Tweede Divisie

Koninklijke HFC te respectvol voor Jong AZ

In de Tweede Divisie heeft Koninklijke HFC het thuisduel met Jong AZ met 0-1 verloren. De Haarlemmers speelden een zeer beroerde eerste helft, maar lieten daarna een ander gezicht zien. Jammer, want als er een kans was om punten te pakken tegen de koploper dan was het afgelopen zaterdag.

Bij Koninklijke HFC droop de eerste helft de angst er vanaf. Ergens logisch, want tijdens het heenduel kreeg de ploeg van Ted Verdonkschot alle hoeken van het veld te zien en keek het met de rust tegen een 4-0 achterstand aan. Maar ondanks dat presteerde de thuisploeg afgelopen zaterdag erg matig gedurende de eerste helft. Wouter Haarmans was daar wellicht het beste voorbeeld van. Het oogde ongeïnteresseerd, plichtmatig en angstig. Dit tot woede van zijn aanvoerder, want Carlos Opoku irriteerde zich er enorm aan.

Jong AZ mocht de bal als een handbalploeg rond laten gaan. HFC zat er rond het eigen strafschopgebied kort bovenop en wanneer er gevaar dreigde stond Gerard van Rossum op de juiste plek. De doelman stond onder de lat, omdat vaste keeper Tom Boks geblesseerd was aan de lies. Daarnaast viel tijdens de warming up Jacob Noordmans uit, waardoor Vince de Kwant in de basiself verscheen.

HFC - Jong AZ - Voetbal in Haarlem
Keeper Van Rossum speelde een uitstekend duel. (Foto: Pim Hols)

De bezoekers beheersten lange tijd het duel en waren zo’n driekwart van de tijd in balbezit. Toch viel de openingstreffer pas vlak voor tijd en met enig fortuin. Rechter middenvelder Levi Opdam schoot van een meter of 25 op doel en zag zijn poging via de knie van Gertjan Tamerus voorbij Van Rossum het doel van HFC in vliegen. Een domper voor de thuisploeg, want achterin hield de ploeg – met het nodige kunst- en vliegwerk – de boel dicht.

Na de thee tapte HFC uit een ander vaatje. Ted Verdonkschot zag zijn mannen meer op de helft van de tegenstander dan de eerste helft. Koen Beeren stond weliswaar voorin op een eilandje, maar na het invallen van Kevin Sterling ging niet alle aandacht van AZ meer naar Beeren. De aanvallende intenties van HFC werden duidelijk en AZ moest soms alle zeilen bijzetten. Daarentegen was Jong AZ ook gevaarlijk, maar de Alkmaarse spits Ferdy Druijf kwam Van Rossum op zijn pad tegen.

Het laatste kwartier was voor HFC. Invaller Jeffrey Sam-Sin liet zijn talent weer zien en zorgde voor meer drive naar voren. Samen met de twee andere invallers – Kevin Sterling en Tim van Soest – zorgde hij voor de nodige elan. Beeren en Tamerus kregen kopkansen op de gelijkmaker, maar de ene poging ging naast en de volgende werd net gemist. De laatste kans was voor de uitstekend spelende Vincent Volkert. De linksback had echter kunnen kiezen voor een voorzet in plaats van een pegel die ruim over ging.

Koninklijke HFC verloor zodoende met 0-1 van koploper Jong AZ. Een terechte nederlaag, maar wat als… Wat als HFC de eerste helft niet meer van zich had afgebeten. Door de nederlaag en de resultaten van de concurrenten bevinden de Haarlemmers zich weer in zwaar weer. De ploeg is gezakt naar de zestiende plaats met 24 punten uit 22 duels.

Alle uitslagen, de stand en het volledige programma van de Tweede Divisie vind je op onze klassenpagina.