Haarlem-Kennemerland FC en Van Marsbergen samen op missie.

De laatste jaren waren niet best bij Haarlem-Kennemerland. De club die langs de Sportweg te vinden is veranderde binnen een paar jaar tijd van een sterke zaterdag tweedeklasser in een zwakke vierdeklasser. Een fusie, financiële sores en diverse kort-zittende trainers brachten de club weinig goeds. Maar sinds Haarlemmer René van Marsbergen hoofdtrainer is, zijn de Roodbroeken een nieuwe weg ingeslagen.

Van Marsbergen heeft zelf gekeept bij HFC Haarlem. Na een lange periode vertrok hij aldaar om vervolgens nog bij Ado ’20, Odin en uiteindelijk FC Uitgeest onder de lat te staan. Uiteindelijk besloot hij een aantal jaar geleden zijn keepershandschoenen aan de wilgen te hangen en verder te gaan als trainer. Bij VV Dirkshorn kreeg hij de kans om te starten met zijn nieuwe carrière. Die kans greep hij met beide handen aan. René leidde de club van de vijfde naar de vierde klasse.

Na drie succesvolle jaren wilde Van Marsbergen een jaar niet langs het veld staan. Het opbouwen bij Dirkshorn kostte, hoe fijn en leuk het daar ook was, veel energie. Hij besloot om samen met collega-trainer en broer Marcel een jaar te bedenken wat de volgende stap zou zijn. Echter duurde deze periode slechts een paar maanden want in november klopte Haarlem-Kennemerland aan.

Hij wilde graag aan de slag bij de club waar hij regelmatig al als keepertrainer werd ingezet. ,,Het deed mij pijn om te zien hoe de club aan het acteren was. Ik zag dat de structuur binnen de club na de fusie niet klopte.” Van Marsbergen kon twee dingen doen: ,,Ik kon scorebordjournalistiek toepassen, tien gespeeld en nul punten in de zaterdag vierde klasse. Wie stapt daarin? Of ik kon gesprekken aangaan en aangeven hoe ik het zag. My way or no way.” Uiteindelijk kwamen trainer en club tot en akkoord en kon hij aan de slag.

De nieuwe trainer van Haarlem-Kennemerland trof een erg jonge groep aan. ,,De hele A1 was doorgeschoven en dit was dan ook het eerste elftal. Alle betere voetballers in de selectie waren in het tweede elftal te vinden omdat zij nog konden degraderen uit tweede klasse. De groep had weinig zelfvertrouwen en het plezier was ver te zoeken.” vervolgt Van Marsbergen zijn verhaal. ,,In de senioren was het echt een grote puinhoop, terwijl de club de jeugdafdeling wel op de rails had staan.”

Zijn eerste daad was dan ook door het tweede elftal uit de competitie te laten halen. De trainer hield hierdoor een groep over waarvan hij kon zien wat de kwaliteiten waren en hij kon zijn huiswerk gaan maken voor het volgende seizoen. Uiteindelijk haalden zijn mannen nog zeven punten binnen uit de laatste vier wedstrijden.

,,Via mijn eigen netwerk in de voetballerij en via het netwerk van de al aanwezige spelers zijn we gaan kijken naar versterkingen voor het nieuwe seizoen. Daarnaast hebben we een ander team uit de overige senioren bereid gevonden om aan de voorwaarden van een tweede selectieteam te voldoen. Ik heb daardoor geen 19, maar 37 beschikbare spelers gekregen.” aldus Van Marsbergen.

Dit seizoen draait het vooralsnog goed. Uit de eerste drie wedstrijden werden zeven punten behaald. Volgens de Haarlemmer ligt het verschil vooral voorin. Het aantrekken van scorend vermogen is erg belangrijk geweest. ,,We zijn meer in balans. Betere verdedigers en de middelste en de aanvallende linie zijn versterkt. Qua spelbeeld is er niet eens zo veel veranderd, maar we belonen onszelf nu makkelijker.”

Het doel bij Haarlem-Kennemerland voor de komende jaren is duidelijk. René is naar de club gekomen om weer terug te keren naar het oude niveau. De club is jarenlang een sterke tweedeklasser geweest. Persoonlijk wil hij op een zo hoog mogelijk niveau terechtkomen. Zijn huidige papieren stellen hem in staat om een tweedeklasser te leiden, maar hij is ambitieus. ,,Ik kan niet ontevreden zijn hoe het gaat. Dit is pas mijn vierde seizoen als hoofdtrainer. Ik wil graag doorgroeien naar de top van de amateurs.”

Haarlem-Kennemerland is duidelijk een nieuwe weg ingeslagen met Van Marsbergen. Er is rust, er zijn betere resultaten en er is een positiever toekomstbeeld. Er zijn volgens de trainer genoeg mogelijkheden om de club weer één van de betere zaterdagverenigingen in de omgeving te laten zijn. ,,Een club als Haarlem-Kennemerland verdient het ook om op een hoog niveau te voetballen.” besluit hij. Op het sportpark waar 120 jaar lang een profclub heeft gespeeld, schijnt weer een klein beetje de zon.