Otto’s EK-analyse: Triest

Onderhandelen, sjacheren, marchanderen, schipperen, “hier neem je wat en daar laat je wat”.

Het zijn allemaal negatieve uitdrukkingen die eerst op de UEFA/KNVB en later op bondscoach Frank de Boer van toepassing werden. Deze halfbakken instelling buiten het veld zagen wij later in het veld ook terug.

Triest
Zondagavond 27 juni 2021 gaat voor ons voetballiefhebbers de boeken in als een trieste avond. Wat nog zo mooi begon met de overwinningen van Verstappen en Van der Poel eindigde in een galgenmaal in Boedapest. Oranje verslikte zich in zichzelf en de stugge Tsjechen. Na de eerste drie poulewedstrijden waren wij te gulzig. Met alle gevolgen van dien!

Schandalig
Schandalig was het dat in de Oranje-fanzone in Boedapest de regenboogvlaggen door de lokale overheid in beslag werden genomen. Een ooggetuige meldde dat er zelfs een supporter, die zijn vlag niet wilde inleveren, uit de menigte werd geplukt en werd afgevoerd!. Het moet toch notabene in een mede EU-land, niet gekker worden!

Censuur
De UEFA en KNVB wijzen na deze censuur-actie naar de Hongaarse overheid en deden dit voorval af met een slappe verklaring. Indirect gaven zij daarmee het groene licht aan de afschuwelijke homo-haat van premier Orban en zijn maatjes. Laf en een slechte voorbode voor het WK 2022 in Qatar lijkt mij zo. Want de FIFA is geen haar beter.

Onthutsend
Het was onthutsend om te zien hoe vlak Nederland deze achtste finale speelde. Dit team heeft meer voetballende kwaliteiten dan de Tsjechen in huis, maar liet dat niet zien. Een Oranje spelend op dit niveau heeft het tegen elke tegenstander moeilijk. Dat was duidelijk. De reden laat zich raden. Kwaliteitsgebrek, vermoeidheid of gevangen zitten in een vervelende speelwijze? Wie zal het zeggen? Ik denk namelijk van alles wel wat.

Slapen
De Boer en zijn assistenten hebben, net als Oranje zelf, zitten slapen. Het liep van geen kant bij het Nederlands elftal. Maar waarom niet? Iedereen heeft toch kunnen zien dat de Tsjechen bij balverlies hoog druk zetten? Er werd door ons niet of nauwelijks opgebouwd. Eindeloos werden alle ballen door Stekelenburg naar de rechterkant richting Dumfries geschoten. Dat kopduel werd vaak verloren met steeds weer balverlies tot gevolg.

Linkerkant
In balbezit van Oranje was de echte vrije man, kijk de samenvattingen er maar op na, Van Aanholt hoog op de linkerkant. Een oplossing om onder de druk van de Tsjechen uit te voetballen was geweest door Blind hoog op de linkerkant te zetten en bijvoorbeeld Timber voor van Aanholt te wisselen. Eens kijken wat de Tsjechische middenvelders dan hadden gekozen om druk te zetten!

Keerpunt
In de rust had De Boer moeten doorschakelen maar hij liet alles bij het oude! Keerpunt maar geen dieptepunt in de wedstrijd was uiteraard de 51e minuut. Malen had moeten scoren en De Ligt had het duel anders moeten aangaan. Een beginnersfout die van Basten in zijn analyse van vorige week al had voorspeld. Maar het echte dieptepunt was wel de wissel van Frank de Boer. Malen moest eruit en Promes erin. En niemand van zijn collega’s die De Boer voor deze wissel tegensprak.

Counter
Elke (beetje) voetbalkenner weet dat je met 10 tegen 11 gedwongen wordt om op de counter te gaan spelen. Dan moet je vooral, zoals De Boer deed, je beste en snelste aanvaller die nog wat in de diepte kan betekenen, eruit halen. Onbegrijpelijk en hiermee bezorgde hij zijn team nog meer problemen.

Marchanderen
De Boer dacht niet aan dit voetbal A-B-C-tje. Hij was aan het marchanderen. Hij durfde Depay, die het hele toernooi al geen knikkerbal raakte, er niet uit te halen. Als hij die wissel wel had toegepast dan had hij op dat moment binnen zijn team, en ook erbuiten, veel meer respect afgedwongen. Misschien had hij ook nog wel iets losgemaakt, schat ik zo in.

Vervelend
Nu zitten wij met lege handen en dat voelt niet goed. Het blijft vervelend omdat het niet zover had hoeven komen. Als de technische staf wat flexibeler en duidelijker met de mogelijkheden, zoals de speelwijze en met de wissels, was omgegaan dan had een halve finale er nog wel ingezeten.

Niveau
Maar het is wat het is! Wij weten nu wel hoe goed wij werkelijk zijn. Europese subtop. Niets meer of minder! Wij kunnen nog niet tippen aan het niveau van België, Frankrijk en Italië. Die winnen namelijk wel als zij een mindere dag hebben!

Avontuur
Ik vind De Boer ook altijd wel een beetje een droevig figuur. Ik heb ook wel weer met hem te doen. Het is het vierde avontuur van hem als coach wat mislukt. Nu gaat hij zich de komende weken beraden over zijn toekomst. Dat is op zich een slecht gebaar naar zichzelf, de KNVB en zijn spelers. Een zwaktebod.

VAR
Ik zou als ik De Boer was niet wachten op de VAR (lees: de evaluatie door directeuren Hoogma en Gudde) van de KNVB!

Zelf maar om een wissel vragen is het slimste wat De Boer nu nog kan doen, denk ik.

Haarlem, maandag 28 juni 2021,

Otto Berendregt

Alle uitslagen van Euro2020 vind je op onze toernooipagina.

Heb jij een bericht voor ons Prikbord? Mail dan naar danny@voetbalinhaarlem.nl!