Zondag 4e klasse E

Otto’s analyse: Degradatiekandidaat 4e klasse E al bekend!

De wedstrijd MMO-NFC van zondag 24 september jl. eindigde in een 0-3 zege
voor de bezoekers uit Amstelveen. In een gezapig potje had de uitslag veel groter moeten zijn ware het niet dat NFC de tweede helft met wat misplaatste arrogantie heeft rondgelopen en verzuimde om MMO uit Hoogmade stuk te spelen.

Mijn collega trainers van alle regionale 4e klassers kunnen met een gerust hart gaan slapen. Zij hebben vanaf nu de wetenschap dat er vrijuit gevoetbald kan worden. De degradatiekandidaat nummer één voor de 4e klasse E is al bekend: MMO! Tegen deze ploeg mag niemand een punt verspelen is mijn mening. In tegenstelling tot MMO gaat NFC wel hoge ogen gooien en zal zeker bij de top 3 gaan eindigen.

Analyse teams: MMO en NFC
Datum:
24 september 2017
Wedstrijd:
MMO-NFC, competitie 4e klasse E
Rust/eindstand:
0-2 rust, 0-3 eind
Doelpunten NFC: Starke, Klaver en Oliemans
Bijzonderheden:
Grasveld

Tekening 1

 

MMO geel NFC lichtblauw
Nummer Naam Nummer Naam
1 Hoogenboom 1 Keizersweerd
2 Disseldorp 2 Olieberg
3 Lieverse aanv 3 Hendrix
4 Heemskerk 4 vd Leest
5 vd Hoorn 5 Eckelschot aan
6 Vlieger 6 Bossong
7 Looman 7 Otsen
8 Hoogenboom 8 Starke
9 Disseldorp 9 Polfliet
10 Zwaan 10 Melkert
11 Goozen 11 Klaver
12 Star 12 Oliemans
13 Star 13 Visser
14 vd Meer 14 Terlet

* i.vm. een software probleem loopt de nummering in de tekening maar tot 11. In werkelijkheid kan de nummering afwijken. De namen en posities zijn uiteraard wel juist!

MMO
Formatie:
1-4-3-3 met het middenveld in de punt naar voren.

Speelwijze algemeen:
Hier is echt geen lijn en idee in te ontdekken. De speelstijl hangt af van veel fysieke kracht en weinig technisch/tactisch vernuft! Alles gaat in een laag tempo, veel lange ballen en maar hopen op een goede afloop. Enkele spelers zijn onthutsend zwak. Na een uur “voetballen” valt het team conditioneel om.

Speelwijze balbezit:
Van enige opbouw is geen sprake. De meeste spelers willen de bal ook liever niet. Er is weinig beweging in het team dus er wordt veel de lange bal gespeeld. Op de helft van de tegenstander wordt dan geprobeerd in de duels de 2e bal te winnen en door te voetballen.

Er zijn weinig opkomende spelers en positiewisselingen!

Het is MMO een enkele keer gelukt de bal 3x naar elkaar over te spelen. Als er al in balbezit vanaf het middenveld doorgevoetbald kan worden dan mondt dat uit in passes achter de man of in het luchtledige. De enigen die nog redelijk aanspeelbaar waren zijn de spitsen 11 en 10, Goozen en Zwaan. Die kunnen af en toe de bal vasthouden en hun medespelers bedienen. Ik heb niet of nauwelijks een combinatie en/of een passeractie gezien. MMO heeft in de hele wedstrijd één kans vanuit een spelhervatting gekregen. Dat zegt wel genoeg!

Speelwijze balverlies:
Er wordt in de “zone” verdedigd maar niet iedereen houdt zich daaraan. Zij laten zich terugzakken naar de kop van de cirkel en de achterhoede staat op zo’n 10 meter buiten het eigen strafschopgebied. Er wordt veel fysieke kracht in de strijd gegooid en soms gaan er spelers over de grens.
Omdat soms de helft van het team vooruit wil verdedigen en de andere helft achteruit loopt ontstaat er een veel te groot speelveld. Dat kunnen de meeste spelers van MMO qua snelheid en conditie niet belopen. De duels door de lucht in het eigen 16 meter gebied worden vaak wel gewonnen. De keeper is redelijk.

