Zondag 4e klasse D

Rode kaart komt Geel-Wit duur te staan

Een en al vriendelijkheid straalde hij uit, de scheidsrechter van dienst bij Onze Gezellen tegen Geel Wit. Een glimlach hier, een aai over de bol daar, maar wél met een heel eigen kijk op het leiden van een wedstrijd in de vierde klasse. Zowel de thuisploeg als de gasten had last van het warrige beleid van de referee. Zo floot hij volkomen onterecht voor buitenspel, waardoor OG niet op voorsprong kwam, liet hij harde overtredingen onbestraft en floot hij gedecideerd voor de lulligste botsinkjes. Niemand in het veld begreep meer wat de norm was. Toen hij de Geel Wit-doelman vlak voor rust een rode kaart voorschotelde besliste de goede man de wedstrijd. Na rust liep OG gemakkelijk naar een geflatteerde 3-1 zege.

Daar zag het in de eerste vijfenveertig minuten absoluut niet naar uit. Geel Wit was voetballend veel beter en creëerde genoeg kansen. Matthijs Westra werd knap vrij voor de keeper gezet, maar zijn inzet eindigde in de handen van keeper, Mitch Mathot. Even later eindigde een poging van Rens Knol op de bovenkant van de OG-lat en werd de inzet van Valentijn M’Zaad maar net aan uit de doelmond gekopt door een Onze Gezellen-verdediger. Toen Rens Knol weer wat later een vrije trap tegen de buitenkant van de paal plaatste was helemaal duidelijk dat Geel Wit een doelpunt verdiende.

Toch voetbalde de ploeg van Toon Beijer zich langzaam maar zeker onder de druk uit. Vlak voor rust eindigde een knappe OG-aanval ook daadwerkelijk in het net, maar de scheidsrechter had, als enige – zelfs de Geel Wit-grensrechter vlagde niet – buitenspel geconstateerd. Eén minuut voor rust ging het toch mis voor Geel Wit. Keeper Pim Quaars probeerde uit alle macht Quillian Luijk van scoren af te houden en gebruikte daarbij, buiten de zestien, de handen. Hij mocht met rood vertrekken. Maar de bijbehorende vrije trap werd niet meer genomen. Rust, oordeelde de leidsman.

In de tweede helft trok Barry Beugeling de keepershandschoenen aan. Dat deed hij zeker niet slecht, maar hij was kansloos toen invaller Willem Mientjes knap vrijgespeeld werd en de 1-0 aantekende. Niet veel later stelde Tim Mensink met een mooie pass Kevin Creemers in staat de tweede voor Onze Gezellen te maken. De thuisploeg maakte goed gebruik van de ruimte die ontstond en opnieuw Creemers kon daardoor op fraaie wijze ook de 3-0 maken. In de slotseconde redde Ties Akkerman de spreekwoordelijke eer voor Geel Wit door een vrije trap artistiek binnen te krullen.

En dus ging het na afloop niet over tactische zetten of gemiste kansen. De hoofdrol was voor de scheidsrechter. Die glimlachend de douches opzocht.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag vierde klasse D vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Marcel Akerboom