Peter’s column: Shane Pattynama nieuwe citymarketeer van IJmuiden

Wereldgoal als rehabilitatie voor gekwetste stadsziel.

Citymarketing IJmuiden maakt overuren na de legendarische goal van Shane Pattynama. Meer en meer cruiseschepen -65 dit jaar -meren aan in IJmuiden. Afgelopen jaar werden toeristen nog gedumpt op de tochtige Lange Nieuw voor de Hema. Het nummer van The Smiths’ Every day is like Sunday’ schoot ze door het hoofd. Verkeerde perceptie van de werkelijkheid vinden de marketeers, de armageddon komt hier niet. De goal van Shane is de rehabilitatie voor de gekwetste stadsziel. De bussen rijden nu direct door naar Sportpark Schoonenberg, temple of dreams.

Hall of Fame

Pieter de Waard heeft een Hall of Fame geopend met doelpunten van Telstar-legends die het verhaal van het leven vertellen. Drama, tragedie, heroïek en romantiek gaan hier hand in hand. Twee portretten van Ron de Roode – ééntje met lang haar en één met een gemillimeterd kapsel- zorgen voor een brok in de keel. Een keeper die scoort met zijn hoofd, wekt verbazing. En wie is op deze video dat kleine mannetje met die rode krullen?  Is dat een jeugdspeler? Boven de beelden hangt de tekst ‘IJmuiden is de wereld in het klein’. De toeristen maken zich allereerst op voor een meet and greet met Shayne Pattynama.

EK 1988

Hij maakte vrijdag tegen Excelsior een Van Basten-look-a-like goal. Iedereen weet nog waar hij was  tijdens de EK-finale van 25 juni 1988. Arnold Mühren gaf destijds de assist en Van Basten passeerde Rinat Dasaev vanuit een onmogelijke hoek.  Bondscoach Rinus Michels hield zijn hand voor zijn ogen en Marco liep met één hand omhoog door het stadion. Dit keer nog zonder een reprimande te krijgen. Doelpunten hebben soms ook een emotionele waarde. Van Basten startte als wisselspeler aan het EK. Hij was zelfs derde spits en verloste ons land – na het WK 1974 en 1978- van het complex dat we geen finales konden winnen.

Schoonheid

De goal van Shayne Pattynama was mooi van schoonheid. De lange pass van Ilias Bronhorst, de verwachting, het contact met de linkervoet, het neerploffen van de bal in de onmogelijke verre hoek. En de herinnering aan de goal van Marco van Basten, die emotie opriep.

Lezingen

Ook achter de treffer van Shane zit een verhaal van vallen en opstaan. Daarom geeft hij in het stadion lezingen aan de Engelse toeristen over empowerment en positive thinking.Van zero tot hero. Alles is mogelijk. Begonnen in de jeugd bij Ajax en afgezakt naar Jong FC Utrecht was het de vraag of zijn droom nog wel uit zou komen. Hij was zelf zijn grootste tegenstander, zo blijkt. Hij vertelt de Engelsen dat niet de trainer maar juist hij zichzelf zoveel druk oplegde. ’s Avonds lag hij wakker in bed. Hij schold zichzelf uit als er iets fout ging. Maar er is altijd een moment voor een revival. Zoals nu bij de afwezigheid van Marcus McGuane en een paar spelers die ontbreken door blessures. En dan moet je er staan.

Regtop

Het jongetje met de rode krullen blijkt Erik Regtop te zijn. Hij werd gehuurd van Ajax en kwam strompelend het stadion binnen na een zware operatie, maar wist al snel de harten van de fans te stelen. Hij werkte aan zijn herstel bij de sportschool van Piet van Deudekom. Pompend ijzer als stille metgezel op zijn weg naar eerherstel. Hij maakte wellicht de mooiste Telstar-treffer ooit. Mooi qua drama en qua schoonheid en techniek en souplesse. Zijn goal was heroisch omdat Telstar terugkwam kwam vanuit verloren positie.

Het was de thuiswedstrijd tegen NAC. Het stond 1-3 en de helft van de fans ging al naar huis. Peter de Waal bracht Matthieu Niesten in als aanjager op het middenveld en Regtop kreeg het op zijn heupen. En hoewel hij nog niet helemaal fit was, slalomde hij langs drie ,vier verdedigers en bezorgde Telstar de zege. De voorzitter houdt daarvan. De strijd aangaan. Net zoals generaal George S. Patton deed toen hij de geallieerden leidde. Al is het uit schier kansloze positie.

 

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Spandoeken

Vroeger hingen er spandoeken in het stadion met de tekst ‘al 12 jaar beloftes, wanneer resultaat’. En dan hing een jaar later datzelfde doek er weer, dan stond er ‘13 jaar beloftes wanneer…’. Nu heeft Telstar een heus beleidsplan om in 2026 eredivisie te spelen. Puppy’s power.

Kopbal

Pieter de Waard – Sankt Pauli-shirt om de schouders – vertelt de Engelse dagjesmensen dat hij en Telstar anders zijn. We proberen altijd one step beyond te zijn. De Engelsen kijken naar de foto van Arnold Nijkamp. De doelman ging in 1995 bij een 1-2 achterstand tegen PEC Zwolle mee naar voren. Hij had nog nooit gekopt. Rogier Koordes sneed de corner aan en Nijkamp kopte binnen.

Ontroering

Schoonheid is subjectief. Het is een gevoelsmatige aangelegenheid, die zich onttrekt aan het verstand. Ontroering was de gemoedstoestand die veel fans kregen van de eerste goal van Ron de Roode na zijn chemokuur. Telstar kocht Ron de Roode voor een recordbedrag van Willem II. De spits viel op door zijn snelheid en door zijn lange blonde haren. Hij scoorde veertien treffers voor de Witte Leeuwen, maar de meest memorabele was de eerste na zijn chemokuren en een maandenlange revalidatie met wedstrijden in het tweede elftal. De toeristen bekijken de twee foto’s van De Roode met de wisselende haardos. Hij moest helaas op zijn dertigste al stoppen als prof. Een stilte valt.

Shirts

Waar een jaar geleden de passagiers van de Balmoral teleurgesteld waren om voor hun 1600 euro te worden gedropt in IJmuiden keren de toeristen nu met een vleugje inspiratie én inspirerende levenslessen huiswaarts. Op de weg naar de uitgang heeft Geert-Jan Velzel het druk met de verkoop van de limited edition shirts van Shayne Pattynama. Het beeld dat de bal zijn linkervoet toucheert is in kleur afgedrukt met daaronder de slogan ‘Yes you can’.

Tekst: Peter Brink
Foto: 1963-Pictures

PETER BRINK is goed met cijfers en letters. Een ongewone combinatie. Hij werkt als journalist én zzp-boekhouder. Peter volgde geen journalistieke opleiding, maar kreeg  – in de jaren negentig- bij Telstar een gedegen praktijkopleiding. Hij schreef o.a. voor De Telegraaf en Haarlems Dagblad en voor de websites van SBS6 en KNVB.