Olympia Haarlem in stijl naar titel

Een beetje kampioenswedstrijd moet zinderen van de spanning, de spelers moeten bloednerveus aan de aftrap staan en rond het veld moeten honderden supporters voor sfeer zorgen. Maar het voelde vooraf niet echt als een kampioenswedstrijd. Je wilt namelijk niet de titel pakken in een inhaalwedstrijd, op een vrijdagavond onder kunstlicht, tegen de nummer laatst van de divisie.

Olympia Haarlem had daarom totaal geen last van spanning. De mannen van Barry Tjeertes wisten dat het krachtsverschil veel te groot zou zijn. En de meeste supporters stonden op het balkon voor de kantine, beschermd tegen de regen. Tegenstander UNO had wel zijn best gedaan om er een Olympia-feestje van te maken. Ze speelden eigenlijk thuis, maar gingen akkoord met het verplaatsen van de wedstrijd naar Schalkwijk. Evengoed konden de Hoofddorpers, door schorsingen en het vreemde tijdstip van de wedstrijd, maar netaan elf spelers op de been brengen, van wie er twee ook nog eens veel te laat aankwamen.

,,Vandaag worden we geen kampioen. Die titel hebben we al veel eerder verdiend’’, was de nuchtere mening van de Olympia-coach. ,,Maar vandaag moeten we goed voetballen om onze vrienden en familie die komen kijken te belonen.’’ En dat deed Olympia. De Haarlemmers vielen naar hartenlust aan en gaven UNO geen enkele kans. Het is dat UNO-keeper Mark Tholen, die normaal in het vierde zondagelftal speelt, de wedstrijd van zijn leven keepte, anders had de ruststand veel hoger uitgevallen dan de 0-5 die nu op het scorebord prijkte. Hij stopte zelfs een strafschop van Faissal Benhaddi.

Dat scorebord leidde sowieso tot de nodige verwarring. ,,Wat? 0-6 achter?’’, vroeg een late bezoeker van het kampioensfeest. Hij besefte niet dat Olympia eigenlijk uit speelde. Maar niet veel later zag diezelfde bezoeker het scorebord 0-7, 0-8, 0-9 aangeven. De 10 paste er niet op dus begon het scorebord opnieuw, om na exact 90 minuten weer een 6 aan te geven.

Olympia Haarlem verdiende de titel in stijl. De ploeg won met 0-16 op eigen veld van het arme UNO en bevestigde daarmee wat iedere voetbalkenner al ver voor het seizoen wist, namelijk dat de Haarlemmers veel te sterk zijn voor de vierde klasse. De doelpunten kwamen van Hugo ter Hedde (1x), Barry Loerakker (3x), Levy van Nispen (4x) en Faissal Benhaddi (5x). De overige drie kwamen van de voet van de pas zestienjarige Chaouki Salah, die dus meer dan verdienstelijk inviel.

Door die monsterscore voelde het ineens wel aan als een kampioensduel. De blauwe en oranje fakkels brachten sfeer en de door Olympia-voorzitter Johan Snoeks uitgereikte schaal maakte de titel officieel. En het feest ’s avonds in de kantine maakte de prestatie van Olympia Haarlem helemaal af. De eerste horde is genomen door de ploeg van Barry Tjeertes, op naar de derde klasse.

Tekst: Marcel Akerboom

Foto: Ellis Hilterman