HFC JO17 krijgt het applaus en de complimenten, Ajax bekert verder

Het contrast kon niet groter na afloop van KHFC Onder-17 tegen Ajax Onder -17. Met de staart tussen de benen verlieten de Amsterdammers het veld, terwijl de talenten van HFC een ovationeel applaus ten deel viel. Helaas wonnen de Amsterdammers wel met 0-1 en schakelden HFC uit in het bekertoernooi. Het was met de hakken over de sloot, vond ook Ajax-trainer Richard Knopper.

Systeem

Het is woensdagavond 18.15 uur als de wereld aan de Spanjaardslaan op tilt slaat. Er heerst een soort Sinterklaas-spanning. Vol verwachting klopt ons hart. Honderden mensen, vaders en moeders, opa’en oma’s met een snorrende filmcamera, broertjes en vriendjes én klasgenootjes willen de talenten zien schitteren tegen het grote Ajax.

Chemie

De vader van Splinter Haasbeek verwoordt het treffend. ,,Als mijn zoon maar één keer in het strafschopgebied van Ajax mag komen, dan is mijn avond al geslaagd en ben ik al supertrots.’’ Ondertussen rent en vliegt de moeder van Mika van Rees -Amber- langs het veld. Ze klimt en klautert over omheiningen om zo veel mogelijk foto’s te schieten. ,,We hebben daar toestemming voor’’, verzekert Edwin Schilling. De vader van verdediger Mikaël is een manusje-van-alles. ,,Ze hebben me dit keer gevraagd of ik Ajax en de scheids wil ontvangen’’, zegt hij als hij met een flesje water naar de scheidsrechterkleedkamer loopt.  De saamhorigheid tussen de ouders, blijkt er ook al snel op het veld tussen de spelers te zijn.

Ontzag

Alle ontzag voor het één klasse hoger spelende AFC Ajax blijkt onterecht. HFC-trainer Djorim Verdonkschot had zijn huiswerk goed gedaan. De 23-jarige oefenmeester is bezig aan zijn tweede seizoen bij HFC en nam Onder-17 over van Caspar Dekker, die met zijn ploeg vorig seizoen promoveerde naar de eerste divisie. Het op één na hoogste niveau. Zaterdag wacht een uitwedstrijd bij FC Dordrecht. Vandaar dat zijn team ook in de voorbereiding sterke tegenstanders zocht. ,,Afgelopen weekend speelden we een toernooi met Sparta en Alphense Boys. Daar hebben we het 5-3-2-systeem getest in de wedstrijd. Zes spelers kenden dit systeem al van vorig seizoen. Het leek me voor Ajax de beste aanpak.’’ En Verdonkschot kreeg het gelijk aan zijn zijde. ,,Ik hoopte dat ze hun linksback naar het middenveld zouden sturen en die liep in onze val. Positioneel stond het zeer compact.’’

Counter

Toch was het vijf minuten voor rust toen Ajax via een pijlsnelle counter en een laag droog schot van Adjani Martha de overwinning stal. Ajax had met een snellere balcirculatie de Koninklijke muur  kapot kunnen spelen, maar de machine haperde. De Koninklijke was bij vlagen zelfs de betere ploeg en kreeg drie honderd procent kansen op de gelijkmaker. Uitblinker Rory Roode was een ware plaaggeest voor de Ajax-defensie.

overstappen-zpp-boekhouder-300x127

Kansen

Voor rust raakte Rory Roode uit een pass van Splinter Haasbeek al de lat. En toen HFC nog voor de pauze – na een handsbal van een Ajacied – een strafschop kreeg, hield menigeen zijn hart vast. Wie zou de verantwoordelijkheid op zich nemen?

Penalty

Zoals altijd was dat aanvoerder Ruben Heeremans. De lange blonde verdediger van 16 jaar, die opviel door zijn sublieme lange pass en zijn coaching, heeft wel wat van Perr Schuurs, alleen de paar kilo’s aan spiermassa die Schuurs het afgelopen jaar heeft bijgetraind ontbreken nog.

Heel zijn loopbaan neemt Ruben al de strafschoppen en hij had er nog nooit één gemist. De driehonderd toeschouwers hielden hun adem in. Heeremans was in volle focus. De student aan het Coornhert Lyceum had die dag tot 15.00 uur in de schoolbanken gezeten. Getrouw volgde hij de vakken wiskunde, economie en bedrijfseconomie. ,,Toen ben ik naar huis gegaan om  te relaxen en me voor te bereiden. Ik zet dan altijd wat feel-good muziek op, om me te ontspannen.’’

