Het is leuk op zaterdag bij Haarlem Yildiz Spor!

Voor de aanvang van de wedstrijd HYS (zat) – VEW was het gezellig druk in de kantine van de thuisploeg. Een kopje Turkse thee, een broodje döner kebab, geserveerd door een grote grijze snor met glimlach en muziek op de achtergrond. Wat wil je nog meer? Je voelt je hier echt welkom!

Verleden
Laten wij eerlijk zijn, in een recent verleden is dat bij HYS wel eens anders geweest. Google de naam maar eens en je zult begrijpen wat ik bedoel. Daar is nu een verandering in gekomen. Er is de laatste tijd door mensen als Karasülük en Özbas keihard gewerkt om de naam van de club HYS en zijn achterban op te poetsen. De schulden worden weggewerkt en het complex ziet er weer goed uit. Simon Evers heeft bij de zaterdagafdeling van de club als trainer de technische touwtjes strak in handen.

HYS heeft een leuke voetballende ploeg met balvaardige liefhebbers waarin Gungor, Yurdakan en Kandemir de toon zetten. Met de wedstrijden tegen VEW en SCW voor de boeg moeten er door HYS echt punten gepakt gaan worden om niet verder in de degradatiestrijd verwikkeld te raken.

Tactiek
HYS begon de partij tegen VEW voortvarend. De tactiek van Evers was duidelijk. Dan weer via een opbouw met combinaties op het middenveld, dan weer via de lange bal op spits Yurdakan, proberen in het zestienmetergebied van de tegenstander tot kansen te komen. Dat lukte vrij aardig. De Heemstedenaren hadden het moeilijk met de opkomende linksback El Mesbahe en de diepgaande middenvelder Elmas van HYS die constant achter de verdediging van VEW opdook. Elmas verprutste wel 2 dotten van kansen om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Het was dan ook tegen de verhouding in dat VEW met zijn eerste aanval door spits Peters op een 0-1 voorsprong kwam.

Wat meteen opviel is het tactische keurslijf waarin beide trainers hun teams laten voetballen. Je moet spelers in de derde klasse zaterdag zeker niet onderschatten, maar ook niet overschatten. Speelt de ene ploeg 1-4-2-3-1 dan speelt de ander wel 1-4-5-1, of zoiets. Best lastig als speler als je ook nog eens te maken hebt met een bal, een tegenstander die niet doet wat jij wilt, en een scheidsrechter die af en toe de weg kwijt was. Bij HYS werden dan ook soms vreemde keuzes gemaakt. Gingen de spitsen lopen storen dan zakte de rest van het team in op eigen helft. Dat werk.

Gegoochel
Ondanks dit tactische gegoochel kwam HYS in de eerste helft aan acceptabele aanvallen toe. Alleen beloonde het, zoals gezegd, zichzelf niet. Met een veldoverwicht creëerden zij zeker 5 grote kansen, maar die niet werden niet verzilverd. VEW beperkte zich tot inzakken en counteren via de balvaardige Siezenga en Veltenaar.

Na de rust zakte het spelniveau (conditie?) van met name HYS, aanzienlijk. Ongeduldig werden alle ballen richting Yurdakan geknald. Daarmee haal je ook meteen je eigen team uit de wedstrijd, want Gungor en Bekin moeten het niet van de kopduels maar van voetballen hebben. Zo kabbelde de wedstrijd, met veel irritante overtredingen, voort. HYS kon niet echt en VEW wilde, logisch met een 0-1 voorsprong, niet echt.

Gelijkmaker
Het enige gevaar voor beide doelen waren de spelhervattingen die voor veel onrust bij de verdedigers en keepers zorgde. Op dit soort momenten komen de echte voetballers aan bod. Siezenga bij VEW en Gungor bij HYS zijn de mannen met een prachtige traptechniek. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties in beide strafschopgebieden.

Iedereen in Parkwijk had zich al met een 0-1 eindstand voor VEW verzoend. Maar daar dacht Bekin van HYS in de voorlaatste minuut anders over. Uit de rebound van een directe vrije trap liep hij de bal in het doel van VEW: 1-1! Een terechte uitslag waarin beide trainers zich wel in konden vinden. En na afloop van de wedstrijd HYS -VEW was het gezellig druk in de kantine van de thuisploeg.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag derde klasse B vind je op onze competitiepagina.

Tekst en foto: Otto Berendregt