Mat Stormvogels na verlies op herhaling

De ontlading dinsdagavond was enorm. Opluchting en blijdschap vochten om voorrang, zowel binnen in het clubhuis als op het buitenterras op sportpark Zeewijk. Zaterdagmiddag echter diende het goede gevoel bij Stormvogels (van 1912) omgezet te worden in een hopelijk laatste krachtinspanning. De finale diende uitgevochten te worden met E.V.C. Edam (van 1913) dat eerder te sterk bleek voor D.E.M. en E.D.O. Saillant detail: geen tweedeklasser in de finale maar twee ambitieuze derdeklassers die al nadrukkelijk hadden aangetoond toe te zijn aan een stapje omhoog.

Stormvogels kon volledig aantreden en de kleine pijntjes werden wellicht even geparkeerd op een dag dat eindelijk dan de kroon op het werk kon worden gezet. Kon Stormvogels de getoonde onoverwinnelijkheid voor de derde maal etaleren? Plaats van handeling: het BUKO-stadion van buurman Telstar in Velsen-Zuid. Bij winst wellicht op de platte kar in een minuut of tien naar thuishaven Zeewijk toe. Een meer dan aanlokkelijk scenario!

Mat en onwennig

Zaterdagmiddag 13.00 uur: de eerste supporters melden zich al bij het BUKO-stadion. Het is warm, drukkend warm. Een honderdtal fanatieke, zeer luidruchtige E.V.C. supporters houden zich met twee zaken bezig, bier halen en fakkels in de fik steken. Het zorgde voor een enorme rookontwikkeling vlak voor de aftrap. Na het eerste fluitsignaal gingen ruim 1000 (!) toeschouwers, de hoofdtribune liep bijna helemaal vol, er eens goed voor zitten. Stormvogels opende onwennig, leek moeite te hebben met de kunstgrasmat, opereerde vooral mat en afwachtend en zag E.V.C. het initiatief nemen, zonder dat de gasten grote kansen creëerden. Gaandeweg het eerste bedrijf kwam Stormvogels wat beter in het spel zonder dat het hele grote kansen afdwong, al was Milan van Essen een paar maal dicht bij de openingsgoal maar zijn schoten en kopbal ontbeerden kracht. ‘’ Er zit veel spanning op, het loopt niet,’’ concludeerden Stormvogels -voorzitter Nico Stoker en Toon Beijer onafhankelijk van elkaar in de rust. Een rust waarin het horecapersoneel handen en voeten te kort kwam om het dorstige publiek te bedienen.

E.V.C. : onverzettelijk en uiterst effectief

Wie gedacht had dat Stormvogels na rust het tempo zou opvoeren, kwam bedrogen uit. Het spel oogde stroperig en loom. Op het uur knalde Ronald Schot na een mooie aanval via de handige rechterspits Brian Rossenaar de gasten op een verdiende 0-1 voorsprong. Stormvogels wilde wel maar liep zich te pletter op de hechte defensie van de Edammers die frisser oogden. Met nog een kwartier op de klok de genadeslag. Een pass over 30 meter viel tussen keepers Bas Veen en Joshua Jansen in en Huub van Maanen kon de bal kinderlijk eenvoudig in de lege goal prikken; 0-2. De genadeklap! Stormvogels kwam maar niet toe aan een vloeiende aanval toe maar kreeg via invaller Jose Leone, die dankbaar profiteerde van Edam, s geklungel in de zestien, de aansluitingsgoal een minuut of tien voor tijd op een presenteerblaadje aangereikt;1-2.

Met de moed der wanhoop pompten de ‘’ Vogels’’ vervolgens de laatste tien minuten elk bal het strafschopgebied van E.V.C. in en dat resulteerde in blessuretijd nog in een vijftal corners, maar zonder resultaat. In werkelijk de allerlaatste seconde counterden de felle en energieke gasten naar een verdiende 1-3 zege toe. Na afloop een groot contrast. De spelers van E.V.C. en supporters vierden massaal feest op het veld en de spelers van Stormvogels verlieten een voor een gedesillusioneerd het veld. Een ervaring rijker en een illusie armer, maar gelukkig wel in de wetenschap dat a.s. dinsdag er een herkansing volgt tegen DESTO. Plaats van handeling: het veld van Legmeervogels in Uithoorn.

Joshua Jansen: ‘’ We hadden het niet vandaag’’

Als een van de laatsten verliet aanvoerder Joshua Jansen het veld. Zijn analyse was kort maar glashelder.’’ Jammer, maar we hadden het niet vandaag. Dinsdag een herkansing en daar moeten we voor gaan,’’ klonk het nuchter uit de mond van de routinier. Na de twee overtuigende thuiszeges op Amstelveen/Heemraad en Olympia Haarlem was de 1-3 nederlaag een behoorlijke domper. Dinsdag echter kan er in Uithoorn sportief revanche worden genomen tegen het Utrechtse Desto na deze sportieve ‘’wegtrekker’’ Kunnen de ‘’ Vogels ‘’ nog eenmaal de ruggen rechten? Over drie dagen weten we meer!

Tekst: Hans Akkerman

Foto: Voetbal in Haarlem