Jeroen de Vries: “Het gevoel bij Olympia Haarlem zit goed.”

Na de promotie kwam trainer Jeroen de Vries met zijn Olympia Haarlem vorig jaar uit in de zondag derde klasse. Na een prima start eindigde zijn ploeg als tiende. “Het is een turbulent jaar geweest,” begint De Vries. Een sterke periode werd afgewisseld met een zwakke periode. “Het groepsproces was niet het hele seizoen gezond en daarom hebben we dit jaar voor wat wisselingen gekozen,” zegt de hoofdtrainer.

“Er zijn keuzes vanuit mij geweest en spelers hebben ook keuzes gemaakt.” De Vries zocht versterkingen centraal achterin en op de ‘10’-positie. Dat is gelukt. Met Steve Olfers is een centrale verdediger gehaald met ervaring in het profvoetbal. Marlon Burggraaf vult dit seizoen de plek achter de spitsen in.

Olympia Haarlem - Voetbal in Haarlem
Olympia Haarlem tijdens de voorbereiding. (Foto: Franklin van der Erf)

Afgelopen seizoen heeft Olympia Haarlem tijdens wedstrijden het één en ander meegemaakt. “Daar speelden wij een rol in, scheidsrechters en tegenstanders ook. Wij moeten er nu voor zorgen dat wij niet meer vatbaar zijn voor zaken die niet met voetbal te maken hebben,” zegt Jeroen. “Zelf zijn wij onze sterkste kracht, maar we waren vorig seizoen ook onze grootste vijand. Ik heb nu het idee dat door de komst van ervaren jongens we daar minder vatbaar voor zijn. Steve Olfers en Donovan Mijnals zijn hierin belangrijk en hebben de grootste invloed op ons team.”

“Het elkaar gunnen, de opkomst en het plezier van de groep is niet te vergelijken met eerder,” aldus Jeroen. Er zit een drive in zijn ploeg die volgens hem voortkomt uit vriendschap. “De spelersgroep verdient echt een pluim. Ondanks alle onzekerheden van de afgelopen periode zijn ze er voor elkaar.” Het afscheid van Dick Doornebosch heeft ook grote indruk gemaakt. “We stonden met 22 man in trainingskleding bij de familie Doornebosch binnen,” vertelt hij. “Als laatste wenste Dick ons succes en wordt kampioen, zei hij.” Een paar dagen later overleed de clubman.

Olympia Haarlem heeft de ambitie om op termijn in de tweede klasse te acteren. “Na de promotie moesten we wennen aan de derde klasse. Ik als trainer en een groot gedeelte van mijn spelersgroep ook,” merkte Jeroen. De ambitie wordt inmiddels door de trainer, de spelers en het bestuur uitgesproken. “Dit jaar is het linker rijtje zeker reëel,” zegt de Haarlemmer. “Stiekem hopen we op meer, maar ik wil de verwachtingen niet te hoog stellen.”

De Vries denkt VVA/Spartaan een goede selectie heeft, net als Roda ’23. “Verder zullen er vier of vijf ploegen zijn die kunnen verrassen. Wij zijn één van die ploegen,” voorspelt hij. Van de andere regionale clubs VVH Velserbroek, Bloemendaal en Schoten verwacht De Vries niet bijzonder veel, al denkt hij wel dat ze voldoende kwaliteiten hebben om zich te handhaven.

De voorbereiding verliep voor Olympia Haarlem goed. “Tegen de mindere tegenstanders waren we heel dominant. Tegen de tegenstanders van een hoger niveau kunnen we stellen dat we die goed weerstand hebben gegeven,” zegt Jeroen. Zondag speelde de club uit Schalkwijk de eerste competitiewedstrijd uit bij DWS. Dit duel eindigde in een 1-2 overwinning, een prima start dus. “Het gevoel zit goed, dat is duidelijk,” besluit De Vries.

De uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C vind je op onze klassenpagina.

Bloemendaal - Olympia Haarlem - Voetbal in Haarlem