Jack's LeagueOefenwedstrijden

Jong AZ klopt HFC, Yuya Ishizuka wil zich bewijzen, 16-jarige Tom Carbaat klopt op de deur

Bij Koninklijke HFC hinkt men op twee gedachten. De positivo’s zien genoeg potentie in de reeks nieuwelingen, de mensen met de zwarte bril jammeren over het vertrek van Vincent Volkert, Jordy Hilterman, Wessel Boer en de drie youngsters. Tegen Jong AZ verloor HFC met 0-3, maar er waren genoeg lichtpuntjes.

Talent

Voor de 16-jarige Tom Carbaat was het duel met Jong AZ een weerzien met enkele bekenden. De linksbenige verdediger speelde tot zijn 15e in de jeugdopleiding van de Alkmaarders. ,,Daar moest ik vorig seizoen weg. Ik speelde als linksback en ze vonden me niet goed genoeg.’’ Gertjan Tamerus heeft een heel andere perceptie. ,,Ik mocht tegen Jong Ajax en tegen Jong AZ als linker centrale verdediger spelen. Dat bevalt me wel. Tegen Jong Ajax ging het beter omdat ik toen meer afspeelmogelijkheden had.

Ik heb meer vrijheid in mijn spel, meer plezier en meer ruimte. Carbaat is 1.84 meter komt uit Assendelft. ,,Je begrijp dat ik nog niet mag autorijden dus mijn ouders brengen me elke training en wedstrijd.’’

 

Versterking

Carbaat kan als een versterking voor de selectie worden gezien en speelt en praat als een volwassene.

,,Ik ben graag aan de bal, speel tussen de linies en coach ook gewoon de anderen. Tegen AZ stond ik afwisselend tegenover Jayden Addai en Soulyman Allouch.’’ De 16-jarige speelt met een enkele collega die twee keer zo oud is als het talent. Sommige medespelers zijn al vader.  Zoals bijvoorbeeld Oscar Wilffert. Hij kende een drukke zomer met een verhuizing en de geboorte van zijn zoon Gabri. ,,Ik sta nu met een achillespees blessure aan de kant, maar verwacht er bij de seizoensopening wel te staan. ,,Rustig opbouwen.’’

Routiniers

Wilffert was niet de enige ‘routinier’ die ontbrak. Desevio Payne was wel op het veld, maar heeft vocht in zijn knie. ,,Niks ernstigs. Uit voorzorg speelde ik niet.’’

Roy Castien was niet aanwezig, net als talent Gillermo Kuling. Spits Jeffrey van der Heijden tracht nog steeds fit te worden. En aanwinst Mike van den Ban gaat komende week naar dokter Peters om zijn blessure te laten onderzoeken.

Opstelling

Zodoende startte HFC met Mitchel Michaelis, Oscar Abouseada, André Morgan, Guus Offerhaus, Tom Carbaat en John Hilton. Op het middenveld acteerden Gerry Vlak, aanjager Jacob Noordmans en Koen Tros. Voorin was Sietse Brandsma weer van de partij en die acteerde naast Lomis. Jong AZ kwam voor rust via Reverson en Allouch op 0-2. De backposities blijven wel een punt van aandacht voor Gertjan Tamerus. Na de rust maakte Koster er 0-3 van.

Tweede helft

Na de rust kwam er een bijkans geheel nieuwe selectie binnen de lijnen. Rens Boer was de doelman, Oscar Abouseada de rechtsback, Danny Hols vormde het centrale duo met Ruben Heeremans en Quinten de Fonseca, op links speelde Thijs Reuvers. Miles Panka, Joas Kors en verdediger Daniël Camara Bos waren de middenvelders, Yuya Ishizuka en Storm Holtkamp de voorwaartsen. Ruben Heeremans bleek positioneel en fysiek te zijn gegroeid, Joas Kors verraste in de slotfase de AZ-doelman bijna met een vrije trap in de korte hoek en voorin liep Yuya Ishizuka.

 

Boekhouder Amsterdam

Collegevoetbal

Een allervriendelijkste Japanner van 19 jaar. ,,Ik ben naar Nederland gekomen om te voetballen en om Engels te leren’’, zegt  de spits. ,,Ik kom uit Tokio, daar speelde ik collegevoetbal in het 4-3-3-systeem. Eigenlijk ben ik een left-winger maar ik kan ook in dit systeem uit de voeten.

In Nederland wonen aardige mensen en alles is goed georganiseerd. Mijn Braziliaanse zaakwaarnemer Marcelo Serafini helpt me en ik train ook dagelijks in de gym. Ik moet fysiek sterker worden.”

Een contract heeft hij nog niet, werk evenmin. Ik heb wel een kamer die ik huur bij Braziliaanse vrienden. We wonen met zijn zessen in een huis en delen de badkamer en keuken. Mijn ouders ondersteunen me financieel. Ik hoop me bij HFC te bewijzen, ik ben hier nu drie maanden en geef mezelf nog een maand om me verder te bewijzen.’’

HFC kan de aanvaller goed gebruiken. Nu Mike van den Ban nog kwakkelt met een blessure, Roy Castien nog geen speelminuten heeft gemaakt en Marios Lomis alle opties openhoud.

 

Opstelling Jong AZ: Daniël Deen; Robin Lathouwers (81. Job Kalisvaart), Wouter Goes, Finn Stam, Misha Engel (46. Vasileios Pavlidis); Nick Twisk, Lewis Schouten (81. Damienus Reverson), Iman Griffith (68. Ro-Zangelo Daal); Jayden Addai (81. Ricuenio Kewal), Damienus Reverson (46. Nick Koster), Soulyman Allouch (81. Tom Kerssens).

Tekst: Peter Brink
Foto: Pim Hols