Jurre Dekker wijst OG de weg

Onze Gezellen is na twee duels ongeslagen mede-koploper in de vierde klasse D. De ploeg van Toon Beijer klopte HFC Heemstede met 2-0. Al was er het nodige geluk en een tactische wissel voor nodig.

High-five

Tegen de verwachting van de thuisploeg in speelde promovendus Heemstede uitstekend voetbal. ,,Hun positiespel was zelfs zeer goed’’, zei Toon Beijer. Een uur lang leek het duel op 0-0 af te stevenen, totdat Beijer besloot tot twee wissels. Rechtsback Sietse Verbeek werd gewisseld voor Jannick van der Meer en gaf de wisselspelers én de trainer een high-five.

Wissel

Een fractie later verving Beijer de statische spits Quint Aardenburg voor Tim Mensink en ging de snelle Kevin Creemers in de spits lopen. Aardenburg was in het tweespitsensysteem hét aanspeelpunt, hij is de man die in de bal komt, en is voor de vierde klasse een bruikbare spits. Hij kan niet worden aangespeeld in de diepte, maar wél in de voeten of door de lucht. Ook al omdat Aardenburg door zijn innige liefde voor pompend ijzerwerk op de sportschool fysiek ijzersterk is, maar dan moeten zijn medespelers wél goed bijsluiten als hij de bal krijgt aangespeeld.

Lichaamstaal

Aardenburg was not amused met zijn wissel. Zo bleek uit zijn lichaamstaal. Elke wisselspeler kreeg een high-five, maar nadat Toon Beijer hem de woorden ‘goed gewerkt’ had toevertrouwd draaide de spits zijn lichaam weg en negeerde de uitgestoken hand van de trainer.

De oefenmeester ging tijdens het duel niet in op de emoties van Aardenburg, maar dit zal nog wel besproken worden. Zeker omdat het een gouden wissel bleek.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Uitblinker

Waar het duel ruim een uur leek dood te bloeden in een gelijkspel, was het uitblinker Jurre Dekker die de 1-0 binnenschoot. ,,Ik kwam de zestienmeter binnenlopen en wilde toen al schieten, ik twijfelde, maakte nog een schijnbeweging, keek even omhoog, wilde de bal voorgeven, maar zag de keeper een stap naar voren zetten en schoot hem hoog achter hem in het doel.’’

Aanjager

Vorig seizoen acteerde Dekker als nummer 10, maar Toon Beijer ziet in hem meer een verdedigende middenvelder. Ook al omdat Quillian Luijk op 10 beter tot zijn recht komt. Maar de rol van stofzuiger is zeker geen diskwalificatie voor Dekker. De Velserbroeker ging voorop in de strijd, veroverde afvallende ballen en tackelde naar hartenlust. Hij verbaasde de neutrale toeschouwer dan ook met een rush tot bijna aan de achterlijn uitmondend in een vernietigend schot. ,,Pascal de Wit wilde me vorig seizoen als aanjager achter de spitsen laten spelen, maar deze rol op 6 kan ik ook goed invullen. ,,Ik schuw de duels niet en wil elk duel winnen.’’

Sliding

Dat bleek al in de tweede helft toen Dekker tot driemaal toe een sliding inzette om de bal te veroveren om vervolgens Kevin Creemers diep te sturen. ,,Een steekbal kan ik ook geven. Vorig seizoen deed ik dat regelmatig op Koen Tousain. Wij voelden elkaar blindelings aan. Helaas moet hij nog geopereerd worden en zijn we hem nog zeker negen maanden kwijt.’’

Nonchalance

Na de 1-0 viel de opluchting van het gezicht van OG af te lezen. Maar waar Beijer onder andere Quillian Luijk erop attendeerde bij de aftrap direct druk te zetten en niet weg te dromen, daar nam Heemstede inderdaad snel de aftrap en stond tien tellen later oog-in-oog met doelman Mitch Mathôt.

Turbo

De gelijkmaker bleef uit. Omdat er bij Heemstede ruimte lag achter de verdediging en OG met  Kevin Creemers een speler heeft met de turbo in de benen en overzicht in het hoofd lag in plaats van de gelijkmaker de 2-0 in het net.

OG gaat samen met Geel Wit en BSM aan de leiding en treft zondag thuis Rood-Wit Zaanstad.

De uitslagen en de stand van de zondag vierde klasse D vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Peter Brink
Foto: Voetbal in Haarlem