Te lief EDO uitgeschakeld door Ajax (incl. fotorepo)

EDO, de laatst overgebleven Haarlemse troef in de strijd om de districtsbeker, is uitgeschakeld. In een ijskoud Amsterdam waren de amateurs van Ajax in de achtste finale te sterk. In de reguliere speeltijd scoorden beide teams één keer, waarna Ajax de strafschoppen beter nam.

Onder bekervoetbal onwaardige omstandigheden speelde EDO lange tijd zonder lef. Ajax maakte het spel en de Haarlemmers kwamen er soms middels een counter uit, maar er gebeurde maar weinig. EDO-doelman Folke Maenhout moest handelen op kansen voor Berry van ’t Land, Stanley Akoy en Kenneth Misa-Danso. De grootste kans voor de rust voor EDO kwam op naar van Elroy Tuur, echter stuitte hij twee maal op Jan Ziere. De reservedoelman – en ex-doelman van onder andere DSOV en Hoofddorp – kreeg de kans minuten te maken en deed dit met verve.

« 1 van 8 »

Fotograaf Richard Maertens schoot bovenstaande serie foto’s.

Direct na de onderbreking schakelde Ajax een tandje op en werd EDO naar achteren gedrukt. Het was wachten op de openingstreffer en die viel na een klein uur spelen. Vleugelaanvaller Misa-Danso schoot knap in de verre hoek raak. Ondanks een aantal kansen werd de voorsprong niet verdubbeld en EDO gooide inmiddels de schroom van haar af. Amin Ouass kreeg de eerste kans op de gelijkmaker en even later was het als nog raak. Elroy Tuur werd door Ziere tegen de vlakte gewerkt, waarna een strafschop volgde. Jeff Kemper bleef koel en schoot kort voor tijd de gelijkmaker binnen. De gelijkmaker betekende ook de eindstand en dus moest een serie strafschoppen bepalen wie zich plaatste voor de kwartfinale.

Overigens deed Ajax-trainer Jorg Smeets kort voor tijd een ‘Van Gaaltje’. Jan Ziere werd vervangen door Stephan Veenboer. De teleurgestelde Ziere was het hier duidelijk niet mee eens en verliet onder duidelijk protest het veld. De ingreep van Smeets bleek echter een gouden. Ondanks dat de eerste Amsterdamse strafschop niet werd binnengeschoten, won Ajax toch. Met Stephan Veenboer als grote winnaar. De doelman zag Elroy Tuur zijn penalty overschieten en stopte die van Jeff Kemper en Randy de Wit.

Alle uitslagen in het toernooi om de districtsbeker vind je op onze toernooipagina.

Foto’s: Richard Maertens