Henny’s column: Wat een hysterische reactie op het kunstgras!

Wat kan voetbal mooi zijn zonder dat je wint. Je kunt veel van bondscoach Danny Blind zeggen maar dit heeft hij toch maar voor elkaar gekregen met het door hem gesmede team. Klaterend applaus van de tribunes na een nederlaag. Sinds 2001 had Nederland niet meer verloren in een WK kwalificatie duel (Ierland 1-0). Maar Nederland verloor wel voor de vijfde keer op rij in de Arena. En Nederland werd voor de derde keer in deze kwalificatiereeks bestolen, want een strafschop was het die onthouden werd, dat heeft de hele wereld gezien.

Dat allemaal in een wedstrijd die 90 minuten boeiend en spannend was en waarin Nederland compact en gedisciplineerd speelde. Voetbal zoals het gespeeld moet worden en dat gewaardeerd wordt door de liefhebber. Zelfs als je verliest. De tegenstander was nou eenmaal beter, Pogba zijn 105 miljoen waard en de scheidsrechter, die echt tegen Nederland floot, beslist. Maar de voetballiefhebber genoot en dat is het allerbelangrijkste!

Dan de hysterische reactie na een tv-uitzending over de kunstgrasvelden. Er wordt nu bijna 25 jaar op kunstgrasvelden in Nederland gespeeld. Iedereen weet dat het aantal afgescheurde knie- en enkelbanden enorm is toegenomen, dat schaafplekken twee keer langer genezen dan wanneer ze op gras ontstaan zijn en dat overal – op Ajax en de KNVB velden na – de zwarte korrel uit autobanden gemaakt wordt gebruikt. Er zit gif in de korrels, als het warm is neemt de temperatuur op die velden met een paar graden toe en het stinkt. Maar we blijven ze aanleggen al weten we allemaal dat het voetbal er niet beter van wordt.

In Amerika zijn ze de velden al weer aan het afbreken en wordt er weer gras gezaaid. Daar was de toename van leukemie bij kinderen opgevallen en onderzocht. Ongevaarlijk stelde het RIVM na een onderzoek voor een bedrijf dat de korrels maakt. De KNVB speelt weer lekker snel in op het gebeuren. “We willen zo snel mogelijk een einde aan de onrust maken,” stelde de voetbalbond. Voor het eind van het jaar, dat is bijna 3 maanden, weten we de uitkomst van weer het RIVM???? Ondertussen houden ongeruste ouders hun kinderen thuis en wordt het plezier van voetbal de kinderen ontnomen. Dit kan en moet toch allemaal veel sneller.

Tot slot een nog een oproep aan Zeist. Afgelopen zondag speelde het tweede van de Koninklijke HFC tegen DCG 2. De uitslag 11-0 en had net zo goed 20-0 kunnen zijn. HFC 2 is landskampioen maar kan niet promoveren, er is geen hogere klasse voor 2e amateurelftallen. AFC 2 staat tweede en werd ook al meerdere keren Nederlands kampioen. Waarom mogen deze amateur ploegen niet net als de jeugdteams van BVO’s in een hogere klasse spelen? 11-0 is niet leuk voor de verliezer, maar ook niet voor de winnaar. Het doet het voetbal geen goed.

Oh ja, het is bijna schoolvakantie. De momenten waarop de KNVB wedstrijden in het jeugdvoetbal vaststelt die gespeeld moeten worden in de vakantie als half Nederland elders verblijft. En dan zijn dezelfde teams een week later, als iedereen terug is en de scholen weer begonnen zijn, vrij. Bravo KNVB en ga vooral ook door met de huidige indeling van de bekertoernooien waarin hoofdklassers zogenaamd loten tegen vierdeklassers enzo. Het is tijd voor een goed glas Scotch whisky, tot de volgende keer!

Henny

Henny Rückert - Voetbal in Haarlem

HENNY RÜCKERT studeerde biologie, was enkele jaren werkzaam in de farmaceutische industrie, en werd door de regionale omroep bij het radiowerk getrokken. Een verslag van Rohda-KHC was zijn debuut. Zo rolde hij de sportjournalistiek binnen. Henny werkte bij de Twentsche Courant, belandde bij de radio, erfde van Theo Koomen diens liefde voor schaatsen en wielrennen, versloeg voor luisterend Nederland alle mogelijke wielerkoersen, van amateur-wedstrijden tot 10 keer de Tour de France voor radio Tour de France. De Nederlandse televisie stuurde hem in 1992 naar Sint Maarten (N.A.) om een documentaire “Ook dit is Nederland” te maken. De film kwam er maar er volgde een verblijf van 17 jaar op het Bovenwindse eiland. Tot 2000 werd er nog voor de televisie gewerkt. Nu, 65 jaar, is hij voetbaltrainer bij de Koninklijke HFC waar hij de lagere seniorenteams, 2 A-junioren en 2 B-juniorenteams en de kabouters en mini’s onder zijn hoede heeft.