Tweede Divisie

Koninklijke HFC weet met man meer niet te winnen

Het gebeurt niet vaak dat een club zich onnodig tekort doet, maar Koninklijke HFC deed het zonder twijfel in de uitwedstrijd tegen VVSB. Zonder de zieke Danny Hols, maar met Vincent Volkert als zijn vervanger en met Tom Boks op doel begon HFC voortvarend. De eerste 40 minuten waren dan ook absoluut voor de Haarlemmers, maar een fout vijf minuten voor rust – en daardoor een onnodige tegengoal – veranderde alles. Omdat HFC ongeïnspireerd aan de tweede helft begon won de thuisclub, met tien man, uiteindelijk met 2-1.

Al in de zevende minuut leken de bezoekers op voorsprong te komen. Roy Castien bediende Gertjan Tamerus die zijn bal via de paal naast zag gaan. VVSB werd eigenlijk constant weggespeeld door een goed HFC. Pas in de 15de minuut werd het eerste schot op het doel van Tom Boks genoteerd, de bal verdween hoog over. De thuisclub verweerde zich met veel te hard spel. Tamerus werd keihard in de rug geraakt, waarna uit de vrije trap een scrimmage ontstond in het VVSB 16-meter gebied. Slim liet Wessel Boer zich over een uitgestoken been vallen en Roy Castien benutte de penalty feilloos.

VVSB leek rijp voor de slacht. Een mooie aanval via Tamerus werd door Sterling in de handen van de keeper gekopt en een vrije trap van Roy Castien werd maar net door de muur gered. Kevin de Visser, die weer alles dichtliep, ontpopte zich als leider van het middenveld. Tot de 40ste minuut. Bij een op het oog ongevaarlijke aanval van de thuisclub maaide Vincent Volkert over de bal heen en kon Mitchell Theuns via de rug van de op de grond liggende Volkert de gelijkmaker achter Boks schieten. Met deze 1-1 stand werd ook de rust bereikt.

Wat er in de thee zat blijft altijd een raadsel, maar feit is dat VVSB vurig aan de tweede helft begon. Boks was bij de aanvalsgolf nog steeds de betere en pas in de 52ste minuut deed HFC iets terug. Een vrije trap van Roy Castien vanaf 35 meter werd maar net door keeper Valk gestopt. Maar VVSB bleef de betere ploeg en het was aan Wessel Boer te danken dat het gelijk bleef. Met een prachtige sliding op een doorgebroken speler redde hij de meubelen.

Na een half uur werd HFC weer gevaarlijk. Een mooie aanval over vijf schijven werd door Kevin Sterling in handen van Valk geschoten. Twee minuten later kreeg Roy Castien op het middenveld een absoluut onnodige keiharde tackle die hem ernstig blesseerde en een van zijn schoenen vernielde. Direct rood besliste scheidsrechter Dröge, terecht voor Tomas Arroyo. VVSB moest met tien man verder. Jacob Noordmans kwam Benjamin van den Broek vervangen en viel goed in.

Tom Boks bleef attent keepen, maar HFC als ploeg maakte geen gebruik van de man meer situatie. Sterker nog VVSB kwam zelfs op voorsprong in de 73ste minuut, toen een schot van Loyd van de Wilden via het been van Wessel Boer in het doel rolde; 2-1. Roy Castien knalde nog net over de kruising en Vincent Volkert schoot van 20 meter net over. De wissels van Daniël van Son voor Tim van Soest en Ilias Bronkhorst voor Andre Morgan hielpen ook niet. Hoewel Bronkhorst nog wel voor gevaar zorgde. De jongeling passte de bal naar via De Visser naar Castien, maar het schot ging naast.

In de laatste minuut was het weer Ilias Bronkhorst die een corner verdiende waaruit Jacob Noordmans in kansrijke positie over schoot. VVSB bleef overeind en was met uitblinker linksachter Jelmer Vijlbrief, die steeds vrij opkwam, gevaarlijk. De tien man hielden vol en sleepten uiteindelijk verdiend de overwinning met 2-1 over de streep. HFC deed zichzelf tekort en ging de staart tussen de benen terug naar Haarlem.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert