HFC Haarlem wint eerste wedstrijd. Ongeregeldheden verzieken sfeer

Initiatiefnemers Leo Oldenburger en Edwin Struis stonden gisteravond zichtbaar aangedaan de pers te woord na de eerste avond van de 2e Divisie. Een vier avonden durend toernooi tussen vier voormalige profclubs. Ondanks de romantiek die om dit schitterende cultevent heen hangt, ging het gisteravond toch tijdelijk mis.

FC Wageningen – SVV

Tijdens de eerste wedstrijd tussen FC Wageningen en SVV braken op de hoofdtribune van het Haarlem Stadion vechtpartijen uit tussen Haarlem en Wageningen supporters. Vrouwen, kinderen, iedereen moest vluchten. Zelfs de wedstrijd werd tijdelijk door scheidsrechter Dick Jol stilgelegd. Veel mensen besloten om na de ongeregeldheden naar huis te gaan en misten daardoor de wedstrijd van hun helden van weleer.

De eerste wedstrijd werd gewonnen door FC Wageningen. Deze week vinden we helaas de term ‘omkoping’ veel terug in het voetbalnieuws, maar deze wedstrijd had daar ook veel weg van. Een eigen doelpunt in de allerlaatste seconde bezorgde FC Wageningen de 2-1 winst. Al was het hier meer de stijfheid, de mindere conditie in combinatie met het fanatisme wat zorgde voor het eigen doelpunt. Het was wel weer echt een genot om de iets oudere mannen weer aan het werk te zien.

HFC Haarlem – Veendam

HFC Haarlem mocht om 20.45 uur aantreden tegen het sterk geachte Veendam. Bij Veendam liepen een aantal nog zeer fitte mannen rond, maar Haarlem liet zich van zijn goede kant zien. Mannen als Piet Keur, Marcel Peper en Barry van Galen lieten zien over nog genoeg finesse te beschikken. Veendam kreeg na een half uur een strafschop maar keeper Nederlof stopte hem.ย Het lichte overwicht wat Veendam had, betaalde zich niet uit. Haarlem kwam zelfs door Sinouh op een 1-0 voorsprong! De lichtmasten van het stadion zijn al een tijdje verdwenen, waardoor het de tweede helft al snel donkerder werd. Haarlem won uiteindelijk met 2-1 door een kopgoal van good-old Rini van Roon.

Er zal nog veel gesproken worden over deze avond en ook zeker over de ongeregeldheden. Maar voor de echt fans was dit een avond om niet snel te vergeten. Na ruim vijf jaar konden ze de rood-blauwe leeuwen weer zien ballen. Laten we dat vooral onthouden.