Martijn: “Er is maar één ploeg die kampioen móét worden: Olympia Haarlem.”

Morgen start voor alle teams de competitie. Deze week hebben al verschillende verslaggevers en analisten hun visie gegeven op het aankomende seizoen. Als laatste de beurt aan onze Martijn. In een eerder artikel heeft hij zijn verwachtingen voor Telstar en Koninklijke HFC al gegeven, dus nu alle aandacht voor enkele amateurclubs en competities.

ViH: Martijn, laten we beginnen met de zaterdag tweede klasse.
Martijn: EDO en Zandvoort gaan allebei een rol van betekenis spelen. Ik heb ze beiden zien spelen en het viel mij niet tegen. EDO heeft met 4 nieuwe jongere gasten een echte kwaliteitsimpuls gekregen. Amin Ouass laat direct zijn klasse al zien met veel doelpunten, maar Daan Siegerist is misschien nog wel van grotere waarde. En vergeet trouwens routinier Robert van Boxel – oud-prof van MVV, Cambuur en Sparta – niet.

Zandvoort gaat in de top 5 eindigen. Heel simpel: Het oogt wellicht niet altijd als een echt team, maar de individuele kwaliteiten zorgen voor de punten. Het middenveld en de aanval zijn om te smullen. Het bijzondere is dat al die spelers op een andere manier gevaarlijk kunnen zijn en wedstrijden kunnen beslissen. Nigel Castien gaat vaak het verschil maken.

ViH: Schoten, gaan zij het redden in de tweede klasse?
Martijn: Pfoe, moeilijke vraag. Ik denk dat het begin van het seizoen bepalend gaat zijn. Als je direct achter de feiten aan moet lopen, wordt het erg moeilijk. Het sleutelwoord gaat ‘naïef’ zijn. Ga je er blind in, dan ga je geknipt en geschoren. Doe je het iets meer berekend, dan ga je puntjes pakken. Ik ken de trainer (Tom Jacob) inmiddels een aardige tijd. Hij heeft vaak een grote mond, maar hij is altijd zeker van zijn zaak en kijkt vooral naar zijn eigen team en kwaliteiten. Vergeet niet dat Schoten als nummer 4 van de derde klasse is gepromoveerd. Veel mogen we dus niet verwachten, maar gaan ze overleven? Ja, dat denk ik wel. Daarna doorpakken.

ViH: Wordt de zaterdag vierde klasse spannend?
Martijn: Ja, van de tweede tot en met de twaalfde plek wel. Er is maar één ploeg die kampioen móét worden: Olympia Haarlem. Met zoveel kwaliteit in zijn team ligt de druk op de schouders van Barry Tjeertes. De rest gaat strijden om de tweede plek. Dat zal gaan tussen Atletico Amsterdam en VSV.

Wat ik erg leuk vind is dat er een aantal ‘nieuwkomers’ zijn. Al mogen we daar nog niet teveel van verwachten. Vogelenzang gaat niet veel punten pakken, net als UNO. THB wordt een lage middenmoter. Ik ben benieuwd naar Geel-Wit en DSK. Die gaan het beter doen dan vorig jaar.

ViH: Als laatste, de zondag vierde klasse. DSS of RCH?
Martijn: RCH heeft al jaren praatjes dat het goed wil meedoen en wil strijden voor promotie. Vorig jaar viel zwaar tegen. Laat het dan nu maar eens zien. De sterkere teams van vorig jaar zijn weg, dus in principe ligt de weg nu open. Niet vergeten he.. Veel vierdeklassers van 5 jaar geleden zijn inmiddels doorgestroomd naar de derde klasse. Een club als RCH had daar gewoon bij moeten zitten. Ik twijfel alleen aan de chemie tussen de trainer en de spelersgroep.

DSS gaat een gooi doen naar de titel. Ik heb ze zien spelen en ben best onder de indruk. Een meer dan vierde klasse waardige keeper, een gedegen verdediging, een dynamisch middenveld en een prima voorhoede. Ik wist vorig seizoen niet zo goed wat ik moest denken van de aanstelling van Iliass Akchich, maar hij verbaast me. Het oogt goed. Ik denk dat er voor DSS één groot probleem aan deze vierde klasse kleeft: VVA/Spartaan.

Foto: Voetbal in Haarlem