Remise met perspectief

Aanhaken of afhaken. De inzet vlak voor het duel tussen V.V. Westzaan en Onze Gezellen. Voor de formatie van Kick de Groot, hij heeft onlangs bijgetekend, stond dat op het spel in een duel in de 4e klasse waar op dit moment de top vijf op slechts drie punten van elkaar staan.

In het pittoreske, dorpse Westzaan waar je vanaf het hoofdveld de contouren van het stedelijke Zaandam in je kunt opnemen, heerst een aangename, gemoedelijke voetbalsfeer. De 100-jarige gastheer die vorige week in Heemstede met maar liefst 6-3 werd afgedroogd, zocht thuis voor eigen supporters nadrukkelijk naar sportieve revanche.

Trainer Kick de Groot sprak na afloop van het duel dat in 0-0 eindigde duidelijke woorden. ’’Kijk, ik zag een duidelijke verbetering qua veldspel met vorige week toen we bij B.S.M. verloren. We creëerden kansen op een overwinning maar ik ben content met deze 0-0 remise tegen een behoorlijke en stugge tegenstander. Onze voorbereiding is door Corona behoorlijk in de war geschopt en verliep rommelig en als ik dan zie hoe de jongens zich vandaag hebben gemanifesteerd: prima.”

De Groot vervolgt: ’’We misten door blessures, corona en schorsingen al wat spelers en na rust moest ik noodgedwongen twee sterkhouders, Ivar Wesselman en Jurre Dekker, wisselen. Deze kunstgrasmat nodigde ook niet bepaald uit tot enerverend voetbal en hun grensrechter had soms ook een speciale opvatting over hoe hij moest vlaggen, zal ik maar zeggen,’’ aldus de Groot die in een boeiende eerste helft zijn team het initiatief zag nemen, maar beducht moest zijn voor pijlsnelle counters van de thuisclub. De beide keepers kregen niet veel te verwerken maar vlak voor rust leek OG toch tweemaal aan de leiding te komen. Eerst vuurde de totaal vrijgelaten Joey Meijer van dichtbij tegen de Zaanse keeper aan en minuten later vuurde Jurre Dekker een directe vrije trap diagonaal en kiezelhard tegen de paal aan. Dezelfde Dekker zag een afstandsschot van een meter of 25 eerder al net over de lat scheren.

Na de pauze werd het spel er niet beter op maar bleef het wel spannend. De zorgvuldigheid in de passing verdween als sneeuw voor de zon en sporadisch kon OG nog een beloftevolle aanval opzetten. In de werkelijk allerlaatste seconde werd er nog een bal van de OG-doellijn getrapt maar dat was ook het enige wapenfeit voor de thuisclub wiens kunstgrasmat na 13 jaar (!) op is. De Groot sluit af: ‘’Ik hoorde mijn spelers er al over voor de wedstrijd. Te hard met rare bulten op een paar plekken. Nogmaals: geen excuus hoor. Al met al ben ik vandaag een tevreden trainer. Hier kunnen we op voortborduren.’’

Hans Akkerman