Peter´s column: Velsen slachtoffer van liefdesdrama na vertrek Ted Verdonkschot

De soap tussen Velsen en Ted Verdonkschot is het verhaal van het naïeve meisje dat verliefd wordt op een ervaren man. Iemand die weet dat hij goed in de markt ligt. Hij wil nu wél de benefits van een relatie, maar als hij een vrouw met meer allure tegenkomt dan vertrekt hij weer. Hij zegt dat ook. Het meisje stemt in en denkt dat ze hem kan veranderen, maar weet – diep van binnen-  dat ze door het achterdeurtje in het contract ooit verlaten zal worden.

Gevolgen

Zie hier de kortstondige romance die Velsen met Ted Verdonkschot had. Het bleek een eenzijdige en zeker geen wederkerige liefde. De relatie had daardoor amper de kans op te bloeien.

Een maand geleden stond Velsen nog in vuur en vlam. Verdonkschot was dé droomkandidaat. Hij kende de regio en zou door zijn netwerk ook nog wel wat spelers kunnen meenemen, want de kwalitatieve spoeling bij het eerste elftal is – zeker in aanvallend opzicht- flinterdun. Maar niets is zo veranderlijk als de voetballerij. Amper een maand na het akkoord, gebruikt de Haarlemmer de ontsnappingsclausule en kiest voor ODIN’59.

Ontbindende overeenkomst

Een schriftelijke ontsnappingsclausule is anno 2020 geen uitzondering meer. Zelfs KNVB-bondscoach Ronald Koeman heeft er één in zijn overeenkomst staan. Maar Koeman is al jaren in dienst en die clausule behelst louter een overgang naar zijn droomclub, FC Barcelona. Het is een deal tussen gelijkwaardige partners, waarbij de ene partij na jaren van trouwe dienst sportief wordt beloond en de andere partij financieel schadeloos wordt gesteld. Op deze wijze ontving Telstar een afkoopsom voor Mike Snoei en zal die ook krijgen als Andries Jonker vroegtijdig vertrekt.

zzp-boekhouder

Escape

Velsen legde met Ted Verdonkschot schriftelijk geen afkoopsom vast, waardoor hij naar elke club kon vertrekken die hoger speelt dan hoofdklasser Velsen. Voorzitter Marc Bosman en penningmeester Pim Smit waren bij het gesprek aanwezig.

Afkoopsom

Louis de Bruijne, belast met technische zaken bij ODIN’59, had zijn huiswerk goed gedaan en meldde zondag al geen afkoopsom aan Velsen te betalen. ,,En als dat wel zou had geweest dan had ik dat toch wel geweten.’’ Velsen wilde nog onderzoeken hoe de club er juridisch voorstond en reisde – volgens de voorzitter – af naar advocaat Keje Molenaar, die aangaf de zaak te laten rusten.

Aanbod

De switch verdient geen schoonheidsprijs, maar wellicht moet Velsen wel blij zijn met de move van Verdonkschot. Er zijn nog genoeg goede trainers beschikbaar. Regionale oefenmeesters mét het diploma die zich aandienen zijn twee ex-werknemers van Telstar. Jan Nederburgh was jarenlang keeperstrainer en assistent bij AZ. Hij haalde al op jonge leeftijd op het CIOS zijn trainersdiploma’s en kent de regio. Hij groeide op in de Bosboom Toussaintlaan in Driehuis. Na een jarenlang verblijf in China, waar hij met Nebosja Gudelj een voetbalschool runde ,is hij weer woonachtig in Limmen. Ex-HFC-trainer Pieter Mulders was jarenlang voorstopper bij Telstar. Hij werd onlangs ontslagen door VVOG, maar woont niet in de regio.

Dark horse

De in Velserbroek woonachtige Jan Zoutman voegt zich qua curriculum vitae wél bij de kandidaten, maar de vraag is of hij in aanmerking komt. Hij kreeg recent van Katwijk te horen dat zijn contract niet wordt verlengd en kan de functie goed combineren met zijn werk voor de KNVB.

Investeren

Voorzitter Marc Bosman en de technische commissie moeten snel handelen. De spelers zijn met de trainingen van Martin Haar verwend geraakt en zullen moeite hebben met een trainer van een veel minder niveau. Velsen heeft daarentegen vaak geïnvesteerd in goede en ervaren oefenmeesters. Mede door de inbreng van Jacques Koster, Hans van Doorneveld en Ton Pronk zijn er de afgelopen decennia op sportief vlak vele dingen veranderd.

Gezellig

Velsen was jarenlang een gezellige club, die op zijn plek was in de tweede of eerste klasse, maar is de laatste twee jaar in een rollercoaster beland. Jacques Koster voerde twintig jaar geleden nog heftige discussies met het bestuur. Koster wilde betere faciliteiten voor de selectie, terwijl het bestuur het geld liever stak in nieuwe oranje stoelen voor in de kantine.  Velsen hinkte altijd op twee gedachten, gezelligheid én presteren. Het is de kracht van de club, maar ook de zwakte. Zo had trainer Martin Haar liever  een trainingskamp belegd om sportief beter te worden, het was mede daarom dat de selectie onlangs zonder hem naar de badplaats Calella afreisde.

Opstapje

Sportief heeft het eerste elftal zich grotendeels wél aangepast aan de wetten die in de hoofdklasse worden gevraagd. Bestuurlijk moet de vereniging nog stappen zetten. Ted Verdonkschot legde met een simpele beweging de schaduw bij Velsen bloot. Trainers weten anno 2020 meer over hun rechten en meer van bruto- en netto-vergoedingen, uitbetalingen over tien of twaalf maanden en onkostenvergoedingen. Nu Velsen hoofdklasser is, solliciteert er geen part-time oefenmeester met een full-time baan die Velsen er voor tien mille bruto even bijdoet. De club trekt broodtrainers aan die moeten leven van dit inkomen. Dat vereist aan de onderhandelingstafel ook een zakelijke insteek.

Juridisch

BVO’s worden gesteund door een juridische afdeling die op het moment van rondkomen direct een contract mailt dat wordt ondertekend. Velsen heeft naast haar DNA ,die ze nooit moet verloochenen, deze zakelijke kennis ook binnen handbereik.  Tot de sponsorgroep behoren bedrijven met een juridische afdeling. Concerns die wekelijks waterdichte miljoenencontracten afsluiten. Outsourcen zou een win-win-situatie creëren. Zo niet, dan is de kans groot dat het naïeve meisje haar neus in de toekomst stoot tegen een player die de club als opstapje gebruikt.

Peter Brink

Peter-Brink-Voetbal-in-Haarlem

PETER BRINK is goed met cijfers en letters. Een ongewone combinatie. Hij werkt als journalist én zzp-boekhouder. Peter volgde geen journalistieke opleiding, maar kreeg  – in de jaren negentig- bij Telstar een gedegen praktijkopleiding. Hij schreef o.a. voor De Telegraaf en Haarlems Dagblad en voor de websites van SBS6 en KNVB.