Voetbal in Haarlem

Over het (amateur)voetbal in de regio Haarlem

Nederige Yuya Ishizuka biedt Tamerus en HFC de kans om zich in te leven in Japanse cultuur

DoorRedactie

dec 12, 2022

Door de blessuregolf bij HFC zaten zaterdag de talenten Giel Braakhuis, Storm Holtkamp, Joas Kors, Ruben Heeremans en de 19-jarige Japanner Yuya Ishizuka op de bank. De linksbener kende de afgelopen maanden bij HFC een periode van pieken en dalen. In oktober was hij – tot frustratie van zijn ‘zaakwaarnemer’- nog wisselspeler bij Onder-21. Een verhaal over een cultuurverschil waarin de tegenovergestelde waarden nederigheid en jezelf profileren een voorname rol spelen.

Mental coach

Gertjan Tamerus heeft met Terence Meuwese een mental coach in de staf opgenomen. De 22-jarige heeft niet alleen gesprekken met de spelers maar Tamerus staat de oud-keeper ook toe om hem te coachen, zo zei hij onlangs in een radio uitzending. Meuwese werkt als toegepast psycholoog en is docent persoonlijke ontwikkeling aan het Johan Cruyff College.

Positief

Zijn werk bestaat er ook uit om te analyseren wat er bij stress in het hoofd en in het lichaam van een speler omgaat en hoe hij die omstandigheden positief kan beinvloeden.

Yuya Ishizuka is een speler die op jonge leeftijd uit de Japanse cultuur van de zomer bij HFC neerstreek. Hij deed tijdens de voorbereiding mee in de oefenduels met Jong AZ en Jong Ajax.

Hij is ook coach van een jeugdelftal en wordt daar begeleid door een ervaren teammanager.

 

zzp-boekhouder

Blokkade

Na afloop van het duel met Jong Ajax zei hij dat hij ‘het heel goed wilde doen en blokkeerde.’

Hij keek op tegen die grote jongens in dat rood-witte shirt. Ajax had vroeger iets magisch, ver van zijn bed en nu hij, net in Nederland, opeens voor de leeuwen werd gegooid had hij te maken met druk.

Hij kwam in scoringspositie en schoot niet zelf maar legde de bal af. In zijn cultuur wordt dat beloond, nu kreeg hij na afloop opmerkingen van zijn excentrieke zaakwaarnemer Marcelo Serafini en de staf naar zijn hoofd.

In het Nederlandse voetbal wordt gaan voor eigen succes juist beloond.

Druk

Zaterdag viel hij een kwartier voor tijd uit bij Spakenburg in. Een identieke situatie als tegen Jong Ajax deed zich voor.

Ishizuka had zelf moeten schieten, maar de druk, het perfect willen uitvoeren, of het worden overdonderd door de roep van een medespeler, bewogen hem om niet voor eigen succes te gaan.

Omdenken

Een mooie praktijkcase voor Terence Meuwese en trainer Gertjan Tamerus om te kijken hoe het talent deze gedachten kan omdenken en hoe zijn medespelers de Japanner ook beter gaan begrijpen.

Iedereen dient zich dan wél in te leven in de speler en in het verschil tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. In de Japanse cultuur is nederigheid het hoogste goed. Een knikje is een teken van respect. Beleefdheid is belangrijk en men zet de ander op de eerste plaats.

Arrogantie of een roepende medespeler kan als een allergie worden gezien en werkt wellicht eerder averechts op de creativiteit in het spel van het talent.

Na afloop gaf trainer Tamerus aan wel te zien waar het probleem ligt.

„Jammer dat Yuya niet voor eigen succes ging, maar de bal op z’n Japans braaf inleverde bij een schreeuwende medespeler. Hij gaf er nog nèt geen nederig knikje bij”, zei de trainer in het Haarlems Dagblad.

Door Redactie