Zondag 4e klasse D

Het geluk van de kampioen?

De enige ploeg die Spaarnwoude nog van de titel in de vierde klasse D kan afhouden zijn zijzelf. De mazzel hangt hen namelijk als een ware kampioen aan de kont. Directe concurrenten RCH en DSS zetten de poort naar de titel voor de Spaarndammers wijd open door zelf punten te laten liggen.

RCH speelde deze thuiswedstrijd tegen Spaarnwoude op kunstgras, omdat het eigen hoofdveld niet bespeelbaar was. Dat dit niet automatisch een voordeel voor de Racing was bleek uit de eerste 15 minuten van de wedstrijd. Spaarnwoude ging voortvarend te werk en kreeg direct een aantal flinke kansen. Het vizier van met name Don Rutte stond echter niet op scherp.

Gemakzucht
Spaarnwoude speelde niet goed, maar had wel meer balbezit tegen het gehavende, zij mistten een aantal basisspelers, RCH. Zo kabbelde de wedstrijd tussen deze ‘koplopers’ voort. RCH kon niet veel beter. Zodra zij met veel energie de bal veroverden werd deze direct weer met een kansloze lange bal ingeleverd. Spaarnwoude had in de gaten dat het van dit RCH niet veel te vrezen had en werd naarmate de wedstrijd vorderde, steeds gemakzuchtiger. Een balletje buitenkant rechts door-kaatsen met balverlies tot gevolg, een kansrijke vrije trap direct weer inleveren bij de tegenstander en in balbezit een te laag baltempo in met name de opbouw.

Dit nonchalante voetballen werd in de 30e minuut door RCH afgestraft. Een verkeerde terugspeelbal werd door spits Hoep opgepikt en hij verschalkte Spaarnwoude-keeper Kort, 1-0! Deze waarschuwing zorgde voor een opleving bij Spaarnwoude, want binnen de kortste keren schoot Tim Visser uit een rebound droog de gelijkmaker binnen, 1-1. In deze fase begon Spaarnwoude beter te voetballen en kregen zij kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Keeper Van Drunen van RCH keepte echter goed en hield veel tegen.

Strafschop
Vlak voor rust ging Hoogeboom van Spaarnwoude, met twee verdedigers van RCH in zijn kielzog, achter een diepe bal richting het strafschopgebied van RCH aan. Toen hij binnen de 16-meter wilde uithalen hingen de genoemde verdedigers aan zijn armen en kregen de Spaarndammers een penalty toegewezen. Keeper Van Drunen koos de goede hoek en pareerde de niet bijster goed ingeschoten bal van Jorri van der Aar uitstekend.

De tweede helft begon weer net als de eerste. Spaarnwoude had veel de bal en RCH werkte zich uit de naad om die terug te winnen. In de 55e minuut kwam de helpende hand van de Heemstedenaren. Een voorzet in het strafschopgebied van RCH werd ongelukkig door Booms in zijn eigen doel gekopt, 1-2. Kort daarna kreeg Hoogeboom, nadat hij zichzelf had vrijgespeeld, de kans op 1-3, maar hij schoot over.

Zondagsschot
RCH deed wat het kon en vond in de 76e minuut de gelijkmaker. Omdat nooit geschoten altijd mis is, waagde Under Ceylan op 25 meter van het doel van Kort zijn kans. Als een streep vloog dit zondagsschot in de rechter bovenhoek, 2-2. Na deze gelijkmaker ontstond er een echte strijdmet kansen over en weer. Beide keepers kregen en pakten hun kans om hun ploeg voor een achterstand te behoeden.

Tot de 88e minuut was aangebroken. Een onschuldige bal rolde in het 16-metergebied van RCH richting keeper Van Drunen. De al eerder ongelukkige middenvelder Booms kon de bal ook wegroeien, maar zijn keeper riep ‘los’ en voegde zelf de daad bij het woord. In plaats van de bal weg te werken deed Van Drunen niets. Tim Visser van Spaarnwoude was de lachende derde en scoorde zijn tweede doelpunt en zette daarmee Spaarwoude op 2-3. Dit brak RCH en de punten zaten in de tas bij Spaarnwoude.

Als je als ploeg zoveel meezit, je speelt niet altijd goed maar wint wel en de directe concurrenten RCH en DSS helpen je verder in het zadel, dan wordt je kampioen. Spaarnwoude moet alleen niet denken dat het vanzelf gaat. Daar werden zij deze zondagmiddag bijna voor gestraft.

Alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag vierde klasse D vind je op onze competitiepagina.

Tekst: Otto Berendregt