Puike wedstrijd HFC tegen Kozakken Boys

Tegen Kozakken Boys speelde HFC in Werkendam een puike wedstrijd. In de eerste helft overeind blijven tegen een fel Kozakken Boys en in de tweede helft zeer verdiend door 2 doelpunten de 3 wedstrijdpunten mee terug nemen naar de Spanjaardslaan.

Kozakken Boys heeft zijn naam te danken aan de Russische Kozakken die op kleine paardjes gezeten de ongewenste Franse bezetter in 1813 uit Werkendam verjoeg. Via de stoep, de plek waar de Kozakken Boys begonnen met spelen, kwamen de Kozakken Werkendam binnen rijden. Kozakken Boys speelde de eerste helft met de felheid die de Kozakken op hun paardjes zo kenmerkte. Toch kregen de Werkendammers, maar 1 flinke kans. HFC, in de bekende 5-3-2 opstelling, kon onvoldoende onder de druk van Kozakken Boys uit voetballen. In de tweede helft ging dat beter. Enerzijds omdat Kozakken Boys foutjes ging maken, maar vooral omdat HFC zijn strijdwijze iets aanpaste. Door de linies iets dichter op elkaar te laten spelen, konden de Kozakken Boys niet, zoals hun Russische voorgangers wel deden, door de vijandelijke linies heen breken.

In die eerste helft kreeg HFC pas in de 41e minuut een kans die er net niet inging. Floris van der Linden kopte keurig terug naar de op het randstrafschop staande Khalid Tadmine, die goed uithaalde. De bal verdween net aan de verkeerde kant van de paal, buiten bereik van de Kozakken-doelman Richard Arends. Voor het HFC-doel was er 1 minuut later een scrimmage. Kozakken Boys schreeuwde om een overtreding die niet gemaakt werd en HFC hield het hoofd koel, de verdediging werkte de bal netjes weg naar de zijkant.

Tom Boks kreeg niet meer dan hier en daar een terugspeelbal te verwerken. En dat is opmerkelijk als je weet dat Kozakken Boys de week ervoor fors had uitgehaald tegen Noordwijk en met een 5-2 overwinning huiswaarts keerde naar Werkendam. HFC had een paar weken eerder nog met 4-1 verloren van datzelfde Noordwijk. Dat was een echte offday, maar ook dit seizoen kan in de Tweede Divisie blijkbaar iedereen van iedereen winnen.

De tweede helft verliep totaal anders dan de eerste. HFC kwam direct goed uit de startblokken. In de 55e minuut werd een inzet van Floris van der Linden na een mooie aanval nog geblokt. Op het middenveld speelden Sam van Huffel, Jacob Noordmans en Lars Weistra een puike wedstrijd. Bij beide doelpunten waren de middenvelders direct betrokken. In de 59e minuut zag Lars Weistra zijn schot afketsen waarna Floris van der Linden er als de kippen bij was om de rebound om te zetten in de 1-0.

HFC kreeg meer en meer kansen en Kozakken Boys trok meer en meer aan de noodrem. Naast gele kaarten leidde dit ook tot de 2-0. Een overtreding op Sam van Huffel leidde tot een vrije trap, die door Lars Weistra op het hoofd van de instormende Wessel Boer werd gelegd. De instromende Khalid Tadmine koos nu wel de goede kant van de paal en scoorde de 2-0.

Niet alle Kozakken Boys spelers haalden het eind van de wedstrijd. Een natrappende beweging van van Sven van Ingen naar Wessel Boer was diep in de tweede helft voldoende voor een rode kaart. Aan de buitenkanten waren Franklin Lewis, aan de rechterkant, en Vincent Volkert, aan de linkerkant, de hoogstaande backs. Beide spelers hebben de snelheid en technische bagage om ver door te dringen zelfs tot in het strafschopgebied van Kozakken Boys. HFC kreeg nog een paar kansen na de 2-0. Met name de schitterend ingeschoten bal van Sam van Huffel had een doelpunt kunnen opleveren. Goed keeperswerk van de Kozakken Boys doelman voorkwam de 3-0.

Hierna wisselde Gertjan Tamerus een aantal maal. Paul Kok, voorheen  Telstar en Volendam, maakte zijn verdienstelijke debuut. Ook Noud Kaagman, een speler van Jong HFC, kreeg speelminuten. Joël Donald viel in en liet zien een moeilijk af te stoppen aanvaller te zijn.

Een mooie middag een 7e plaats na 7 gespeelde wedstrijden en nog alle mogelijkheden op een hogere klassering. Volgende week thuis tegen Quick Boys om 15.30 uur. Net zoals de wedstrijd tegen Kozakken Boys, gespeeld in een heerlijk zonnetje, lijkt het ook komende zaterdagmiddag droog weer te zijn. Alle reden om te komen en HFC naar plek 5 op de ranglijst te schreeuwen.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Foto: archieffoto/Pim Hols