Omschakeling balverlies naar balbezit:
Is matig tot slecht. Er wordt slecht bij het middenveld en de spitsen aangesloten na het spelen van de bewuste lange bal. Het resultaat is dat de spitsen vaak alleen staan tegen een overmacht aan tegenstanders! Balverlies!

Omschakeling balbezit naar balverlies:
Is dramatisch! Het team valt uiteen in 2 linies, 5 man voor en 5 man achter de bal. Er ontstaan naarmate de wedstrijd vordert steeds grotere ruimtes op het middenveld. Met name de middenvelders kunnen het vele loopwerk niet aan! De rechtermiddenvelder schakelt helemaal niet om!

Spelhervattingen bb:

Corners worden hoog bij de 2e paal getrapt waar veel lengte staat om in te lopen! Is één keer gevaarlijk geworden.

Spelhervattingen bv:
Reageren niet alert op de rebound in het eigen 16 meter gebied. Kostte MMO één tegendoelpunt en bijna een tweede! De oorzaak is dat zij niet een man maar een zone dekken bij de corners van de tegenstander! Zij staan dan naar elkaar te kijken wie de afvallende bal pakt.

Samengevat:
Een kwetsbaar en heel matig tot slecht team die het dit seizoen ontzettend moeilijk gaan krijgen.

Tip voor tegenstanders MMO:
Blijf voetballen met een hoog tempo, blijf uit het fysieke spel en houdt geduld. Na 30 minuten komen de ruimtes en met het doorschuiven van een man extra op het middenveld weten zij geen raad. De 1:1 actie via hun rechtsback is vaak prijs!

NFC
Formatie:
1-4-3-3 met het middenveld in de punt naar voren.

Speelwijze algemeen:
NFC gaat bij de top van de 4e klasse E komen. Het is een uitgebalanceerde ploeg met veel voetbal- en loopvermogen. De veldbezetting is altijd goed verzorgd. Het team heeft een goede mix van routine en jeugd!

Een vreemde eend in de bijt is de keeper Keizersweerd. Volgens mij was hij vorig jaar nog veldspeler. Of er een keepersprobleem is weet ik niet maar tegen sterke tegenstanders zou het NFC, met deze keeper, nog wel eens punten kunnen gaan kosten!

Speelwijze balbezit:
Er zijn bij NFC duidelijke patronen te herkennen. De opbouw is goed verzorgd en loopt vaak (zie tekening 2) via het centrale duo. De backs staan hoog maar niet voorbij hun middenvelders. Na de inspeelpass van achteruit op een middenvelder wordt de opkomende back aan de zijkant ingespeeld. De ruimte op de flanken van de tegenstander is al vrijgemaakt doordat de spitsen veel naar binnen bewegen. Daarna volgt de actie 1:1 richting de achterlijn of worden de diepgaande middenvelder Starke of hun spitsen Otsen en Klaver aangespeeld.

Tekening 2

Als de opbouw wel via het centrum middenveld van NFC loopt wordt vaak 10 Melkert aangespeeld. Dit is een multifunctionele speler met een prima techniek en overzicht. Zijn eerste keuze is vaak diep en meestal komen zijn passes aan. Direct gevaar!

Speciale aandacht voor de vleugelspitsen Otsen en Klaver. Die zijn constant in beweging. Wisselen veel van positie en hun loopacties zijn gewoon heel slim! Als een verdediger, een back of een middenvelder van NFC in balbezit is beweegt met name Otsen eerst van de bal af (zie tekening 3). Dat doet hij dan door voor de verdedigers van de tegenstanders langs te sprinten en daarna pas diep te gaan. Hij komt dan uit de “dode hoek”  van een verdediger. Op die wijze komt hij vaak in een 1:1 sprintduel en die wint hij met gemak! De voortzetting in de 16 meter van NFC is vaak nog wel slordig. NFC kreeg in deze wedstrijd 13 goede kansen en scoorde veel te weinig!

