Zaterdag 3e klasse A

IJmuiden naar tweede plek na winst op HFC

IJmuiden speelde op eigen veld tegen de Koninklijke HFC. Een wedstrijd waarin HFC bij winst op de tweede plaats konden komen en bij verlies dit voor IJmuiden gold. Vanaf de aftrap was dan ook te zien dat beide ploegen voor de volle winst gingen. Met opportunistisch voetbal probeerde zij dit te bereiken. Voor het publiek ontspon zich dan ook een leuke wedstrijd met veel kansen voor beide teams.

De eerste was voor de bezoekers maar Tijn Kaagman kopte in de handen van keeper Tom Hoogendijk. Daarna was het de beurt aan IJmuiden. Maarten Crul verspeelde op het middenveld de bal aan Jeffrey Prinsse die er razend snel vandoor ging, in de zestienmeter voorgaf aan Mike Dubbelaar maar HFC keeper Savan Oostenbrink kon de bal voor zijn voet met uiterste inspanning wegtikken. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Voor IJmuiden kopte Milan van Essen naast, net zoals Jeffrey Prinsse. Voor de bezoekers schoot Bart Nelis vanaf 25 meter een vrije trap knap in die Tom Hoogendijk kon pareren en kopte Maarten Crul net over. Bart Nelis kreeg van scheidsrechter Guus Smith een gele kaart voor een schwalbe. Iets wat je op dit niveau niet zo snel zal zien. Dat er voor rust niet gescoord werd was, gelet op de vele kansen en mogelijkheden, een raadsel.

De tweede helft was vijf minuten oud toen IJmuiden op voorsprong kwam. Milan van Essen kopte uit een voorzet van Joshua Dommingus knap in en liet Savan Oostenbrink kansloos. Hierna zetten de bezoekers er een tandje bij en gingen op jacht naar de gelijkmaker. IJmuiden werd de verdediging ingedrukt. De kansen en mogelijkheden die de HFC kreeg konden niet worden benut. Het was het allemaal te gehaast.

IJmuiden kon wat terugdoen via de counter. Milan van Esssen kreeg een mogelijkheid, kapte in het strafschopgebied Bart Nelis uit maar schoot geheel vrijstaand over. Daan Heinemeijer zag zijn vrije trap knap tegengehouden worden door Savan Oostenbrink en Iw Stoianov moest in de zestienmeter zijn meerdere erkennen in Sjors Marijnen.

Koninklijke HFC bleef aanvallen maar scoren lukte niet. De IJmuiden verdediging, met daarin de ijzersterk spelende Jeffrey Prinsse, gaf niets weg. Zelfs uit een scrimmage voor de goal konden drie man op rij het net niet vinden waardoor IJmuiden ontsnapte aan de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd liet Savan Oostenbrink een schot van Milan van Essen los. Ahmed Othman was er als de kippen bij om daarvan te profiteren, 2-0.

HFC gaf niet op en ging op jacht naar de aansluitende treffer. Daarvoor kregen zij mogelijkheden via Tijn Kaagman, Maarten Crul en Gertjan Tamerus maar benutten bleek een ander verhaal zodat IJmuiden aan het langste eind trok en met deze overwinning weer op de tweede plaats terecht kwam.

Olympia Haarlem heeft nu, met een wedstrijd minder gespeeld, 6 punten meer dan IJmuiden en 7 punten meer dan DEM en met een gelijk aantal wedstrijden. De ploeg van Barry Tjeertjes mag zich nu al herfstkampioen  noemen.

De uitslagen en stand van de zaterdag 3e klasse A vind je op onze competititiepagina.