Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Otto’s EK-analyse: Winnaars!

DoorRedactie

jun 14, 2021

Wat een weekend! Pieken en dalen vlak na elkaar! Iedere voetballiefhebber heeft zaterdagmiddag het drama kunnen zien dat Christian Eriksen overkwam. Gelukkig voor hem, zijn vriendin en twee kindjes stond zijn beste vriend Simon Kjaer naast hem op het veld.

Stabiel
Kjaer deed wat er gedaan moest worden. Hij legde zijn maatje stabiel, maakte zijn tong vrij in zijn mond, begon direct met reanimeren, liet door het Deense team een menselijk schild om Eriksen heen vormen en ving zijn vriendin aan de zijlijn op. Wat een vent!

Wissel
Ik hoop dat de UEFA-bazen de wissel in de 63e minuut, ruim een uur na het bijna fatale voorval, van Kjaer goed hebben gezien. Het antwoord in levende lijve of er doorgespeeld had moeten worden. Lichamelijk en geestelijk volkomen kapot is hij het veld afgegaan. De krachtpatser van AC Milan verliet met gebogen hoofd het veld van het Parken Stadion. Hij laat zich nooit wisselen!

Keus
Er bestaat geen menselijke maat meer bij de UEFA. Zij hadden de spelers van Denemarken nooit de keus moeten geven om zelf te beslissen over het uitspelen van de wedstrijd. De bond had zelf moeten mededelen dat de wedstrijd later uitgespeeld zou worden. Punt. Maar de commerciële belangen waren waarschijnlijk groter vonden die knuppels uit Zürich. Anders leg je die vraag niet bij de in shock zijnde Denen neer!

Italië
Het verlies van 0-1 zal Denemarken een worst zijn. Zij hebben Eriksen gelukkig nog! Dat Italië prima speelde, Wales-Zwitserland niet om aan te gluren was, de Belgen over Rusland heen liepen en dat Engeland en Oostenrijk de drie punten binnen sleepten is alleen maar een bijzaak. Net als dat Oranje in een spannende wedstrijd met 3-2 van Oekraïne won.

Positief
En eerlijk is eerlijk, dit Nederlands elftal heeft mij positief verrast. Alle bedenkingen ten spijt, dit team speelde echt met de wil om te winnen. In balbezit was er met name over rechts veel gevaar. Met een lading aan kansen tot gevolg. Het is alleen een raar gezicht dat de beste aanvaller een verdediger was (Dumfries). Maar ook Oekraïne zocht zijn kansen. Meestal zijn 0-0 wedstrijden saai, maar daar was in dit potje geen sprake van!

Blind
Na de rust ging Nederland door met aanvallen. Blind was, begrijpelijk, wat minder dominant aanwezig maar de rol van opbouwer werd met name door De Jong prima overgenomen. Je zag ook dat er betere afspraken waren gemaakt waar De Roon moest gaan lopen. Die deed dan ook meer waar hij goed in was: de bal terugwinnen na balverlies van Nederland.

Voorzet
Toen Dumfries in de 52e minuut zich langs zijn tegenstander werkte en een goede voorzet gaf wist Wijnaldum de rebound knap in te schieten: 1-0. Even later lag nummer twee in het net. Weghorst ramde de bal van dichtbij langs keeper Bushchan van Oekraïne, 0-2. Wat er na de 60e minuut met het Nederlands elftal gebeurde is, ook bondscoach de Boer, niet bekend. De ploeg hinkte waarschijnlijk op twee gedachten, doordrukken of inzakken. Die twijfel is meestal niet best.

Kwetsbaarheid
De verdedigende kwetsbaarheid van Oranje kwam, ondanks de prima spelende de Vrij, in volle glorie aan de oppervlakte. Eerst kon de geweldige linkspoot Jarmolenko vrij uithalen voor de 1-2 en niet veel later stond Weghorst te snurken waardoor zijn directe tegenstander Jaremtsjoek vrij kon inkoppen: 2-2!

Mentaliteit
Nederland toonde wel mentaliteit. Het leek wel of deze tegenslag nodig was om weer vol in de aanval te gaan. Die instelling werd beloond. Het was uitblinker Dumfries die in de slotfase prachtig de 3-2 tegen de touwen kopte. Een terechte maar een zwaarbevochtenoverwinning die perspectief biedt voor het verdere verloop van dit EK!

Analyse
Een snelle analyse van de wedstrijd luidt als volgt:
– een goed spelend Oranje in balbezit
– veel kansen gecreëerd
– het 3-5-2 levert dus 3 punten op
– een kwetsbaar Nederlands elftal in de omschakeling van balbezit naar balverlies
– best veel mogelijkheden weggegeven
– uitblinkers waren denk ik de Jong, Dumfries, de Vrij en Wijnaldum
– minder opvallend waren van Aanholt en Blind.

Winnaar
Simon Kjaer, 32 jaar oud en aanvoerder van Denemarken. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Bekijk de ANP foto van Kjaer maar eens waarop hij het gezicht van de vriendin van Eriksen langs de zijlijn in zijn imposante knuisten houdt. Wat een winnaar!
Wedden dat hij er donderdag om 18.00 uur tegen de Belgen weer staat?

Haarlem, 14 juni 2021,
Otto Berendregt.

Foto Simon Kjaer: AFP

Alle uitslagen en standen van EURO 2020 vind je op onze toernooi-pagina.

Door Redactie