Tekening 3

Speelwijze balverlies:
NFC speelt in de zone. Waar het kan wordt er druk vooruit gegeven. Dat doet NFC met het hele team! Opvallend is dat er van achteruit niet of nauwelijks doorgedekt hoeft te worden omdat NFC heel snel richting de bal kantelt en compact staat.

Als de tegenstanders wel door kan voetballen is er altijd nog de middenvelder Bossong die veel duels op het middenveld wint. Het enige minpunt in balverlies is dat er maar 4 spelers van NFC fysiek sterk zijn. Als een tegenstander wel het fysieke in de strijd gooit dan moeten zij het nog wel eens afleggen.

Omschakeling balverlies naar balbezit:
Die is van uitzonderlijke kwaliteit! Met name Klaver en Otsen zorgen dat zij direct in
de diepte in beweging zijn en aangespeeld kunnen worden. Ik heb 5 van deze omschakelmomenten gezien die een beter lot hadden verdiend! (vasthouden door de tegenstander/een doodschop/een keeper die goed uitkwam).

Omschakeling balbezit naar balverlies:
Waar het kan zet NFC hoog druk, dus vooruit verdedigen en weinig vuile meters maken! Het is zonder bal een compact en goed georganiseerd team. Het druk zetten gaat in een hoog tempo en het knappe is dat zij na het veroveren van de bal niet in dat tempo doorvoetballen maar direct de bal uit de drukte halen en weer rondspelen!
erg goed!

Spelhervattingen bb:
Otsen nr.7 neemt de corners indraaiend richting 2e paal waar veel lengte staat!

Spelhervattingen bv:
Mandekking bij corners.

Specifieke spelers:

Nr. 7 Otsen en 10 Melkert steken er bovenuit. Sterk aan de bal, goed overzicht, snel en altijd doelgericht! Het zijn twee spelers die minimaal twee klassen of meer hogerop zouden moeten spelen! En dan doe ik nog andere spelers van NFC tekort.

De keeper vind ik matig en onrustig. Roepen en dan onder een hoge bal doorlopen, en bij terugspeelballen schiet hij af en toe zomaar de bal het hek over! Dat werk. Zijn uittrappen en uitgooien zijn niet best. Dat kan nog wel eens punten gaan kosten!

Tip voor tegenstanders van NFC:
NFC moet het van voetballen en combineren hebben. Ik ben heel benieuwd hoe NFC zal reageren als zij, omdat de tegenstander ook hoog druk zet, de opbouw met een lange bal vanuit hun keeper moeten gaan beginnen. Die heeft geen beste uittrap en als de bal al richting de spitsen gaat dan winnen die nooit een luchtduel. Als de tegenstander dan ook nog eens genoeg mensen rondom de afvallende bal krijgt dan kunnen zij niet in hun spel komen. Zij hebben dan geen alternatief!

Samengevat:
NFC is een kampioenskandidaat met een brede selectie, want de invallers waren ook goed. In hun manier van voetballen stralen zij ook kwaliteit uit. Alleen de keeper is wel een dingetje. Daarnaast zouden nonchalance en slordigheid wel eens hun eigen tegenstanders kunnen worden.

Otto-Berendregt-Voetbal-in-Haarlem

De 58-jarige Otto Berendregt bekijkt maandelijks een wedstrijd voor Voetbal in Haarlem. Vanuit zijn kennis en ervaring gaat de oud-hoofdtrainer van onder andere DIO, VVH en Onze Gezellen dieper in op de tactiek en speelstijlen van de teams. Otto’s analyse wordt een rubriek die inhoudelijker is dan een gebruikelijk verslag.