Koninklijke HFC O-23 behaalt dubbele cijfers bij Onze Gezellen

Terwijl het Nederlands elftal in Amsterdam met een 2-0 zege op Zweden afscheid nam van de WK-plannen werd op een veld in Haarlem-Noord duidelijk dat we ons over de toekomst van het Nederlands voetbal geen zorgen hoeven te maken. Het barst van het talent in Nederland.

De Koninklijke HFC begon met twee zestienjarigen en een mix van A1 en A2 spelers aan de uitwedstrijd tegen Onze Gezellen dat een mix had van 4 eerste elftalspelers, 2 A-junioren en de rest tweede elftalspelers. Dat het uiteindelijk 0-10 werd voor de Koninklijken is niet het belangrijkste. Het talent dat beide ploegen op het veld brachten garandeert alleen al in Haarlem een heerlijke voetbaltoekomst.

“Er zat veel voetbal in vanavond,” zei HFC trainer Edward Metgod. “En we doen niet, om met Co Adriaanse te spreken, aan scorebordjournalistiek. We kijken niet naar de uitslag om te zien of we goed speelden.” Maar dat er goed gevoetbald werd, met name door HFC, maakt de uitslag toch wel duidelijk. Ook Onze Gezellen had goede momenten, zoals in de achtste minuut toen de goede HFC-keeper Xander Kramer de eerste echte kans van de wedstrijd onschadelijk maakte. Een minuut later viel de 0-1 van een veel sterker HFC. Een afstandschot van Kamil Bousatta (inderdaad de zoon van oud-prof Dries) verdween in de negende minuut over de lijn bij OG-keeper Zorgdrager.  Vijf minuten later een prachtaanval van HFC. Lars Kintel zette van rechts voor en Othman Fertout (zaan van oud-AZ-speler en Marokaans international Fertout) kopte fraai binnen:  0-2.

HFC was veel sterker en legde een voetbalshow op de mat. Fel op de bal, compact spelend en steeds volop druk zettend, vaak met 1 keer raken en opvallend door de enorme handelingssnelheid kon een dapper strijdend OG het niet volhouden. De ene na de andere fraaie goal volgde, vooral te danken aan twee uitblinkende buitenspelers bij HFC. Teun Versteeg op rechts en Thijs Haarman op links. Wat een snelheid en wat een talent! Haarman uit het niets, 0-3; superspits Othman Fertout ging terug om de bal te halen, liep vrij en maakte 0-4 en met  een fraaie kopbal  0-5. Thijs Haarman scoorde 0-6. Dat was de ruststand.

In de tweede helft werd duidelijk dat 90 minuten op het niveau van de eerste helft nog niet mogelijk is voor jeugdspelers. Het een keer raken zag je bijna niet meer en de handelingssnelheid liep terug. Toch werd het 0-7 door Fertout uit een prachtige vrije trap. Uit een mooie voorzet van Versteeg maakte Lans Bovenberg 0-8 en ook 0-9. Haarman maakte de tien vol. Jammer was dat bij de OG ploeg de frustratie een woordje meesprak, hetgeen resulteerde op een rode kaart voor Ivar Wesselman. Een kaart die ook Nick Bouman had moeten hebben. Maar OG speelde naar vermogen een redelijke wedstrijd, vond ook HFC trainer Edward Metgod. “Er zat veel voetbal in en voor mijn jongens is dat goed voor het zelfvertrouwen”. Belangrijkste vaststelling nogmaals, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Alle uitslagen, de standen en het programma van de O-23 Cup vind je op onze toernooipagina.