Gertjan Tamerus blij met hereniging met Roy Castien

Roy Castien had weinig zicht op speeltijd bij Spakenburg. HFC zocht een scorende middenvelder met routine. De Koninklijke scout niet in Israël, Bulgarije of Cyprus maar kiest voor een speler die de club al door en door kent.

Gekomen als tiener, vertrokken als belofte en binnengehaald als routinier. Castien tekent voor één seizoen en kan zondag al debuteren.

Stilte

Het is maandagochtend 9.30 uur als Roy Castien de telefoon opneemt. Hij staat op de baan bij de Zandvoortse Golfclub. Hij is vrij vandaag. Zijn werk als koerier voor Damn Fashion loopt van woensdag tot en met vrijdag.

Spakenburg communiceert via haar website dat ze hem hebben vrijgegeven en dat dat hij vrij is om een andere club te zoeken.

De lokale krant kopt al dat hij naar HFC gaat, maar zowel het lijdend voorwerp als trainer Gertjan Tamerus moet officieel de kaken op elkaar houden. ,,HFC moet nog wat documenten regelen. Bel me later maar terug.’’

KNVB

Hij heeft er dan al wel een training bij zijn oude club opzitten. Zaterdag was hij op het veld met zijn overgebleven maatjes van twee jaar geleden. Daniël van Son, Oscar Wilfert en Wessel Boer. Lars Bovenberg kende hij ook nog.

Dinsdag is hij spraakzamer. ,,De KNVB heeft alle documenten via Sander Vink gehad. Als het goed is zit ik zondag bij de selectie voor het duel bij TEC.’’

Verdonkschot

Castien was dé speler waar trainer Gertjan Tamerus naar zocht. De trainer kent hem ook door en door. Hij noemt zijn diepgang en steekpass. ,,Roy kan ook heel goed de spitsen in stelling brengen.”

Tamerus scoutte hem in de A-1 van Zandvoort en haalde hem naar HFC. Door de komst van de 23-jarige middenvelder zit de trainer ruimer in zijn opties en hoeft hij ook minder te schuiven met Wessel Boer.

De trainer legt uit. ,,Ik kreeg een berichtje van Roy dat hij graag wilde terugkomen. Roy is een bijzondere voetballer die bij ons ook voor het team zal moeten werken en dan met zijn kwaliteiten het verschil kan maken. Hij moet fysiek nog wel een stap zetten, maar daar hebben we alle vertrouwen in.”

Betaald voetbal

Castien speelde drie jaar geleden onder Ted Verdonkschot een ijzersterk seizoen, was topscorer, kon naar Telstar en FC Utrecht, maar raakte geblesseerd, moest revalideren en kwam er daarna niet uit met HFC over een nieuw contract.

Oude niveau

Spakenburg ging er met de groeibriljant vandoor. ,,Na mijn kruisbandblessure heb ik bijna een jaar moeten revalideren. Spieren trainen bij Frank Versteeg, om de knie te ontlasten.

Bij Spakenburg had ik dit seizoen weinig zicht op minuten. Ik wil bij HFC weer mijn oude niveau halen.’’

Tekst: Peter Brink

Foto: Pim Hols