Zaterdag 4e klasse C

Oude voetbalwet bij Haarlem-Kennemerland – SVIJ

Het voetbalspelletje bestaat al meer dan een eeuwigheid. In deze tijd heeft zich ook een specifiek jargon en tal van wijsheden ontwikkelt. U kent ze wel, de voorbeelden als de bal is rond, het is elf tegen elf, scherp beginnen etc. Gisteren kwam de oude wet “als jij hem niet maakt, maken zij hem wel” weer eens ouderwets de hoek om zeilen.

Gisteren een wedstrijd in de middenmoot van de 4de klasse C zaterdag tussen Haarlem-Kennemerland en SVIJ. Meteen een fanatiek spelend HK met een duidelijk plan. SVIJ onder druk zetten en vooral via de linkerflank de kansen creëren. Dit bereiken door middel van verzorgd voetbal met veel beweging in de ploeg en een doorschuivende nummer 3 met het risico van 1:1 achterin, maar met het voordeel van een groot overwicht op het middenveld.

Het leverde in de tweede minuut al een enorme kans op voor Stef Wubbe, die na een splijtende pass van Yannick Fong-Tin Joen, alleen voor SVIJ-keeper Remy Heruer verscheen. De SVIJ-sluitpost komt gelukkig weer in goede vorm en wist de inzet van Stef uitstekend te keren. Het zou de wedstrijd van Wubbe niet worden. Veel goede acties maar geen goals. In de elfde minuut moest Heruer weer handelend optreden na een schot van Tobias Faber.

Bij het dit seizoen zwalkende SVIJ viel geen lijn te ontdekken. Door toeval-voetbal kwam men af en toe onder de druk uit, maar tot veel meer dan tegenhouden was de ploeg niet in staat. Dit gebeurde wel met veel inzet en wilskracht. Ook waren er onderling best veel irritaties en daar ga je ook niet beter van spelen.

De druk van Haarlem-Kennemerland bleef maar kansen werden slordig uitgespeeld. De grootste kans kwam vlak voor rust toen na een SVIJ corner vier aanvallers van HK op drie verdedigers van SVIJ afgingen, maar niet in staat waren dit goed uit te spelen.

Het spelbeeld bleef in de tweede helft lang hetzelfde en het wachten was op de goal van HK. Echter kansen voor Stef Wubbe, waaronder een fantastische duikkopbal, een bal op de lat van Patryk Biernat en een werkelijk niet te missen kans voor Colijn Welling, haalden de nul niet van het scorebord.

SVIJ mocht zich dan beperken tot verdedigen, ze blijven twee sluipmoordenaars voorin houden. Naarmate het jeugdig elan van HK zich meer liet verleiden tot onbeperkt aanvallen, kwamen de voorwaartsen van SVIJ langzaam een beetje op gang, om in de 85ste minuut vanuit de druilige nevel toe te slaan. Alex Barzilay passeerde zijn verdediger, leek op te rukken naar de goal, maar de fantastisch voetballende aanvoerder van Haarlem-Kennemerland, Sheldon Kakaire, kon er nog net een corner van maken. Richard van Vondelen nam deze corner uitstekend richting 2de paal waar Mitchel Geeven de 0-1 binnenkopte.

Zwaar tegen de verhouding in, maar daar gaan we, als je hem zelf niet maakt doet de tegenstander dat wel. HK zette alle zeilen bij. Maar SVIJ bleef met vooral Rowan van Eik en Leon Plug in het centrum goed overeind tot de 93ste minuut. Een voorzet van Stef Wubbe leidde tot een scrimage voor de SVIJ goal en zo kon supersub Sjakko Tol de 1-1 gelijkmaker inschieten. Toch nog een vorm van gerechtigheid, want de zeer sportieve wedstrijd was hierna ook afgelopen.

Na afloop twee balende trainers. Rajinder Deen, die vond dat zijn ploeg met 6-0 had moeten winnen en Ronald Vader die ervan baalde dat zijn ploeg de overwinning niet wist binnen te slepen.

Als Haarlem-Kennemerland er in slaagt om het jeugdig elan iets te temperen en wat meer rust in het voetbal krijgt, gaat deze ploeg nog meedoen. Bij SVIJ was het positieve dat er hard werd gewerkt en dat er strijdlust was. Als er nu ook nog een plan komt wordt het misschien nog iets.