Koninklijke HFC stunt tegen koploper Katwijk

In de mooiste en meest meeslepende wedstrijd van het seizoen heeft Koninklijke HFC voor een daverende verrassing gezorgd. Doordat de wedstrijd live op televisie werd uitgezonden hebben veel mensen kunnen genieten van de geweldige partij, al zullen de meeste van de 4000 kijkers rond het veld teleurgesteld naar huis zijn gegaan. Omdat Katwijks naaste belager Kozakken Boys gelijk speelde had de thuisploeg kampioen kunnen worden, maar een tactisch sterk spelend HFC gooide roet in het eten en won, zeker niet onverdiend, met 1-2.

Snelle treffers
Met Tom Boks weer op doel en het jeugdige talent Franklin Lewis voor Tim van Soest in de ploeg, had Koninklijke HFC het vooral in het begin moeilijk. Het thuispubliek zorgde met vuurwerk, rookbommen, ballonnen en slingers op het veld voor veel sfeer, waardoor de wedstrijd pas 7 minuten na het geplande begin kon starten. Vooral Katwijks topscorer Marciano Mengerink deed van zich spreken. Tom Boks stopte een schot in de eerste minuut, zag de bal naast gaan in de 5e minuut, stopte een minuut later weer een kans, maar kon niet voorkomen dat Mengerink in de 8e minuut scoorde. Een voorzet van ex-prof Van Weerdenburg vanaf links werd door Mengerink feilloos ingeschoten.

Direct na de aftrap werd Kevin Sterling aangespeeld en omdat Raoul Essenboom verzuimde de bal weg te trappen, scoorde Sterling binnen de minuut prachtig de gelijkmaker. Het eerste kwartier van de wedstrijd was vermakelijk. Het tweede kwartier zelfs nog meer. Essenboom kopte over, Wessel Boer ging weer met de corners mee naar voren en liep een flinke beuk op. Een vrije trap van Gertjan Tamerus werd, als Bep Bakhuis deed, door Wessel Boer op de paal gekopt. Aan de andere kant kopte Mengerink naast.

Het bleef spannend en aantrekkelijk. Sterling was door de Katwijkse verdediging bijna niet te houden. Het eerste half uur was fantastisch, het laatste kwartier van de eerste helft opzwepend. Weer een verre ingooi van Gertjan Tamerus werd door Boer ingeschoten, de rebound door Danny Hols in de opgetrokken muur geknald. De laatste minuten zette Katwijk enorm aan. Alle spelers bevonden zich op de helft van HFC dat enorm knokte, maar niet kon voorkomen dat Mengerink vrij kon inschieten.  Zijn schot ging tot grote opluchting van alle Haarlemmers naast.

Verschillen
Was Katwijk in de eerste helft de betere, in de tweede helft namen de bezoekers die rol over. Al na twee minuten leek HFC te scoren. Sterling blonk weer uit en ging neer. De vrije trap werd door doelman Ricardo Kieboom gestopt en de rebound van Kevin de Visser pakte hij ook. Steven Sanchez Angulo bleef Katwijks beste en gevaarlijkste man, maar HFC nam meer en meer het heft in handen en werd gevaarlijker. De Haarlemse verdediging, weer het sterkste deel van de ploeg, bleef steeds makkelijker overeind en HFC kon daardoor op voorsprong komen.

Subliem was de pass van Gertjan Tamerus, fantastisch de sprintsnelheid van groeibriljant Franklin Lewis, die iedereen eruit liep en zeer fraai scoorde. Katwijk zette het laatste kwartier een enorm offensief op maar deed dat slordig. De kansen onder meer van Berkhout  en de vrije kans voor de  ingevallen Tervoert werden door Tom Boks attent onschadelijk gemaakt. Ook Paul de Lange kreeg de bal in vrije schietkans niet langs de Haarlemse keeper. Uitblinker werd Wessel Boer, die alle kopduels won en in de slotfase nog een enorme elleboogstoot in het gezicht kreeg. Ook keeper Van Dam ging mee naar voren en kopte nog fraai in, maar HFC kraakte niet en won verdiend.

Verdonkschot
Katwijk moet nu in de laatste wedstrijd tegen aartsrivaal Kozakken Boys alsnog proberen de titel te pakken na een heel jaar bovenaan te hebben gestaan. HFC zette zichzelf weer mooi op de kaart, staat weer bovenaan het rechter rijtje en behaalde al vijf punten meer dan vorig seizoen. Geen wonder dat trainer Ted Verdonkschot blij reageerde. “We hebben sterk gespeeld, goed van de ruimtes geprofiteerd. Jammer dat je met 1-0 achter komt, maar gelukkig antwoordden we snel. Katwijk moest komen om te winnen en komen deden ze. Maar vooral de tweede helft stonden we veel beter en trokken we de wedstrijd naar ons toe. De goal van Franklin Lewis, dat broekie, was fenomenaal. Wat een prachtploeg. En we zijn weer gestegen op de ranglijst. Ik ben hartstikke blij,” aldus de trotse trainer.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert
Foto: Pim Hols