Puzzeluur voor Gertjan Tamerus en de transformatie van Franklin Lewis

Koninklijke HFC speelt vanavond om 19.30 haar derde oefenwedstrijd.

Na duels met Jong Ajax en Rijnsburgse Boys wacht het VVSB van Richard Plug. Normaliter strooien trainers in de voorbereiding een wolk van parfum uit over hun selectie. Iedereen loopt met een roze bril op en ziet kansen op periodetitels.  Door de stilstand door coronamaatregelen bekijkt Tamerus de zaken meer vanachter een meer realistischere bril.

Blessures

Voor HFC-trainer Gertjan Tamerus is het in deze fase vooral wikken en wegen en puzzelen. ,,Ik heb wat spelers met lichte blessures en pijntjes en vakantiegangers. Jong Ajax kwam eigenlijk te vroeg, omdat we pas een week in training waren. Ik ben wel blij dat alle aanwinsten goed in de groep passen en dat iedereen hard traint.’’

Cursus

Op de trainerscursus heeft Tamerus vele onderdelen van het vak tot zich genomen. Het fit krijgen van een team na een corona lockdown en het optrainen van de belastbaarheid na zo’n grote afwezigheid van wedstrijdbelasting werd daarin niet besproken.

Afwezigen

Tegen VVSB kan hij geen beroep doen op Wessel Boer die op vakantie is, ook de talenten Splinter Haasbeek, Jimmy van Dijk en Joas Kors liggen elders in de zon. Daarnaast moet de coach voorzichtig doen met Sietse Brandsma. De spits speelde tegen Rijnsburgse Boys wel mee, en krijgt tegen VVSB ook maxinaal 45 minuten speeltijd.

Routine

Ook Jordy Hilterman, Oscar Wilfert en Jacob Noordmans spelen alleen zaterdag. Tamerus hamerde na het vertrek van Daniel van Son (IJsselmeervogels), Khalid Tadmine (IJsselmeervogels), Peet van der Slot (VVSB), Tom Boks (Schipluiden) en Kevin van Gasteren (Always Forward) op het binnenhalen van ervaring. Die kwam in de vorm van Desevio Payne, maar de ex-prof van FC Emmen is nog niet geheel wedstrijdfit.

Puzzel

Daarnaast is het voor de trainer puzzelen welke spelers hij op welke positie het beste laat renderen. Spelers met wie hij kan schuiven in het elftal zijn Wessel Boer, Roy Castien en Franklin Lewis. Wessel Boer kan centraal in de verdediging spelen en op het middenveld en Castien op het middenveld én in de tweemansaanval.

Op het middenveld lijkt HFC met Volendammer Vlak, Jim Hulleman, Koen Tros en Jacob Noordmans de drie posities te kunnen bezetten, waardoor Castien in de aanval naast een aanspeelpunt als Brandsma en Hilterman kan spelen.

Ook Franklin Lewis is een optie voor een van de twee plekken in de aanval, maar is van huis uit een winger en meer geschikt voor een 4-3-3-systeem.

Transformatie

Aangezien HFC met maar twee aanvallers acteert is Tamerus bezig om aanvaller Franklin Lewis te transformeren tot rechter wingback. ,,Franklin heeft veel kwaliteiten om als aanvallende wingback te kunnen spelen. Zijn motor moet nog iets opgetraind worden en hij moet het mentaal ook kunnen opbrengen. We zijn met hem bezig, als hij tactisch de momenten gaat herkennen hebben we er een optie bij.’’