Ontroerende vaderliefde bij Velsen – vanuit het bos naar je zoon kijken –

Het was het weekend van de liefde bij RKVV Velsen. Eerst vertelde Tante Hannie in een interview over haar liefde voor haar Velsen-familie. Zondag was het de beurt aan de vaders om hun liefde te tonen voor hun zonen. Aan de lijn mocht dat niet vanwege de coronamaatregelen. Buiten het complex,  achter het doel hadden zich twee vaders verschanst die hun zonen toch konden zien voetballen tegen SDO.

Rapporteur

Voorzitter Marc Bosman trad deze week zeer gedecideerd op. Niet dat dat hem moeite kostte. Vlak voor aanvang van het duel met SDO meldde zich een rapporteur van de KNVB die zich niet had aangemeld. Volgens de richtlijnen mocht deze man niet naar binnen en die werd dan ook huiswaarts gestuurd.

Aasgieren

Maar er cirkelden meer aasgieren rond de hoofdingang van het complex. De vader van Angelo Beck kwam op de fiets langs en keek of er onderhandelruimte was. Marc Bosman moest hem teleurstellen en dat kostte hem veel moeite. ,,Hij is er altijd, net als de moeder van Mischa Plug, de vader van Marc, Guus, Peter en noem maar op. Ik moet helaas een grens stellen. Van de week ben ik ook al plat gebeld met verzoeken.’’

Polo

Rond 14.00 startte op de Planetenweg in IJmuiden een zwarte polo van een tachtigjarige fan. ,,Wellicht laten ze het hek open. Er is altijd wel een gaatje”, zei hij. ,,Zonde dat ze niet bij Stormvogels spelen, daar kan je vanaf het duin nog wat zien.’’

Maar de beste man trof om 14.10 een gesloten toegangspoort. En die bleef ook hermetisch gesloten. Alleen de fotograaf van het Haarlems Dagblad mocht nog even naar binnen.

Out-of-the-box

Dus moesten de spitsvondigen out-of-the-box denken om toch nog een glimp van het duel en van hun zoon op te vangen. Dat kon thuis want manusje-van-alles Dennis Gouda verzorgde via Facebook en Whattsapp een livestream.

Naast de twintig aanwezigen op het complex, bestaande uit geblesseerde selectiespelers, bestuursleden en een elftalleider, was er alleen fotograaf Frans van der Horst en het journaille. Je kon een speld horen vallen, je zag door de wind de bomen dansen.

Robin Hood

Twee vaders trotseerden als een eigentijdse Robin Hood de natuur. Ze liepen – buiten het complex-  door plassen en modder, slalomden langs bomen, ontweken takken en ongedierte om via een sluiproute t achter het hek bij het doel te geraken.

Ze hadden voor de televisie kunnen zitten om Ajax te kijken of naar AZ, maar de mid-vijftigers trokken er als een rebels kind op uit om hun zoons in actie te zien.

In gedachte zette DJ Bas in de kantine het lied van Willy Alberti ‘Niemand laat zijn eigen kind alleen op’.

Relatie

Hugo Borst schreef een mooi boek over de relatie tussen vaders en zonen. Zo gaat het onder andere over de nier die Coen Moulijn afstond aan zijn zoon, de vader van Marco van Basten die ook leed onder de enkelblessure van zijn zoon.

Realiteit

Maandag keren de vaders weer terug in de realiteit van alledag. De één in pak de bespreking in, de ander praten of meehelpen met de aanleg van een riolering. Zondag was voor hen een dag vol onbedorven kinderpret.

Angelo Beck scoorde eerste treffer en toonde zich tot topscorer met drie goals. Zijn vader vierde de treffer en vierde het met door voorzitter Marc Bosman in de rust aangeleverde koffie uit een plastic bekertje. Frencel Lewis nam de tweede goal voor zijn rekening.

Zijn oma Maduro kon er – ook in het bos- niet bij zijn. Marc Kloosterboer zweefde na rust nog een keer door het luchtruim en zijn vader zag zijn kopbal snoeihard op de paal belanden.

Na afloop liepen de twee spelers nog even naar het hek. Ver daarachter was een glimp van hun vader op te vangen.

Liefde

Het was alsof die op bezoek kwamen bij hun zoon in de gevangenis. Geen fysiek contact, geen omhelzing, geen knuffel of schouderklopje. Het leek koud en kil en toch sprak er veel liefde en warmte uit.  De liefde van de vader voor zijn zoon.

Tekst: Peter Brink