Zondag 4e klasse E

Otto’s analyse: “RCH binnen drie minuten in zwaar weer!”

Na welgeteld drie (3!) minuten lag het hele speelplan van Stephan Spruijt , trainer van RCH, aan diggelen. Binnen een paar minuten, door pech en onkunde, met 0-2 achter komen is meteen vechten tegen de bierkaai. Zijn gezichtsuitdrukking, kijkend richting de tribune, zei genoeg. De machteloosheid straalde er vanaf.

Wat er gebeurde? Bij de eerste de beste scrimmage voor het RCH-doel schoot Van de Klink de bal in paniek tegen Zwanenburger Van Mauw aan, 0-1. Botte pech! De Racing wilde daarna even de rust in de ploeg brengen, even de bal rondspelen, een beetje vertrouwen krijgen. De Vos van RCH nam het woord ‘rust’ wel heel letterlijk, want hij speelde de bal op zijn gemak naar de verkeerde kleur: 0-2 door Van Veen.

RCH speelt in een 1-4-3-3 formatie met het middenveld in de punt naar voren. Zwanenburg speelt dat systeem ook maar dan met de centrale middenvelder vlak voor zijn verdediging. Op het veld past dan alles precies. De veldbezetting is in evenwicht en elkaars directe tegenstander vinden is dan niet zo moeilijk.

RCH-Zwanenburg

RCH was deze wedstrijd eigenlijk van plan om wat behoudender te gaan spelen, maar dat plan kon dus gelijk de sloot in. Het pleit voor het team dat het niet helemaal instortte, want Zwanenburg rook bloed en wilde de wedstrijd met een 0-3 op slot gooien.  Zover kwam het gelukkig, voor de paar thuis supporters en verslaggevers, niet.

RCH knokte zich na de eerste schrik wat terug in de wedstrijd. Zonder fraai voetbal overigens, want RCH speelt vaak de lange bal op de spitsen en probeert dan bij te sluiten. Als die lange bal in het bezit van RCH bleef dan was de voortzetting echter te mager. Op een enkele kans na was het vaak balverlies rondom de 16-meter van de tegenstander. Met name het jonge talent Virgil Moal, die echt goed kan voetballen, had zijn dag niet.

Zwanenburg wisselt pressie op de helft van de tegenstander af met soms inzakken op de eigen helft. Het team van trainer Simsek is volwassen geworden. Na de zeperd van vorig seizoen en met de aanvulling van de lepe spits Van Veen is dit team een titelkandidaat. Er zit voetballend vermogen, gogme, fysieke hardheid en veel snelheid in de ploeg. Een nadeel kan zijn dat er veel explosiviteit binnen en buiten het veld aanwezig is. Er was namelijk veel geel voor de spelers en de assistent-trainer van de in fel oranje gehulde ploeg uit de Haarlemmermeer. Een beetje gelijk hadden de Zwanenburgers wel. De scheidsrechter was net als het weer. Bar en boos!

Opvallend is dat er veel teams van hoog tot laag, ook RCH, bij balverlies in de zone verdedigen (dan verdedig je vanuit de positie de bal en niet de man) maar dat het centrum van de verdediging niet doordekt wanneer een tegenstander iets anders doet. De backs van Zwanenburg stonden namelijk een groot deel van de wedstrijd bij balbezit heel hoog. De spitsen van RCH, Burke en IJssel, liepen zich een slag in de rondte achter hun directe tegenstander aan om mee te kunnen verdedigen. Zij komen daardoor na verloop van tijd kracht tekort voor hun aanvallende acties.

Een oplossing kan volgens mij zijn het doordekken van een back en centrumverdediger aan de kant waar de bal ingespeeld wordt. Dan staat het wel 1 tegen 1 en met name aan de verre kant ligt er veel ruimte om een wisselpass in te spelen. Maar dan heeft de verdedigende partij, in dit geval dus RCH, bij een dergelijke pass tijd genoeg om te kantelen en verder te verdedigen. Als er dan scherp verdedigd en de bal veroverd wordt, staat RCH in de omschakeling naar balbezit wel goed en de tegenstander niet. Waarschijnlijk door de dreiging van de aanvallende middenvelders van Zwanenburg durfde RCH dit niet aan en moesten Burke en IJssel als veredelde backs hun team verdedigend bijstaan.

RCH-Zwanenburg-Voetbal-in-Haarlem

De rust ving aan met een 0-2 voor Zwanenburg en dan zijn de gedachten van Spruijt op dat moment wel te raden. Welke wissel kan nog effect sorteren? Moet er 1 tegen 1 gespeeld gaan worden om nog iets te forceren? Lopen wij dan niet verder in het mes van de counter van Zwanenburg? Of toch de huidige speelwijze voortzetten en in de loop van de tweede helft iets gaan veranderen?

De doorgevoerde wissel na de rust bij RCH, spits Roossen voor Moal, leverde niet veel extra’s op. Maar na de 0-3 van Zwanenburg in de 60e minuut, waarbij keeper Brandenburg niet overtuigde, schoof centrale verdediger Van de Klink door naar het middenveld en speelde RCH 1 tegen 1 over het hele veld. Vanaf dat moment, en niet voor de eerste keer, kreeg Zwanenburg het lastig en konden de Heemstedenaren steeds meer druk vooruit uitoefenen. Dat resulteerde uiteindelijk in wat  ‘kansen’ en een penalty voor RCH die Roossen koel benutte: 1-3 en tevens ook de eindstand.

Is er een team dat dit Zwanenburg kan tegenhouden? Jawel, de ploeg die het aandurft om volle bak vooruit te verdedigen en druk op de opbouw van Zwanenburg uit te oefenen maakt de meeste kans. Cruciaal in zo’n speelwijze is het uitschakelen van Mark Mul, de aanvoerder, die het ritme van zijn team bepaalt.

En RCH? Deze ploeg komt wel weer boven drijven uit deze moeilijke periode. Het heeft een team dat qua niveau zeker in of net boven de middenmoot in deze 4e klasse moet kunnen eindigen. Trainer Spruijt heeft genoeg ervaring als speler en coach om dit in goede banen te leiden. Elke volgende wedstrijd kan het begin van de ommekeer zijn.

Onze Gezellen is daarom voor komende zondag alvast gewaarschuwd!