PSV schiet bekerdroom HFC Onder-18 aan diggelen

Bij HFC is het complex dit seizoen al tweemaal uitverkocht. Bij de Nieuwjaarswedstrijd tegen de ex-internationals en bij de bekerwedstrijd tegen PSV Onder-18. Mede door de strenge corona-maatregelen waren er slechts 250 fans welkom. PSV kwam, zag en overwon met 0-3.

Perceptie

Na afloop hadden vele mensen een andere perceptie van de werkelijkheid. De trainer en Hoofd Jeugdopleiding hadden het over – een in de voetballerij veel gebruikte term na een kansloze nederlaag- ‘het leerproces’. Toeschouwers hadden het over een ‘te ver inzakkend HFC’ en een ‘veel beter PSV’ en de man met de blocnote vroeg zich af waarom er werd gekozen voor een 4-3-3-systeem in plaats van het vorig seizoen succesvolle 5-3-2.

Deceptie

Het duel, waar zo naar was uitgekeken, draaide uit op een deceptie voor de spelers. Toch was een ovationeel applaus hun beloning.
En terecht. Scholieren zijn het nog van 17 jaar, die driemaal per week trainen. En op de maandag of dinsdagochtend om 7.00 in de ochtend een uur trainen in de sportschool met Jarmo en dan de schoolbanken induiken.
Ze behoren bij de beste 24 clubs van Nederland en troffen PSV dat bij de beste acht teams hoort op Onder-18-niveau.

Bespreking

Na afloop van het duel riep Wouter de Vogel de spelers samen in de middencirkel en werden wat dingen besproken. Ruud van Nistelrooij was toen al langs een horde van fans gelopen en nam de tijd voor een selfie.
De HFC-talenten deden daarna nog wat rek- en strekoefeningen, liepen nog twee maal een rondje en konden – toen pas – gaan douchen.

PSV

,,Dit PSV was een maatje te groot’’, zei Jimmy van Dijk. De 17-jarige centrale verdediger stond samen met Mikaël Schilling centraal in de defensie en vocht legio duels uit met de gevaarlijke PSV-spitsen, waarvan de meeste al een contract op zak hebben.
PSV-trainer Ruud van Nistelrooij nam het duel zeer serieus, zette hoog druk, liet de linkback opkomen waardoor Rory Roode meer achter zijn man aanliep dan andersom. PSV zocht de flanken bij de thuisploeg. Afwisselend met een combinatie dan weer met de lange bal.

Inzakken

HFC speelde voor rust met fluwelen handschoenen. De ploeg zakte te ver in, zette niet hoog druk waardoor PSV naar hartenlust kon opbouwen. ,,PSV mocht van mij aan de zijkant opkomen’’, zei  Wouter de Vogel. ,,Dan moeten de centrale verdedigers in nood rugdekking geven.’’

Kantelen

,,PSV speelde zo’n hoog tempo, wij moesten zo snel kantelen, dan hielden we op een gegeven moment niet meer’’, stelt Van Dijk. ,,Een seizoen geleden speelde hij nog bij EDO.
,,Ik mocht al twee jaar meedoen met Onder-19, eerst onder Max Goulooze, later onder Edward Metgod, en heb een paar oefenduels met het eerste gespeeld, maar de training bij HFC, daar heb ik wel een maand aan moeten wennen. Dat niveau ligt veel hoger.’’

PSV

Zijn ploeggenoot Splinter Haasbeek vult hem aan. ,,Vorig jaar waren we gelijkwaardig aan Ajax met de Onder-17, toen konden we hun backs goed opvangen, maar dit PSV was veel beter dan dat Ajax. Individueel wellicht gelijk, maar de spelers zijn veel fitter, hebben meer loopvermogen en ze hanteerden een hoger baltempo.’’

Talent

Haasbeek is één van de grootste talenten in dit team. Na het vertrek van zijn vriend Ruben Heeremans naar ADO Den Haag draagt hij de aanvoedersband. Trainer De Vogel wilde verder niet ingaan op de leegte die de verdediger achterliet, maar door het verlies van Ruben Heeremans heeft Onder-18 met name in opbouwend opzicht een jasje uitgedaan.
Vorig seizoen bestreek Haasbeek in het 5-3-2-systeem, dat tegen op papier sterkere BVO’s werd gespeeld, als rechtsbener de gehele linkerkant. Heeremans lanceerde hem dan op maat. Ondanks dat het niet zijn favoriete positie was speelde Haasbeek in dienst van het team en nam zijn ploeg zelfs op sleeptouw.
,,Het is bij HFC ook deel van de opleiding om spelers op andere posities te laten spelen dan ze gewend zijn’’, weet Hoofd Jeugd Opleiding Caspar Dekker. ,,Als je rijp bent voor het eerste moet je alles meegemaakt hebben.’’

Valse spits

 Loopvermogen is slechts één van Splinter zijn kwaliteiten. ,,Ik geef ook graag de steekpass en speel het liefst in de as. Op ‘10’ of als valse spits.’’
Vorige week liep de wisselwerking tussen hem en Tijn Doornbos als nummer 10 goed en bezorgde Rory Roode HFC de zege bij sc Heerenveen.
Het leermoment tegen PSV voor Splinter Haasbeek – en voor zijn trainer – was dat lange ballen op de kleine Haasbeek geen nut hebben en dat zijn loopvermogen op andere plekken node werd gemist.

Duels

De eerste helft stond hij op een eiland. ,,Hij hoeft de luchtduels niet aan te gaan’’, zei zijn trainer Wouter de Vogel. ,,Dan is het taak om de tweede bal te winnen.’’ Diepe zucht. ,,Maar we kwamen overal te laat, PSV was fysiek véél sterker.’’
De vraag of HFC het PSV met een 5-3-2-systeem moeilijker had gemaakt, ontweek De Vogel. ,,Ik pin met niet aan één systeem vast. We gaan dit seizoen ook in meerdere systemen spelen.’’

AZ

,,Bij AZ in de jeugd hebben we ook 4-4-2 gespeeld toen Louis van Gaal met het eerste elftal 4-4-2 ging spelen. We moeten hier van leren en weer beter worden door de fouten die we nu hebben gemaakt niet meer te maken.’’

NLP

Caspar Dekker volgde in zijn tijd bij AZ een cursus NLP – Neurolinguïstisch programmeren- en weet dat je door herkaderen een negatieve gebeurtenis een positief label kan geven. Omdenken wordt het ook wel genoemd. En die techniek kwam nu goed van pas. ,,Welke amateurclub in de regio kan zeggen dat ie tegen PSV speelt? En met zijn Onder-18 met maar 3-0 van PSV verliest?’’
Opstelling HFC: Duuk Verduin;  Tim Aarts, Jimmy van Dijk, Mikaël Schilling, Stijn Gramberg;  Guillermo Kuiling, Tijn Doornbos, Medoune Seye,  Jemero Klosteren, Splinter Haasbeek en Rory Roode.

Wissels:Jelmer van der Molen, Laurens Dijkstra, Joep Schouten, Ernes Steward, Frederico van de Bos, Michael Merring.

Tekst: Peter Brink
Foto: konhfc.nl