Zaterdag 4e klasse B

Houdini-act van Olympia Haarlem

‘Winnen we deze, dan is het wel klaar’. Voor Olympia Haarlem-trainer Barry Tjeertes was duidelijk dat een overwinning tegen Atletico Amsterdam het kampioenschap in de vierde klasse tot een formaliteit maakt. Maar de Amsterdammers staan niet voor niets tweede in deze competitie. Ze bleken een harde noot om te kraken. Met veel meer geluk dan wijsheid sleepte Olympia er een 3-1 overwinning uit en kunnen de bloemen besteld worden.

Atletico was niet van plan zich zo maar gewonnen te geven. De Amsterdammers vochten voor elke meter en waren veel scherper in de duels dan Olympia was. Vooral op het middenveld verloren de Haarlemmers de slag. Niet dat Atletico voorin veel gevaar stichtte, daarvoor hadden ze de hulp van de thuisploeg nodig. Een simpele terugspeelbal na zo’n 20 minuten voetballen kreeg doelman Ronald van der Giezen, mede door het harde veld, niet onder controle en op een onbenullige manier hobbelde het leer door zijn benen pardoes het eigen doel in: 0-1.

Dat bleek nog meer motivatie voor de bezoekers om Olympia het voetballen moeilijk te maken. Atletico stortte zich met gevaar voor eigen leven voor elke bal en zorgde ervoor dat de Haarlemmers nooit in hun spel kwamen. De ploeg van Tjeertes probeerde het wel, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Alleen Daniel Opoku was er dichtbij voor rust. Zijn kopbal werd knap overgetikt door Quintus Busscher.

Ook na rust bleef Olympia maar ploeteren. Het veldoverwicht was er wel, maar tot echte kansen leidde dat niet, al stompte Busscher een voorzet van de ingevallen Faissal Ben Hadi bijna in eigen goal. De frustratie en onrust groeide bij de Haarlemmers, maar wat ze ook probeerden, gevaarlijk werden ze niet. Tot in de 88e minuut Hugo ter Hedde tegen het gras werd gewerkt en de Amsterdamse keeper zijn muur verkeerd opstelde. Diezelfde Ter Hedde roste de bal in één keer in de opengelaten rechterhoek. Een punt voor de moeite, zo leek het.

Maar één minuut later stond in Schalkwijk ineens de wereld op z’n kop toen de net ingevallen Barry Loerakker op rechts doorkwam en de keeper in de korte hoek klopte: 2-1. In blessuretijd kreeg Olympia ook nog een penalty, wegens gevaarlijk spel in ‘de zestien’. Faissal Ben Hadi benutte het buitenkansje fraai, waarna scheidsrechter De Groot bijna meteen affloot.

Daarmee kreeg Olympia Haarlem meer dan het verdiende. De ploeg had het geluk van een kampioen. Dat erkende Tjeertes ook ruiterlijk na afloop. ‘Wat een slechte wedstrijd van ons! We zaten geen moment in de wedstrijd.’’ Dat zal de lokale slijter worst wezen als volgende week de champagne in Schalkwijk geleverd moet worden.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag vierde klasse C vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Marcel Akerboom