Zaterdag 3e klasse A

IJmuiden verslikt zich in turks fruit

Beide trainers, Evers van HYS en Jacob van IJmuiden, vroegen zich voor de wedstrijd af hoe hun team bij de start van de competitie ervoor stond. De resultaten van de oefencampagne waren best goed te noemen, maar de tegenstand in die vriendschappelijke potjes was niet al te sterk. Er was dus geen peil op te trekken hoever de ontwikkeling van hun eigen team nu gevorderd was.

Apathisch
Simon Evers zal blij verrast zijn door zijn ploeg en Tom Jacob niet. IJmuiden kon het niveau, dat in de voorbereiding gehaald werd, bij lange na niet aantippen. In tegendeel.
De ploeg van Jacob toonde wat apathisch en liet zich door het scherpe HYS de kaas van het brood eten.

HYS is in korte tijd volwassen geworden. Was het vorig seizoen nog niet goed genoeg, dit jaar gaat het er sterk op lijken dat zij aan de linkerkant van de ranglijst gaan meedoen. Het team heeft nu niet alleen voetballend vernuft, maar ook loop- en tactisch vermogen in huis. Na een nerveus begin van beide zijden was het na 10 minuten alleen maar de Haarlem Yildiz Spor wat de klok sloeg.

Vierhoek
Via de technisch begaafde “vierhoek” op links, Akbiyik-Sadiroglu-Kilic en Gungor, werd de vrije man gezocht en gevonden. Daarop volgde steevast een crosspass naar de andere (open) kant van het veld!

Op die rechterkant van HYS speelde Cayir, voormalig EDO-talent, in de 1 tegen 1 tegen de linksback Blok van IJmuiden. Cayir moet zich in een snoepwinkel hebben gewaand. Keer op keer speelde hij zijn directe tegenstander Blok aan gruzelementen. Dit patroon herhaalde zich regelmatig en het regende voorzetten waaruit dikke kansen voor HYS ontstonden. Niet alleen Blok, maar ook zijn collega-verdedigers hadden hun handen vol aan de spitsen van HYS.

Scorebord

Nadat Cayir, uit weer een mooie actie, met een strak schot de lat boven keeper Hoogendijk schampte kwam de verdiende 1-0 toch op het scorebord. De vijfde voorzet van Cayir werd prima door Bilal el Quariachi ingekopt. IJmuiden stelde er voetballend weinig tegenover. Vaak werd de diepe bal op gelegenheidspits Hille gespeeld en die moest het maar uitzoeken. Hij kreeg alleen steun van zijn rechtsbuiten Stoianov.
Omdat HYS verzuimde de kansen in doelpunten om te zetten kwamen zij kort na rust in de problemen. IJmuiden zette even aan maar strandde voor het 16 meter gebied van HYS. En als er al gevaar dreigde dan toonde keeper Bayik zich betrouwbaar.

Organisatie
HYS kwam daarna wat gelukkig door Cayir, die een afgeslagen corner inschoot, op 2-0. Omdat HYS gas terugnam en coach Jacob bij IJmuiden een aanvallende wissel inbracht kreeg de wedstrijd een andere wending. Plotseling was IJmuiden wel scherp en creëerden zij wat mogelijkheden. Toen de tweede offensieve wissel bij IJmuiden doorgevoerd werd stond de organisatie achterin even niet goed. Met een perfecte counter, afgerond door Sadiroglu, kwam de stand op 3-0 voor HYS!

De 3-1 die Hille voor IJmuiden scoorde was er eigenlijk voor de statistieken. Beide ploegen waren door de warmte, en HYS door conditiegebrek, moegestreden. Ondanks
dat IJmuiden er, zonder echt geloof, nog een paar laatste aanvallen uitperste werd er niet meer gescoord.

Tekort
Trainer Evers van HYS was tevreden met de uitslag. “Wij hebben onszelf in de eerste helft tekort gedaan. Wij hadden uit de hoeveelheid kansen die wij kregen in de rust met 4-0 voor moeten staan. Omdat wij dat niet deden hielden wij, ook omdat wij teveel de lange bal gingen spelen, IJmuiden in de wedstrijd. Dat moet beter, maar met de uitslag kan ik verder prima leven”.

Tom Jacob van IJmuiden vond de overwinning van HYS wel terecht. “Wij hebben niet gebracht wat wij kunnen brengen en waren overal een stap of twee te laat. Maar geen paniek. Wij komen er heus wel”.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse A vind je op onze competitiepagina.