Rode kaart ontsiert voetbalfeest

Een heuse derby in de 2e klasse ouverture. H.B.C. met brandende ambities om in de 1e klasse te geraken, ging op bezoek bij B.V.C. Bloemendaal.

The Whites voerden met de Kennemers het hele vorige, niet afgemaakte seizoen, de ranglijst aan en profiteerden optimaal dat meerdere verenigingen of ophielden te bestaan of de stap naar zaterdagvoetbal hadden gezet. Klassenbehoud in de relatief onbekende Haagse/Leidse afdeling zal het uitgangspunt zijn aan de Bergweg.

Onder behoorlijke belangstelling gingen beide ploegen fel van acquit. Binnen de minuut schoot Nout van Zweden Bloemendaal op voorsprong. Een cruciale misser van Toine Evers beroofde de thuisclub van een grotere marge. Wervelwind Joost van den Boogaard penetreerde een paar keer langs zijn directe tegenstander maar na een minuut of twintig bracht Sven Wierda de ploegen weer in evenwicht.

Dat frustreerde wellicht Joost van den Boogaard zo dat hij na een felle overtreding op hem zijn directe tegenstander meedogenloos tegen de grond trapte. Direct rood voor hem maar vreemd genoeg kwam Bloemendaal beter in het spel en Jesse van der Meer bekroonde die fase met een hernieuwde voorsprong.

Het kostte H.B.C.-verdediger en aanvoerder Menno Grijsen zijn plek. H.B.C. scoorde op slag van rust tweemaal omdat het optimaal profiteerde van aarzelend optreden van het Bloemendaalse centrum. Eerst wederom Sven Wierda en nog geen twee minuten later zette Jeroen de Bruin H.B.C. voor het eerst op voorsprong; 2-3.

Wie gedacht had dat H.B.C. vervolgens The Whites na de rust aan gort zou spelen kwam bedrogen uit want al na zeven minuten knalde Larse van Eck een afgeslagen bal van buiten de zestien meter stijf in het kruis; 3-3. H.B.C. ging verwoed op jacht naar de volle winst maar zag pas een kwartier voor tijd de verder onzichtbare Arno Dijkstra leep reageren na een geblokt schot; 3-4.

Bloemendaal oogde vermoeid en de gasten verprutsten nog een aantal 100% kansen en counter mogelijkheden om de score behoorlijk te laten oplopen. Het slotakkoord was aan Marc Mul die vlak voor tijd de 3-5 einduitslag op het scorebord aantekende.

Grote winnaar was het talrijk opgekomen publiek dat niet alleen acht goals te zien kreeg maar ook optimaal profiteerden van een heerlijk herfstzonnetje. De speaker van dienst sommeerde nog wel het publiek zich te houden aan de ‘’1.5 meter maatschappij’’ maar dat werd vlak na afloop toch wel een ’’lastig verhaal’’.

H.B.C. ligt op koers, al moet er defensief wat scherper worden geacteerd. Bij Bloemendaal zal vleugelflitser Joost van den Boogaard met een héél naar gevoel terugkijken op de rentree van B.V.C. Bloemendaal op 2e klasse niveau. Zijn rode kaart was hét gesprek van de middag. Wat…als?

Hans Akkerman