Tweede Divisie

Koninklijke HFC en Wessel Boer: samen groot worden?

Koninklijke HFC zit net als Wessel Boer in een ‘flow’. En als het meezit, zit het ook echt mee. Een scheids die lekker meewerkt, tegen de verhoudingen in op voorsprong komen, een keeper die een bal voor je voeten neerlegt en een tegenstander die in de tweede helft niet thuis geeft. Het kon afgelopen zaterdagmiddag tot plezier van HFC en Boer niet op aan de Spanjaardslaan.

Kip zonder kop
Het wedstrijdverslag kan best kort zijn. De Haarlemmers hadden het even moeilijk met de loopacties aan de linkerkant van GVVV, maar nadat dit gerepareerd werd was het wachten op de voorsprong. Die werd in de 25e minuut gevonden. Een onterecht toegekende strafschop werd benut door Van der Slot: 1-0.

Daarna is HFC nooit meer in de problemen gekomen. GVVV kreeg een lesje in effectief voetballen. Zij vielen als een kip zonder kop aan en trapten met open ogen in de val die HFC-trainer Tamerus voor hen had bedacht. De 2-0 vlak voor rust door een kopbal van Boer uit een ingestudeerde hoekschop was een logisch gevolg en tevens de genadeklap voor GVVV.

De tweede helft had ook op papier af kunnen worden gedaan. Gezien de vrieskou was dat ook beter geweest. Dat er een hoekschop (3-0 ingetikt door Boer) en een eigen doelpunt van de Veenendalers (4-0 door Hulsbos) voor de eindstand nodig waren, zegt ook wat over HFC. Er werd geen ‘echt’ velddoelpunt gescoord, omdat de ploeg slordig met de vele kansen omging. Maar een kniesoor die daar op lette.

Organisatie
Als je als reporter ‘het’ niet uit een wedstrijd kunt halen dan verleg je de aandacht maar naar bijvoorbeeld een speler. Opvallend is het dat de opmars van Koninklijke HFC parallel loopt met de ontwikkeling van Wessel Boer. Het zou teveel eer zijn om hem alle credits te geven. HFC heeft, net als in het veld, buiten de omheining een goede en degelijke organisatie met een visie staan. Mede daarom staan zij op een verdienstelijke zesde plaats in de Tweede Divisie.

HFC speelt 1-5-3-2 formatie en groeit in die speelwijze. Het laat de tegenstander vaak de bal. Vanuit de organisatie wachten zij geduldig op de fout van de tegenstander. Die staan bij zo’n fout vaak, omdat zij aanvallen, uit hun positie. Dan slaan de Koninklijken in de omschakeling toe. Met een snelle pass naar de spitsen die dan in kansrijke situaties terechtkomen. Lukt het niet met het benutten van deze kansen, dan scoort HFC wel uit spelhervattingen. Wessel Boer speelt daarin een hoofdrol. Uit twee corners scoorde hij evenzoveel.

Evenwicht
Boer zelf voelt zich als verdedigende middenvelder vlak voor zijn defensie als een vis in het water. Hij heeft zonder bal een duidelijke taak en mag in balbezit veel meedoen. Hij is op de as van het veld een belangrijke pion voor zijn team. Hij zorgt, niet alleen door zijn voetbalkwaliteiten maar ook met zijn mentaliteit, voor het evenwicht in zijn team. Omdat hij tactisch vaak goed staat of zijn directe duels wint komt hij veel in balbezit. Zijn eerste pass is vaak naar dezelfde kleur, dus goed. Hij is kopsterk en heeft veel loopvermogen.

Zijn er verbeterpunten voor Boer aan te geven? Jazeker, de 22-jarige Haarlemmer speelt nog teveel in één tempo en te vaak breed. Dat kan beter. En hij mag ook nog wel wat meer gogme bijgebracht worden. Als je een tegenstander in de reclameborden werkt en daar zonder kaart mee wegkomt dan is het niet slim om een minuut later dezelfde truc uit te halen. Dan kun je wachten op geel. Dit soort situaties moet hij beter leren inschatten, want zo’n kaart kan je later opbreken.

Telstar
De verbeterpunten voor HFC zullen na de winterstop wel duidelijk worden. Als team bij de bovenste zes wordt er meer van je verwacht. De ploeg moet dan ook gaan leren het spel echt te gaan maken. Van reactie naar actie. De kaarten op de ranglijst zijn namelijk geschud. Ploegen als Scheveningen, Lienden en De Treffers willen bij de onderkant wegkomen. Die gaan tegen HFC niet vol op de aanval spelen. Dan krijg je balbezit gratis. Eens kijken hoe Tamerus zijn team hierin stappen laat maken.

Het zal duidelijk zijn dat de naam van Wessel Boer op veel lijstjes van top-amateurploegen staat. Dat is logisch. Het zou mij ook niet verbazen als Telstar in hem een potentiële opvolger van bijvoorbeeld Frank Korpershoek zal zien. Goed voorbeeld doet goed volgen!