Tweede Divisie

Koninklijke HFC krijgt pak slaag, maar is definitief veilig

Als je in de thuiswedstrijd Sparta met 4-0 hebt verslagen en je komt in de return in een periode van 12 minuten op een 3-0 achterstand te staan is er opeens iets erg mis met je als ploeg. Stuurloos was de selectie van Ted Verdonkschot  in de eerste helft op Spangen. Het normaal zo foutloos spelende centrum van de verdediging was de weg volledig kwijt in die eerste helft in Rotterdam.

Ook omdat het anders zo stuwende middenveld totaal geen druk kon zetten was een uitstekend Sparta op alle fronten de betere ploeg. Bij rust was de stand opgelopen tot 6-1 voor het frivool spelende Sparta. Uiteindelijk waren er toch lichtpuntjes. HFC hervond zichzelf in de tweede helft die in 0-0 eindigde en de net 19 jaar geworden A-junior Mounir Mounji maakte zijn debuut en deed dat heel behoorlijk. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, een spreekwoord om je aan vast te houden.

Openingsfase
Hoewel Tom Boks weer kon spelen stond Gerard van Rossum weer onder de lat en door een liesblessure (klein scheurtje) bleef Daniël van Son aan de kant. Binnen dertig seconden had Sparta de score kunnen openen. Ayoub Boukhari kon vrij op de HFC goal afgaan, maar Andre Morgan kopte fraai weg ten koste van een corner. Twee minuten later was het weer bijna raak. Tim van Soest zette Kevin Sterling vrij, maar doelman Michael Fabrie pakte de twee pogingen van de Haarlemse buitenspeler.

Na 8 minuten was het wel raak. Boukhari speelde dwars door het verbijsterde HFC-centrum naar Halil Dervisoglu die, op de rand van buitenspel, met een fraaie lob scoorde. 1-0. Drie minuten later mocht Dervisoglu nu absoluut in buitenspel positie doorgaan en 2-0 aantekenen. En in de 20e minuut kreeg uitblinker Ayoub een fraaie pass van Janne Saksela. Hij omspeelde Gerard van Rossum en dat betekende binnen een periode van 12 minuten 3-0 en de wedstrijd was gespeeld.

Veel tegengoals
Het werd nog erger. Na ruim een half uur spelen klungelde de achterhoede weer. Gerard van Rossum heeft de pegel van Dervisoglu van 20 meter afstand alleen maar gehoord. Twee minuten later deed HFC iets terug, Wessel Boer trok mee naar voren, verdiende een corner voor Franklin Lewis en Boer kopte die fraai binnen: 4-1. Sparta’s doelpuntenmachine Dervisoglu werd in de 38e minuut fraai bediend en scoorde de 5-1. Op slag van rust scoorde hij ook nog 6-1 na een voorzet van eerste elftal speler Alhaft, weliswaar ook deze keer in buitenspelpositie. Het was wel de 21e seizoensgoal van de spits. HFC claimde nog terecht een penalty, maar die niet werd gegeven. Een verre ingooi van Gerjan Tamerus werd overduidelijk voor iedereen met de hand weggewerkt, alleen scheidsrechter Van Herk ging niet overstag.

In de tweede helft werd Robin Eindhoven ingebracht voor Jacob Noordmans en Gertjan Tamerus werd spits en Van Soest, die wederom keihard werkte, middenvelder. Eindhoven was gelijk gevaarlijk. Een pass van Tamerus werd door de invaller terug op Gertjan Tamerus gespeeld die goed inschoot. Doelman Fabrie redde fraai, de bal kwam weer bij Tamerus, maar die schoot nu over. HFC herpakte zich. Robin Eindhoven viel op. Zo ook in de 56e minuut toen hij door Tamerus werd vrijgespeeld en goed inschoot. Farie kon de bal maar net tot corner tikken.

Debutant
Ragnar Ache, ingekomen na de rust, had kunnen scoren maar Gerard van Rossum hield de bal en Wessel Boer maakte er een corner van. Tim van Soest zag zijn schot na een mooie voorzet van Morgan corner getikt, Robin Eindhoven mikte van 16 meter net naast. Gerard van Rossum redde goede kansen van Ayoub en twee keer Ragnar Ache. HFC speelde de tweede helft een stuk beter, zette hoger druk en kreeg kansen, maar scoorde niet. In de 72e minuut maakte Mounji zijn debuut en kwam Vince de Kwant ook in de ploeg.

De laatste kans was wederom voor Ayoub, maar Gerard van Rossum liet geen goal meer toe. De debutant bij HFC was misschien wel de meest blije verliezer.  “Natuurlijk is het niet leuk in zo’n wedstrijd bij 6-1 achter te debuteren, maar ik ben toch wel heel trots dat ik deze kans kreeg en mijn debuut kon maken. Het ging best lekker. Ik hoop dat ik nog vaak in de hoofdmacht mag meedoen,” aldus Mounji. Coach Verdonkschot had gelijk met deze wissel. Het is in dit soort wedstrijden heel goed de talentvolle jeugd aan het grote werk te laten wennen. De toekomst zal dat bewijzen.

Na afloop kon de Haarlemse ploeg toch gefeliciteerd worden. Door de resultaten op de andere velden is Koninklijke HFC verzekerd van een nieuw seizoen in de Tweede Divisie. Een knappe prestatie van de ploeg van Verdonkschot.

Alle uitslagen, de stand en het gehele speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

Verslag: Henny Rückert