Zaterdag 3e klasse B

Levy van Nispen maakt verschil in derby

Voor Olympia Haarlem stond er zaterdag meer op het spel dan alleen maar een overwinning op buurman United/DAVO. In verliespunten stonden ze gelijk met koploper Stormvogels en het was zaak een monsterzege te behalen m.b.t. de eerste periodetitel.

Met drie goals achterstand op Stormvogels geen onoverkomelijke zaak want United/DAVO heeft in 7 duels al 34 goals geïncasseerd en grossiert de voorafgaande duels in zware nederlagen. Maar in een derby komen wel eens onvermoede krachten vrij en wint niet automatisch de hoogst geklasseerde.

Even zag het er naar uit dat het underdog scenario kans van slagen had. United/DAVO verdedigde compact en geconcentreerd en gaf geen kansen weg en zag Ayoub Bousia met hun eerste kans na een minuut of twintig United de leiding geven. Zou het…? ‘’Tempo maken,’’ riep Olympia-spits Sidney Schmeltz rond het half uur. Hij begreep als geen ander wat er diende te gebeuren om het tij te keren. De respons was navenant van zijn ploeggenoten en de ‘’Levy van Nispen-show’’ kon van start gaan. De centrumspits verzorgde de twee assists voor de gelijkmaker (Bryliou) en de voorsprong (Schmeltz) en scoorde voor rust zelf 3-1. United/DAVO wierp de witte zakdoek en wilde na rust de schade alleen maar beperkt houden maar twee rode kaarten hielpen natuurlijk niet mee. Ook Sidney Schmeltz van Olympia kon inrukken na een opstootje in een overigens fair duel.

Na de thee toen de gevoelstemperatuur het vriespunt aantikte, was het een richtingsverkeer naar de United goal. Slecht afwerken van Olympia Haarlem en goed keeperswerk hield de schade nog enigszins beperkt voor de gasten. Levy van Nispen wist echter niet van ophouden. Zowel 4-1, 5-1 en 6-1 kwamen van zijn voet, dus met vier goals en twee assists was hij met recht ’’Man of the Match’’. Olympia- speler Yauheni Bryliou, een Belarus die via de zondag afdeling van Olympia dit seizoen op de zaterdag zijn opwachting maakt, was na afloop een meer dan tevreden mens. ’’Het was toch wel tough en lastig de eerste helft maar na rust waren we in total control maar wat was het koud zeg,’’ aldus de man die de belangrijke gelijkmaker aantekende en Olympia Haarlem net dat zetje gaf om het duel te laten kantelen.

Olympia Haarlem lijkt ten opzichte van vorig seizoen meer in balans te zijn. Opereren meer als een team en ogen daardoor sterker en daadkrachtiger. United daarentegen incasseerde opnieuw veel tegengoals en zal het roer behoorlijk moeten omgooien. De inzet was prima en weinig op aan te merken maar na de tweede Olympia goal was het verzet definitief gebroken.

Tekst: Hans Akkerman