OSS’20 knikkert HFC uit de KNVB-beker

OSS’20 kwam, zag en overwon bij HFC, 0-1.  De derde divisionist zorgde voor een daverende verrassing door Koninklijke HFC uit te schakelen. De ploeg van Betran Kreekels was met name voor rust heer en meester  HFC-trainer Gertjan Tamerus heeft na het duel voldoende huiswerk om over na te denken.

Voorzichtigheid

De Koninklijke heeft verzachtende omstandigheden genoeg voor de nederlaag. Ze mocht twee weken niet spelen voor de competitie in verband met twee coronagevallen binnen de selectie. Deze twee spelers startten, uit voorzichtigheid ook niet in de basis. Trainer Tamerus zei vooraf al dat het lastig trainen is in zo’n situatie en dat hij vooral de gezondheid van de spelers boven alles zette.’’

Improviseren

Zodoende moest Gertjan Tamerus improviseren. Maar hij was niet de enige. Doordat er vanwege de coronamaatrgelen geen publiek welkom was, stonden ook het kantinepersoneel, de stewards en de speaker voor een nieuwe uitdaging. Het kantinepersoneel trof een lege zaal aan, speaker Ron Peereboom Voller opende door de luidsprekers met de volgende tekst de avond. ,,Welkom alle aanwezigen, ja, ik zeg maar aanwezigen, want er mogen geen fans aanwezig zijn.” De stewards stuurden elk jeugdlid dat van zijn training afkwam linea recta naar huis. En Gertjan Tamerus moest een elftal de wei inbrengen dat hij op drie plekken moest aanpassen.

Middenvelder Kevin van Gasteren haakte na de laatste training geblesseerd af en daardoor moest de trainer schuiven met Wessel Boer. Die werd middenvelder, waarna André Morgan kon starten als rechter centrale verdediger.

De twee van corona herstelde spelers startten op de bank waardoor Roy Deken- ex-Ajax-zaterdag linker wingback werd en Jordy Hilterman, na zijn blessure,  voor het eerst in de spits startte.

 

Middenveld

Wessel Boer speelde ditmaal een matige wedstrijd. Hij had grote moeite met zijn opponent Tom Pijnenburg die hij in de eerste helft veel te veel ruimte gaf om te voetballen.

Vanaf de eerste minuut was al duidelijk dat OSS’20 de mouwen wilde opstropen, hard was in de duels en gezamenlijk druk zette. Op papier speelden er twee dezelfde systemen tegen elkaar. Twee maal 5-3-2, maar doordat de wingbacks van HFC niet doordekten op de backs van de tegenstander en de spitsen Khalid Tadmine en Jordy Hilterman geen of niet gezamenlijk druk zetten, had de ploeg uit OSS’ alle ruimte om te voetballen of om de lange bal te spelen.

Peltzer

Op het middenveld en voorin was de pas 20-jarige en boomlange Jos Peltzer een plaag voor HFC. Met grote passen overlapte hij het middenveld om assistentie te verlenen aan zijn twee spitsen. Na acht minuten redde de keeper nog op een inzet van Peltzer, maar hondertachtig tellen later rondde Peltzer een assist van Bram Elbink af.

Intrinsieke motivatie

HFC-trainer Gertjan Tamerus had vanaf de eerste minuut het duel staand doorgebracht. Coachend, stimulerend en inspirerend, maar het leek alsof een deel van de ploeg de intrinsieke motivatie niet had om het OSS moeilijk te maken.

Kansen

Na de rust bracht Tamerus Vincent Volkert en Franklin Lewis voor Roy Deken en Jordy Hilterman en ging HFC meer pressie spelen. In de slotfase kreeg de thuisploeg zelfs drie kansen op rij. Oscar Wilffert zag zijn inzet van de lijn gehaald worden, Franklin Lewis vond doelman Van der Leest op zijn weg. De door de 18-jarige invaller Mehmet Yuksel geclaimde strafschop werd niet gegeven door arbiter Erwin Blank.

Hetgeen de goedkeuring kon wegdragen van KNVB-scheidsrechtersrapporteur Gerhard Verwoort. ,,Die jongen zet zijn voet tussen de benen van de verdediger en laat zich vallen. Geen pingel’’, zo was de IJmuidenaar gedecideerd.

 

Gertjan Tamerus wisselde nog drie maal maar keeper Rick van der Leest hield zijn doel schoon.

 

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols

Alle uitslagen vind je op de pagina van de TOTO KNVB Beker.