Luke Vahle moet Sietse Brandsma doen vergeten bij Odin’59

Odin’59 blijkt de laatste jaren een garantie voor succes voor spelers uit de tweede klasse. De derdedivisionist haalde Jurjen Dikker en Mart Willemse bij Stormvogels en Nicky Eekhout en Mitchel Bormann bij VSV. Afgelopen seizoen kwam Sietse Brandsma van BOL. De topscorer vertrekt naar HFC. Luke Vahle van HBC maakt de stap naar de ploeg van Ted Verdonkschot.

Tweede klasse

Vorig seizoen rinkelde zijn telefoon al vaak. En aan appjes van belangstellende clubs ook dit seizoen geen gebrek. Luke Vahle wist dat hij goed in de markt lag. Niet zo gek ook. Afgelopen seizoen schoot hij 25 keer raak in de derde klasse, dit seizoen heeft hij er een niveau hoger ook al twintig inliggen. ,,Vorig jaar heb ik een gesprek gehad met trainer Jasper Ketting. Hij raadde me aan om er ook in de tweede klasse veel te scoren en dan de stap te maken. Zo heb ik het gedaan. Ik ben nu klaar voor de stap.’’

VVSB

VVSB hengelde als eerste naar zijn diensten. Vahle deed zelfs mee in een oefenduel met Lisse en scoorde ook nog. ,, De spits die zou vertrekken bleef toch en ze hadden wat puntjes die ik moest verbeteren, dat lijkt me logisch, daar ben ik me ook van bewust. Daarom wil ik hogerop. Ze konden me geen basisplaats garanderen en ik twijfelde. Gelukkig kwam Ted Verdonkschot een paar keer kijken.’’

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Verdonkschot

Verdonkschot is een goede bekende van HBC-trainer Jasper Ketting. Onder Verdonkschot zette Ketting zijn eerste schreden als assistent-trainer bij Quick Boys.

Verdonkschot had Vahle vorig seizoen al een keer zien spelen. ,,Iedereen zoekt een scorende spits en bij Odin zoeken we spelers die graag willen kijken waar hun plafond ligt. Wij kunnen geen dure spits uit de tweede divisie betalen. Ik weet wat Luke kan en hij komt altijd trainen, daar kan ik wat mee.’’

Vahle: ,,Ik heb twee keer met Ted gesproken. Een keer bij Van der Valk in Schalkwijk en een keer in Heemskerk bij Ruysdael. Ik heb een paar filmpjes op You Tube bekeken en weet nu hoe Odin’59 speelt. Het is een mix van 4-3-3 en 5-3-2. Ted noemt het spel het Leipzig-systeem.’’

Opvolger

Vervolgt: ,,Ted weet waar ik op mijn best ben. In de zestienmeter. Hij heeft mij geen basisplaats gegarandeerd, maar omdat Sietse Brandsma vertrekt zie ik wel kansen. Jasper Ketting benadrukt de kwaliteiten van zijn spits. ,,Dit is een goede stap voor hem, en ook nog op het juiste moment. Luke  is groot en sterk, heeft een goede techniek en scoort makkelijk. Daar zijn er niet veel van. Verder kan hij ook sleuren als het nodig is. Hij kan in een twee- of driespitsen systeem spelen, al heeft hij voornamelijk in een driespitsensysteem gespeeld. ‘’

Aanvoer

Vahle benadrukt dat hij veel heeft gehad aan zijn ploeggenoten bij HBC. De spelers die hem in stelling brengen zijn veelal  Jeroen de Bruijn, die op 10 speelt, en de rechtsbuitens Sven Wierda en Bryan Wilderom. Van links komt de aanvoer veelal van Niel van Hooff. ,,De bedoeling was en is nog steeds om met HBC wederom te promoveren. We jagen op de derde periode, maar nu door het coronavirus is niet eens zeker of de competitie wordt hervat. En wanneer we starten aan het nieuwe seizoen. ‘’

Sportschool

Om zijn fitheid hoeft Verdonkschot zich geen zorgen te maken. ,,Mijn vader heeft een sportschool in De Kwakel. Bij Amstelhof train in normaliter in de zomer met een personal trainer en ik kan daar altijd terecht. De school moet nu dicht, maar ik doe daar ook het onderhoud en andere klusjes. Mijn werk gaat gewoon nog door en ik kan dan – omdat ik alleen in de school ben -ook wat oefeningen doen.  Ik heb het CIOS afgerond en heb les gehad in training en belastbaarheid. Ik ken mijn lichaam goed.’’

Trainingsbelasting

Zijn trainer Jasper Ketting waarschuwt hem voor onderschatting van het fysieke gedeelte. En ook uit het verleden blijkt dat Nicky Eekhout en Mitchel Bormann maanden nodig hadden om voor honderd procent belastbaar te zijn.  Verdonkschot. ,,Dat had Sietse Brandsma vorig seizoen ook. En in de periode daarvoor lukte het Eelke de Graaf ook. Daarnaast moet zijn handelingssnelheid omhoog. Bij ons krijg je de tijd. Odin geeft spelers de kans om te groeien.’’

Geloof

Ketting: ,,Het zal misschien even wennen zijn voor hem, maar door meer te trainen en het spelen onder meer weerstand zal hij steeds sterker, slimmer en dus beter worden. Hij moet nu alles wat hij in zich heeft op een hoger niveau te laten zien. Ik geloof in ieder geval in hem.’’

Tekst: Peter Brink
Foto: Voetbal in Haarlem / MidWest Cup – Uit handen van Rinus Ravestein ontving Luke Vahle vorig jaar de Simon Paagmanbokaal. De prijs van topscorer van de MidWest Cup.