HFC doet zichzelf tekort tegen De Dijk

Als ooit een ploeg zichzelf tekort heeft gedaan, geldt dat zeker voor de eliteploeg van HFC in de thuiswedstrijd tegen het zo geplaagde De Dijk. Het speelde een dramatisch slechte eerste helft waarin ook de Dijk geen voldoende haalde en de wedstrijd het aankijken totaal niet waard was.

In de tweede helft kwam HFC totaal anders uit de kleedkamer. Het zette de Dijk vast en alles speelde zich af op de helft van de Amsterdammers. Pas na een kwartier kwam de bal in buurt van het HFC-doel door een terugspeelbaal en halverwege het tweede bedrijf moest de Haarlemse doelman voor het eerst optreden. Maar twee keer de lat en slordig aanvallen voorkwam de treffer voor de thuisploeg en dus scoorde de Dijk in de 80e minuut volgens de voetbalwet en stond de thuisclub met lege handen.

Met Gerard van Rossum weer op doel en Jacob Noordmans in de ploeg werd HFC al na 2 minuten gevaarlijk door Jacob Noordmans die net naast schoot. Verder gebeurde er bijna niets en was er weinig te genieten voor de weer veel te weinig toeschouwers voor een wedstrijd in de Tweede Divisie. Na knoeien in de verdediging kwam de Dijk na een kwartier spelen op voorsprong. De lastige Lars Raayen benutte de buitenkans, 0-1. Eigenlijk wel verdiend, want de Amsterdammers waren veel feller dan een chaotisch HFC.

Een pegel van 35 meter door Wiltenburg werd door doelman Van Rossum stijlvol gepakt en even later werd een fraaie kopbal van Gertjan Tamerus even prachtig gestopt door De Dijk-keeper Schilder. Verder gebeurde er eigenlijk niets. Tot Gertjan Tamerus een vrije trap boven Schilder in het net schoot. Op stijlvolle wijze zette hij de teams in de 38e minuut weer op gelijke hoogte.

In de tweede helft een totaal ander HFC, de ploeg nam het initiatief en zette De Dijk volledig vast. Lange tijd speelde de wedstrijd zich alleen af op de Amsterdamse helft. Maar de bal wilde er niet in bij pogingen van Daniël van Son, Kevin de Visser en Kevin Sterling. Wessel Boer was er zelfs een paar keer heel dicht bij, zeker toen zijn kopbal uit een corner via doelman Schilder en de lat het veld weer in spatte.

Na een kwartier bracht coach Ted Verdonkschot Vincent Volkert voor Andre Morgan. Volkert speelde daarmee zijn 150ste wedstrijd voor de hoofdmacht en deed dat goed. Roy Castien schoot daarna een vrije trap van 35 meter net naast en de goed spelende Wessel Boer kopte over. Invallers Benjamin van den Broek en Van Soest probeerden de ploeg van nieuw elan te voorzien, maar HFC scoorde niet.  En dan treedt de voetbalwet in werking. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat. Tien minuten voor het einde was het Zwarthoed die voor 1-2 zorgde. HFC bleef aanvallen en de Amsterdammers onder druk zetten. Gertjan Tamerus raakte nog wel de lat, maar de ploeg die op basis van de tweede helft had moeten winnen, bleef teleurgesteld met lege handen staan.

Alle uitslagen, de stand en het speelprogramma van de Tweede Divisie vind je op onze klassenpagina.

Verslag: Henny Rückert
Foto: Pim Hols