Koninklijke HFC met demonstratie naar top Tweede Divisie

Na drie uitwedstrijden mocht Koninklijke HFC weer eens een thuiswedstrijd spelen. Het werd een voetbalfeest tegen Barendrecht dat voor aanvang van het duel gelijk stond met HFC. Na een zwakke eerste twintig minuten trok HFC de wedstrijd naar zich toe met fraai voetbal waarin continu druk op de tegenstander werd gezet. De ploeg demonstreerde hoe voetbal gespeeld moet worden.

“Deze ploeg verdient minimaal 2000 toeschouwers meer bij de thuiswedstrijden”, zei trainer-coach Ted Verdonkschot na afloop. Hij had gelijk want de 5-1 overwinning was het kijken meer dan waard. Verdonkschot verdient alle complimenten, want hij heeft van deze selectieploeg een hecht geheel en zeer sterk team gesmeed. En als je dan op het eind drie junioren, waaronder een debutant, laat optreden, toon je ook nog eens de sterkte van de bank. Het was een voetbalfeest.

Nadat Danny Monster van Barendrecht al in de eerste minuut geel kreeg omdat hij Roy Castien keihard bij de nek greep leek de thuisploeg geschrokken, speelde het slap en kwam niet in het spel. Het duurde zelfs tot de tiende minuut voor het eerste wapenfeit genoteerd kon worden. Michael Timisela schoot over. Drie minuten later werd het zelfs 0-1 toen Wesley Winterberg scoorde. Doelman Van Rossum redde in eerste instantie geweldig, maar de rebound ging er in. Een voorsprong voor de ploeg die veel fysiek in het spel legde en met hun over het algemeen lange mannen alleen maar de lange bal speelde.

Koninklijke-HFC-Barendrecht-Voetbal-in-Haarlem
Timisela (R) versloeg met HFC Barendrecht. (Foto: Cees van Hoogdalem)

Pas na twintig minuten hervond HFC zich. En dat leverde direct succes. Via Danny Hols kwam de bal bij Roy Castrien terecht die gelijk maakte; 1-1. Nu begon de ploeg te draaien, Gertjan Tamerus, Kevin Sterling, Roy Castien en Daniël van Son combineerden fraai en zorgden voor gevaar. In de dertigste minuut was het weer raak. Via Hols, Van Son en Sterling kwam de bal bij Castien die opnieuw scoorde. Barendrecht had eigenlijk maar een enkele opmerkelijk goede speler, aanvoerder Joey Jongman. De speler die bij Feyenoord werd opgeleid kreeg een vrije kans, maar Gerard van Rossum redde twee keer fraai. Het vervolg was weer voor HFC. Gertjan Tamerus schoot een vrije trap net over, Sterling scoorde net niet en Van Son schoot over. De rust kwam met 1-2.

In de tweede helft vergrootte HFC de druk, er werd knap gevoetbald. Het team werd een geoliede machine. Al snel scoorde Roy Castien, maar de goal werd wegens buitenspel geannuleerd. Er ontspon zich een heerlijke wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Vooral de volledige HFC verdediging speelde sterk en Kevin de Visser blonk uit op het middenveld. Na een half uur leek Barendrecht het vele druk zetten door HFC niet meer te kunnen verwerken. Een één-twee tussen uitblinker Roy Castien en Gertjan Tamerus lukte net niet en een voorzet van Tamerus werd ook niet tot goal omgetoverd door Castien. Maar in de 63e minuut was het wel raak. Een schitterende aanval via Tamerus en De Visser werd door rechtsachter Danny Hols prachtig afgemaakt. De rechtsback zette de 3-1 op het scorebord.

Vlak daarna scoorde Sterling nadat Castien de bal fraai had veroverd, maar ook dit doelpunt werd wegens buitenspel geannuleerd. Maar de 4-1 kwam er wel. Gertjan Tamerus speelde  Daniël van Son fraai vrij en zijn schuiver ging er schitterend in. 4-1 en de wedstrijd was gespeeld. Roy Castien soleerde langs 4 man en leek op weg naar 5-1 maar zijn actie werd miraculeus tot corner verwerkt. De Haarlemse achterhoede bleef alert en Wessel Boer blonk uit, tot woede van Danny Monster die Boer met een aanslag vloerde en terecht rood kreeg. Drie jonkies, waaronder twee A-junioren   mochten hun opwachting maken. Ilias Bronkhorst, Wadi Daouameur en Franklin Lewis, die debuteerde, speelden alsof ze al jaren in het eerste staan.

Barendrecht kreeg via aanvoerder Jongman nog een kans, maar de 40-jarige doelman, Gerard van Rossum, redde opnieuw. Uit zijn hervatting ging Kevin Sterling met de bal aan de haal, maar die werd binnen de zestien gevloerd. Strafschop. De bal van Roy Castien die in de linker bovenhoek verdween, heeft keeper Van Splunter alleen maar gehoord. Daarmee kwam de derde goal van Castien in de boeken en de 5-1 eindstand op het scorebord.

“We hebben zoveel vertrouwen doordat we al vijf wedstrijden ongeslagen zijn. Er was dan ook geen paniek toen we achter kwamen, we bleven ons ding doen en zo ontstond deze geweldige demonstratie,” sprak Ted Verdonkschot na afloop terwijl de spelers in de kleedkamer het HFC clublied zongen. Het bleef nog lang onrustig aan de Spanjaardslaan en dat was volkomen terecht. HFC staat hoog in de tweede divisie. Terecht en met dit mooie spel ook verdiend.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie vind je op onze competitiepagina.

[sam id=”11″ codes=”true”]