Oefencampagne Telstar van start

Zaterdag opende Telstar de deuren voor een oefen-drieluik tegen de amateurs van buurman V.V. IJmuiden en samenwerkingspartner Stormvogels.

Een mooi affiche voor voetbalminnend en naar voetbal smachtend Velsen. Even zag het er naar uit dat geïnteresseerde fans en supporters niet naar binnen mochten maar dat bleek gelukkig te berusten op een misverstand waarvoor Telstar de welgemeende excuses aanbood!

Een IJmuidens feestje dus want het ons-kent-ons-gehalte bleek van een enorme proportie. Iedereen kent iedereen leek het en dé gelegenheid om na de Corona lockdown de sportieve vriendschapsbanden weer eens aan te halen. Een goed gevulde hoofdtribune ging er eens lekker voor zitten op een zwoele zaterdagmiddag.

“Dribbelen, korte bewegingen, armen mee laten doen, twee keer links en twee keer rechts,’’ roept Andries Jonker keer op keer vlak voor het 1e duel tijdens de warming-up richting zijn basiself in voorbereiding tegen derdeklasser Stormvogels. Met effect blijkt even later want vanaf de eerste balomwenteling belandt Stormvogels, twee keer getraind nog, in een heuse rondo.

Al binnen twee minuten tekent Robin Eindhoven voor de eerste goal. Telstar overmeestert de bezoekers vanaf de flanken maar moet op het kwartier toch verrassend de gelijkmaker incasseren. De nieuwe keeper Ronald Koeman Jr verslikt zich in de enige poging op doel van Stormvogels en laat een gemakkelijk afstandsschot van zijn borst afspringen. Nieuwkomer Milan van Essen (ex-V.V. IJmuiden) pakt het presentje dankbaar uit; 1-1.

Wat echter volgt is een tsunami aan voorzetten van Telstar in het laatste half uur. Vooral over de rechterkant worden de Zeewijkers overlopen. Stormvogels hapt dan ook amechtig naar lucht, wordt conditioneel op de pijnbank gelegd en mag van geluk spreken dat Telstar de teller maar tot acht laat oplopen; 8-1.’’ Pff, wat een tempo zeg! Ze wilden ons slopen,’’ meldt een zichtbaar vermoeide Stormvogels-speler tegen zijn entourage na afloop van het 45 minuten duel.

De bezoekers (vriendengroepen, families en bekenden) die zoals gezegd de hoofdtribune behoorlijk vullen, spoeden zich vervolgens naar de barruimte waren lange, geduldige rijen ontstaan voor de kassa. Bier en wijn is even niet aan te slepen. Dan mag V.V. IJmuiden het opnemen tegen een Telstar dat uitkomt met een mix van overige selectiespelers en jeugdspelers. De buren verliezen dan wel met 6-0 maar geven beter partij tegen een bij vlagen wat stroperig acterend Telstar.

Wat opvalt: de tijdelijke zittribune achter de Noord-goal is verdwenen en de boarding rond het veld is er ook nog even niet. Het loopt crescendo met de loterij. De winnaar mag binnenkort tijdens een competitiewedstrijd (24 september tegen Jong AZ) naast oud-Telstar speler Louis van Gaal plaatsnemen op de bank. Een hondstrouwe supporter van Telstar met behoorlijk wat loten heeft een andere, originele visie.‘’Als ik win, mag Louis naast mij zitten’’

Hans Akkerman