Concentratie

Alles had hij tot dusverre goed gedaan in de wedstrijd. Hij kreeg zelfs al een ovationeel applaus toen hij met een lichaamsschijnbeweging twee Ajacieden in de luren legde. Hij stond op de stip toen zijn  ploeggenoot Medoune naar hem toe kwam en zei dat hij de penalty ook graag wilde nemen. ,,Ik heb me daar niet door uit mijn concentratie laten halen’’, zei Heeremans collegiaal. ,,Maar zelf zou ik zoiets nooit doen.’’ Zijn  aanloop was lang, de keeper koos een hoek, maar zijn inzet was te zacht en niet gericht. Het schot belandde op de tenen van de doelman. Lucky Ajax.

Stiften

Na de rust was het wederom Rory Roode die de aandacht op zich vestigde. De kleine dribbelaar zette bij tijd en wijle de turbo aan en stormde in de tweede helft alleen op de Ajax-goalie af. ,,Ik wilde hem laag inschieten, maar de doelman ging door zijn knieën. Ik twijfelde en stifte de bal, toen ging hij weer staan en bleek hij twee meter lang te zijn. Dat had ik beter anders kunnen doen.’’

International

Ver in de tweede helft wisselde Djorim Verdonkschot vijf keer en Ajax verving Christian Rasmussen. De voor veel geld van FC Nordsjælland gekochte nummer 10, imponeerde door middel van zijn techniek en loopacties, al hadden de HFC-spelers geen idee dat ze tegen een Deens jeugdinternational in het veld stonden. ,,Hij is pas een halfjaar in Nederland en hij moet wennen aan onze manier van trainen en spelen. De intensiteit is ook hoger. Om hem in bescherming te nemen heb ik hem gewisseld. Een zeer talentvolle speler, maar hij heeft ook nog wel het één en ander te leren’’, vond Richard Knopper.

Applaus

Terwijl de spelers van HFC onder luid applaus het veld verlieten en eerst door een erehaag moesten om de kleedkamer te bereiken, werd de talenten van Ajax geen strobreed in de weg gelegd. Hun trainer zei na afloop waar het op stond. ,,We hebben gewonnen en dat is dan ook alles. We konden niet in ons spel komen en hadden moeite met hun 5-3-2-systeem. Of we deze wedstrijd wél serieus namen?  We spelen tegen een amateurclub en die gaan dan voor meer dan honderd procent, maar wij zijn aan het opleiden en namen dit duel zéér serieus. Dit is ook gewoon onze vaste groep van Onder-17.’’

Emotie

Terwijl Knopper vol zat met teleurstelling, gaf Djorim Verdonkschot blijk over sociale en psychologische kwaliteiten te beschikken. Terwijl alle spelers al binnen waren, gaf hij zijn aanvoerder Ruben Heeremans de mogelijkheid om zijn frustratie bij hém af te reageren. De pijn en het verdriet van de gemiste penalty, het is nogal wat voor een scholier van 16 jaar. ,,En ik hoopte dat de supporters naar huis zouden zijn als wij van het veld afkwamen. Ik wilde hem alle vragen en opmerkingen besparen’’, zei de coach. Heeremans was blij met het gesprek. Het had hem goed gedaan. ,,Ik zal vannacht moeilijk in slaap komen, maar ik moest wel die emotie kwijt. Dat is nu gelukt.’’

Tikje

Maar niet alle fans waren verdwenen toen het duo het veld verliet. Zodoende stond de aanvoerder een half uur na het duel nog in zijn wedstrijdtenue buiten te praten. Maar in plaats van hoon en spot waren er lovende en zalvende woorden van de fans. Hij was gewoon een speler, die zijn verantwoordelijkheid had genomen. Respect. En een enkele keer dat mensen niet wisten hoe ze uit hun woorden moesten komen, ontving Heeremans een bemoedigend tikje op zijn schouder. En één keer een hengst op de schouder mét een vette knipoog. En een glimlach terug.

Opstelling HFC: Mikael Mensink;  Boris Vos, Ruben Heeremans, Joas Kors, Mikaël Schilling, Stijn Gramberg;  Mika van Rees, Medoune Seye, Splinter Haasbeek; Jemero Klosteren en Rory Roode.

Wissels: Hugo Weber,Finn van Gelder, Abel Meyer, Tim Aarts en Tijn Doornbos.

Tekst: Peter Brink
Foto’s: Amber van Rees