Tweede Divisie

Koninklijke HFC wint amateurklassieker van AFC

Heerlijk en onvoorspelbaar is de amateurklassieker tussen de Koninklijke HFC en AFC iedere keer. AFC-trainer Andre Wetzel, die na het seizoen terug gaat naar de Haagse Koninklijken, probeerde voor het duel zand in de Haarlemse ogen te strooien door op het wedstrijdformulier vraagtekens bij de namen van stakeholders Grootfaam en Ignacio te zetten en te verklaren dat beiden waarschijnlijk niet konden spelen. Maar ze speelden natuurlijk gewoon wel.

Stralend stond zijn collega na de wedstrijd bij de kleedkamers, de met 3-1 winnaar van de klassieker, HFC-coach Ted Verdonkschot, die het aandurfde in de rust drie spelers tegelijk te wisselen.  Benjamin van den Broek, Franklin Lewis en Daniël van Son (een gok want die kan altijd beslissend zijn) werden vervangen door Jacob Noordmans, Robin Eindhoven en Tim van Soest. “Ik had ze alle tien wel kunnen wisselen. Het ging gewoon niet in de eerste helft. Ik moest die gok wel nemen en het liep gelukkig goed af. We hebben pech genoeg gehad toen we een aantal spelers misten en vijf wedstrijden op rij verloren. Het is een geweldige groep en door de rust die binnen de club heerst gaat het nu weer goed. Ik ben heel erg trots op de jongens,” aldus een stralende Verdonkschot.

HFC won uiteindelijk met 3-1 na een eerste helft waarin de Haarlemmers de eerste twintig minuten sterker was. Al in de eerste minuut had het 1-0 kunnen zijn. Gertjan Tamerus ontfrutselde de bal bij de AFC-achterhoede, maar zijn schot werd gehouden door Patrick Zonneveld, klemvast en dat was maar goed anders had de doorgelopen Franklin Lewis alsnog kunnen scoren. In de 8e minuut weer een goede kans. Daniël van Son zette de actie in, Kevin Sterling ging goed door, maar meer dan een corner leverde het niet op.

AFC kon pas na 12 minuten gevaarlijk worden. Na een misverstand kregen ze een corner die verder niets opleverde. HFC was duidelijk de meerdere in de eerste 25 minuten, maar zakte opeens dramatisch terug. Een mislukte omhaal van Raily Ignacio was het eerste teken, de passing was niet goed meer en voor het eerst waren alle 21 spelers op de helft van HFC. AFC werd opeens gevaarlijk. In de 30e minuut had die verandering in het spelbeeld succes. De supersnelle Mattijs Jesse kreeg een voorzet van links en drukte af: 0-1.

Franklin Lewis kreeg geel en HFC zakte volledig door het ijs, geen pass kwam nog aan en alles ging mis. Gelukkig was er dit keer een goede en eerlijke scheidsrechter, de heer Serik floot prima. Het werd bijna 0-2 in de 42e minuut toen Esajas voorzette maar Jesse deze keer miste. Jonathan Richard kreeg nog geel na een aanslag op de goed spelende Oscar Wilffert en een minuut voor rust zorgden Sterling en De Visser voor weer eens een goede HFC-aanval, het schot van Gertjan Tamerus dat volgde werd gestopt door doelman Zonneveld. Rust 0-1.

Wissels
In de tweede helft een totaal anders spelend HFC. De drie wissels brachten de ommekeer. Al na 2 minuten werd een verre ingooi van Gertjan Tamerus doorgekopt door Wessel Boer en scoorde Kevin Sterling prachtig. Een paar minuten later, na wat goed werk van Tim van Soest en een voorzet van Jacob Noordmans, ging Robin Eindhoven door zijn snelheid alleen het strafschopgebied binnen. Hij kon alleen ten koste van een overtreding worden gestopt. De penalty die volgde werd onberispelijk door Gertjan Tamerus benut. 2-1 voor HFC binnen vijf minuten. En tien minuten later bereikte een prachtbal van Tamerus Tim van Soest, die heel kien raak schoot voor zijn eerste treffer in de hoofdmacht: 3-1.

Het nieuwe middenveld met Tamerus, Noordmans en De Visser heerste, de thuisploeg was heer en meester. Hoewel de supersnelle AFC-aanvaller Matthijs Jesse een gevaar bleef, was Tom Boks steeds de goede keeper die goals voorkwam. HFC scoorde nog wel een buitenspel goal door Robin Eindhoven, Tom Boks kreeg een paar aanslagen (o.a. van Ignacio) te verduren en raakte behoorlijk geblesseerd, maar speelde de wedstrijd uit. Een in de tweede helft herboren HFC won verdiend met 3-1. Een speler was het meest blij van allemaal. Tim van Soest die weer werkte als een paard kwam van het hatelijk niet kunnen scoren af en zei breed lachend: “Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu was het eindelijk zover en het was nog een belangrijke goal ook. Maar het meest ben ik blij met de drie punten, al hoop ik wel dat de ban nu los is.”

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert