Columns

Henny’s column: De KNVB draait het voetbal de nek om

De KNVB kan de weg terug nog steeds niet vinden. De laatste blunder is wel dat ook bij de amateurs in de winter een transferperiode komt. Over competitievervalsing gesproken.

In onze regio, West 1, moet de competitie voor 1 juni klaar zijn van de bond. Het is lekker weer, de mama’s en de papa’s, de opa’s en de oma’s zouden naar hun (klein)kinderen kunnen kijken en de scholen gaan nog tot eind juli door. Maar er wordt niet meer gevoetbald. Wat een waanzin.

Belachelijk gedoe van de competitie-indelers. In onze regio gaan in de schoolvakanties veel mensen weg, maar in de mei- en herfstvakantie maakt de KNVB gewoon een programma. Dan moet er gespeeld worden met halve elftallen, veel invallers en vaak lukt het clubs niet een team op de been te brengen. Dus moet bijvoorbeeld een O10-team van Bloemendaal in de vakantie tegen een O10-team van Alliance ‘22. Het ene team had vijf, de ander zes spelers van de negen die er niet waren. De week erop – de scholen zijn weer begonnen – is er weer gewoon competitie. Geloof het of niet: beide teams zijn vrij. De weg kwijt noem ik dat.

Al jaren wordt er gepleit de voetbalcompetities gelijk te laten lopen met de schoolroosters. Ook de nieuwe opzet van de competities slaat nergens op. De O10-teams spelen drie rondes met zeven clubs dus drie keer zes wedstrijden. Tussendoor zijn er nu teams die vijf weken geen wedstrijd hebben. Dan de bekercompetities. Die worden kennelijk ingedeeld door een medewerker die overdag ook teveel heeft gedronken, want divisieteams spelen tegen vierdeklassers. Uitslagen als 32 – 0 komen voor.

Gevolg, veel kinderen stoppen met voetbal en gaan een andere sport doen.

Het moet toch mogelijk zijn kinderen gedurende de  gehele schoolperiode te laten voetballen tegen gelijkwaardige tegenstanders en zonder wekenlang geen vastgestelde wedstrijden?

Tot slot deze flater. In de 3e klasse 22 – een klasse waar lagere junioren teams voor hun lol een competitie zouden moeten kunnen afwerken – stond een team het hele jaar bovenaan. De voorlaatste wedstrijd was uit tegen de naaste concurrent. Die concurrent speelde de laatste wedstrijd, maar stuurde niet het beoogde derde team, maar het tweede. De spelers die moesten spelen stonden aan de kant. Die mochten niet spelen. Deze club had ook een scheidsrechter aangesteld die gerust een thuisfluiter genoemd mag worden. De thuisclub won.

Maar de club die het hele jaar boven aan stond moest nog 1 wedstrijd spelen en had nog maar één punt nodig om de titel binnen te halen. Maar helaas, de KNVB wilde de wedstrijd niet op het programma zetten en na twee weken en tientallen telefoontjes om af te spreken ging het niet door. De tegenstander wilde niet meer. Het was 1 juni. Er kwam dus geen kampioen. Het team dat het hele jaar in weer en wind trainde, het hele jaar bovenaan stond mocht geen kampioen worden. Immers de KNVB wil dat de competitie 1 juni klaar is. Echt de weg kwijt dus. Schandalig!

Het toernooi om het Europees Kampioenschap in Frankrijk mist het Nederlands Elftal. Dat is geen wonder nu de KNVB al jaren de weg kwijt is…

Het voetbal wordt door de eigen bond de nek omgedraaid.

 

Henny Rückert

Deze column van Henny is maandagavond 13 juni voorgedragen tijdens Haarlem105 Sport Café.

Henny Rückert - Voetbal in Haarlem

HENNY RÜCKERT studeerde biologie, was enkele jaren werkzaam in de farmaceutische industrie, en werd door de regionale omroep bij het radiowerk getrokken. Een verslag van Rohda-KHC was zijn debuut. Zo rolde hij de sportjournalistiek binnen. Henny werkte bij de Twentsche Courant, belandde bij de radio, erfde van Theo Koomen diens liefde voor schaatsen en wielrennen, versloeg voor luisterend Nederland alle mogelijke wielerkoersen, van amateur-wedstrijden tot 10 keer de Tour de France voor radio Tour de France. De Nederlandse televisie stuurde hem in 1992 naar Sint Maarten (N.A.) om een documentaire “Ook dit is Nederland” te maken. De film kwam er maar er volgde een verblijf van 17 jaar op het Bovenwindse eiland. Tot 2000 werd er nog voor de televisie gewerkt. Nu, 65 jaar, is hij voetbaltrainer bij twee Haarlemse clubs, Alliance’22 als hoofdtrainer F en ad interim E en de Koninklijke HFC waar hij de lagere seniorenteams en 2 A-junioren en 2 B-juniorenteams onder zijn hoede heeft.