‘Instituut’ EDO stopt noodgedwongen met voetballen op zondag

Zondag eersteklasser HFC EDO ziet zich genoodzaakt de zondagselectie na dit seizoen op te doeken. De Haarlemse club is niet meer bij machte de groep te faciliteren en trekt de stekker eruit. Een besluit dat de club volgens het bestuur moet nemen om voort te blijven te bestaan, want financieel verkeert EDO al enige tijd in zwaar weer.

Geschiedenis
EDO, opgericht op 1 maart 1897, komt sinds het seizoen 1902/1903 uit in het zondagvoetbal. Lange tijd speelde de vereniging uit Haarlem-Noord zelfs betaald voetbal, maar in 1971 werd gekozen om een stap terug te doen en verder te gaan als amateurclub. EDO is een instituut in het zondagvoetbal, met een roemruchte geschiedenis. Maar daar komt nu en einde aan.

EDO-Koninklijke-HFC-Voetbal-in-Haarlem
EDO en Kon. HFC in een derby in betere tijden. (2015, foto Kon. HFC)

“Het is niet verantwoord ermee door te gaan,” legt Marco Dorgelo de financiële situatie uit. Het bestuurslid technische zaken is van mening nu actie te moeten ondernemen, omdat anders EDO wellicht helemaal opgedoekt kan worden. “Dat willen wij als bestuur niet op ons geweten hebben,” zegt hij tegen het Haarlems Dagblad. Om het eerste zondagelftal in de eerste klasse uit te laten komen zijn financiële middelen nodig. Daar is al een aantal seizoenen een gebrek aan, maar door het vertrek van minimaal zeven spelers – het verloop was de laatste seizoenen minder – , wordt dit gebrek nu blootgelegd. “Om spelers van niveau te halen, is budget nodig. En dat hebben we niet.”

Bezuinigingen
Er gaat ook bezuinigd worden op de jeugd. Veel elftallen komen uit op hoog niveau en spelen in landelijke competities. Mede door de inzet van Hoofd Jeugdopleidingen Barry Tjeertes is dat niveau bereikt, maar zijn opvolger Roy van der Mije gaat de functie anders inkleden. “We kiezen nu voor een andere koers. De afgelopen jaren kregen de EDO-jongetjes geen kans. Dat willen we niet meer. We gaan de jeugdteams weer vullen met jongens die uit de regio komen en graag het eerste elftal van EDO willen halen,” aldus Dorgelo. De club gaat dus meer inzetten op de breedtesport in plaats van op topsport.

Het huidige zaterdagelftal van EDO is een team dat een aantal jaar geleden nieuw leven in is geblazen. Fanatieke en meestal wat oudere spelers die op hoog niveau gevoetbald hebben. Met momenteel een plek in de middenmoot van de tweede klasse als resultaat. Volgens Dorgelo gaat daar niet veel aan veranderen. “We hopen dat sommige spelers de stap van de zondag 1 naar de zaterdag maken. De fitheid van de zondagploeg kan met het gogme van het zaterdagteam een goede mix opleveren. Ook willen we de jeugd uit de eigen opleiding laten doorstromen. We gaan het elftal in ieder geval niet zo faciliteren als we met het zondagelftal hebben gedaan.”

Foto: Voetbal in Haarlem
Bron: Haarlems Dagblad