Otto’s analyse: Zelfreflectie en relativeren

Zelfreflectie is het naar zichzelf kijken en daarbij het eigen handelen overdenken (Bron: www.woorden.org). Relativeren is de betrekkelijkheid van iets in kunnen zien. (Bron: www.vandale.nl).

Drukte
Naast bijna 60 jaren oud ben ik ook nog echtgenoot van Annet, trotse vader van 3 prachtige jong volwassenen, familie van familie, vriend van vrienden/vriendinnen, ambtenaar, rapporteur voor het Haarlems Dagblad, voetbaltrainer en ook nog analist bij VoetbalinHaarlem.nl. Zeg maar dat een mens het niet druk heeft!

Op elk vlak probeer ik mijn uiterste best te doen. Ik ga nog steeds voor die 100%. Dat valt niet
altijd mee of in goede aarde. Annet vindt mij al 32 jaar best lief maar ook naïef en te principieel, mijn kinderen vinden mij wel een toffe peer en pinautomaat, mijn baas zet mij in een ander project om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen (ik moet nog 7 jaar!), ik heb onlangs een paar keer gesolliciteerd als hoofdtrainer bij regionale clubs maar ben het niet geworden, en bij OG ben ik klaar. Wel gezond, dat dan weer wel! Het gaat dus wel lekker zo met mij.

Bevestiging
Toen ik een eeuwigheid geleden door de mannen van ViH gevraagd werd om als analist bij hen aan te sluiten voelde ik mij vereerd. Toch een bevestiging van bepaalde kwaliteiten die men mij toedicht. Goed voor je ego ook want zo zijn mannen, voetballers en zeker trainers. Hoe ouder je wordt des te beter je wordt. En hoe hoger er vroeger gespeeld is. Het geheugen wordt wat vager. Wij kennen allemaal de verhalen van de ernstige knieblessure die ons, potentiële profvoetballers, roet in het eten gooide. Wij hebben blijkbaar bevestiging nodig. Van alle kanten.

Wij zijn als trainers ook altijd door clubs gebeld want wij solliciteren niet zelf en wij zitten ook altijd bij de laatste 2 kandidaten, maar zijn het net niet geworden. Ook in de competitie werkt dat zo. Vooral je eigen team anders en beter voordoen. Vooral niet naar jezelf kijken waar alles begint. Aparte wereld die voetballerij!

Eerste kindje
Ik startte dit seizoen bij ViH met een analyse van United/DAVO zondag. Ik dacht, ik zet hem er even lekker stevig in. Verschil maken. Goed werk afleveren en gewoon zeggen wat ik zie en waar het op staat. Nou dat heb ik geweten! Mijn eerste kindje heeft zeggen en schrijven een uur online gestaan en werd er toen, onder zware druk, vanaf gehaald. De analyse was te goed en zou de tegenstanders van United teveel voordeel opleveren. Huh? Echt? Meen je niet Sjoerd! Ik hoor mijn maatje en trainer van HYS, Simon Evers, nog schaterlachen! Dat belooft wat voor de toekomst zei hij nog!

ViH stuurde mij de week daarop voor een revanche naar een veilige klus richting Hoogmade. “Breng MMO maar in beeld zodat alle onze regionale 4e klassers daar wat aan hebben” was de opdracht. Daar ga je dan met je goede gedrag. Op naar de polder, maar ik laat mij niet kennen.

Tweede brouwsel
Mijn volgende brouwsel was dus een analyse van de onbekende 4e klasser MMO tegen NFC. De wedstrijd eindigde na 90 minuten gestuntel van MMO in een 0-3 verlies. Omdat ik als hoofdtrainer van OG een paar jaar 4e klasse ervaring in de rugzak heb, dacht ik het mij te kunnen permitteren om MMO neer te sabelen. Als je elkaar niet eens 3x de bal kunt toespelen en de gemiddelde speler hijgt na 60 minuten al als een postpaard dan krijg je er van mij van langs.  “MMO is de degradatiekandidaat nummer 1” orakelde ik. Fout Ot!

Mijn collega Pascal Verschoor van MMO, ik zal de naam nooit meer vergeten, was duidelijk niet blij met mijn oordeel. Hij was de volgende die zijn beklag deed bij ViH. Het verslag van Berendregt was geen objectief oordeel, veel geblesseerden, blablabla. De goede man heeft daarna maanden zitten wachten op het moment dat hij mij met de neus op de feiten kon drukken. Zijn moment van victorie kwam onlangs. MMO speelde zich veilig en mag volgend jaar weer in de 4e klasse spelen. Of ViH, lees Berendregt, maar even wilde rectificeren was zijn verzoek. Bij deze dan!

Diepe buiging
Ik maak vanaf deze plek een diepe buiging voor MMO en Pascal Verschoor. Excuses, ik heb het verkeerd ingeschat. Achteraf gezien was die tweede analyse niet te goed, maar reteslecht! Bagger! Ik had moeten inzien dat er nog slechtere teams in de 4e klasse E rondliepen dan MMO. Sorry Pascal. Ik hoop alleen wel dat jullie verzoek om in een andere klasse te mogen spelen wordt gehonoreerd. Wat een eind rijden zeg dat Hoogmade!

Mijn les uit deze zeperds? Mijn ruim 1500 wedstrijden als actief speler en de ongeveer 1000 wedstrijden als (jeugd)trainer-coach zeggen niet zoveel. Als je denkt dat je na een eeuwigheid voetbal de wijsheid in pacht hebt dan heb je het mis. Ik dacht ook, een tijd geleden al hoor nu niet meer, dat je als ex-topamateurvoetballer (omdat het zo lekker klinkt) en gewaardeerd trainer je wel een bepaalde status in de voetbalwereld had verschaft. Een soort van krediet. Nou niet dus, dat blijkt maar weer. Maar gelukkig is het maar voetbal. Lekker belangrijk kan ik nu zeggen.

Ik neem mijzelf daarom al een tijdje wat minder serieus. In alles en zeker op voetbalgebied. Dat lucht op kan ik je verzekeren. Dat zouden best wat meer mensen kunnen doen. Toch Sjoerd? Pascal?

Otto Berendregt

Wil je reageren op dit artikel? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.

Otto-Berendregt-Voetbal-in-Haarlem

De 58-jarige Otto Berendregt bekijkt maandelijks een wedstrijd voor Voetbal in Haarlem. Vanuit zijn kennis en ervaring gaat de oud-hoofdtrainer van onder andere DIO, VVH Velserbroek en Onze Gezellen dieper in op de tactiek en speelstijlen van de teams. Otto’s analyse is een rubriek die inhoudelijker is dan een gebruikelijk verslag.