Martijn’s column: 2017 grijpen we bij de ballen

Zo, daar zijn we dan. In 2017! Allereerst lijkt me dit de uitgelezen mogelijkheid om iedereen een succesvol, gezond en liefdevol nieuw jaar te wensen. De feestdagen zijn nog maar net voorbij, maar Voetbal in Haarlem barst alweer uit z’n voegen. Aan een winterstop lijken wij niet te doen. Volle kracht vooruit!

Voor Voetbal in Haarlem staat er een spannend jaar op het programma. Op dit moment zitten we in een periode van sterke groei. De cijfers blijven maar stijgen, maar daarmee wordt ook de vraag groter. Daar zit voor ons een uitdaging die we met beide handen gaan vastpakken. Zo starten we aan het einde van deze maand met ons eigen Youtube-kanaal. Iedere dinsdag nemen we de laatst afgewerkte speelronde met je door in een kort online praatprogramma. Wat viel op, wie klimt stilletjes omhoog en welke speler scoorde een hattrick. De voorbereidingen zijn in volle gang en het gaat er volgens mij echt prima uitzien.

De O-23 Cup start over twee weken aan de tweede helft. Er staat nog één ronde in de poulefase op het programma en daarin is werkelijk nog van alles mogelijk. In februari starten we met de eerste finaleronde. Daarna volgen er nog twee, zodat we in april bijna klaar zijn met de eerste editie. Iedere club blijft voetballen tot en met de laatst ronde. Enkel de twee finalisten komen in april niet in actie, want de finale van de O-23 Cup gaat gespeeld worden op 10 juni tijdens de afsluiting van het Voetbal in Haarlem seizoen.

Die dag bij RCH in Heemstede begint met de wedstrijd tussen onze All Stars en het RTL7 Sterrenteam. Morgen starten we met het bekendmaken van spelers die voor de ViH All Stars in actie gaat komen. Het belooft een bont gezelschap te worden van 17 spelers, 2 trainers en een begeleider. Ook het arbitrale trio bestaat uit mannen uit de regio. Na het eerste duel gaan we ons opmaken voor de finale van ons talententoernooi en sluiten we af met een mooi feestje in het clubhuis van RCH. Wij kijken er naar uit!

Ik ben benieuwd hoe een aantal clubs zich dit jaar gaan ontwikkelen. Zet de trend door om meer op zaterdag te gaan voetballen? Afgelopen jaar wisselden SVIJ en Velsenoord van speeldag. Gaat dat dit jaar bij meer clubs gebeuren? En kan HYS zich houden aan de eisen voor bestaansrecht van de Gemeente Haarlem? Krijgt THB het voor elkaar om weer een eerste elftal neer te zetten? Zelf houd ik Koninklijke HFC goed in de gaten. Ik vind dat we als Haarlemmers trots moeten zijn op een club in de Tweede Divisie. Het gat met alle andere clubs uit de buurt is veel te groot en daarom hoop ik dat een regionale eersteklasser dit jaar weet te promoveren naar de Hoofdklasse. Het Haarlemse voetbal mag best een beetje peper in z’n reet krijgen.

Een ander ding waar ik met interesse naar kijk is de derde klasse waar nu vier regionale clubs in uitkomen. Ik denk dat we volgend jaar zomaar een stuk of zes of zeven bekende clubs daar in terugvinden. Alliance ’22 lijkt me een zekerheidje, maar Zwanenburg, HBC en RCH vlak ik nog niet uit om ook te promoveren. En wanneer prompt United/DAVO of DSOV degradeert is die derde klasse toch aardig Haarlems gekleurd. Ik ben voor! Op het degraderen van United/DAVO of DSOV na natuurlijk…

Ik hoop dat we dit jaar veel mooie dingen met elkaar mogen beleven, veel kunnen lachen. Dat het voor het regionale amateurvoetbal een succesvol jaar wordt, zonder gekkigheid. Zonder excessen en andere narigheid. Binnen de lijnen mag er gestreden worden, maar laten we daarbuiten een beetje lief voor elkaar zijn.

Martijn

Wil je reageren op deze column? Doe dat dan vooral en contact ons via redactie@voetbalinhaarlem.nl.

MARTIJN PRINSEN, 1982. Initiatiefnemer van Voetbal in Haarlem. Opgegroeid in het Haarlemse. 25 jaar gevoetbald bij Schoten, Kennemerland, Onze Gezellen en Haarlem-Kennemerland. Inmiddels niet meer tussen de lijnen te vinden, maar daarbuiten. Afgestudeerd onderwijzer en daarnaast actief (geweest) in de zorg en detailhandel. Voorzien van erfelijke taaltik en lichte dwangmatige nijgingen. Vader van twee mooie meiden, Nikki en Floor. Weer op de juiste route.