Zondag 1e klasse A

HBC wint na masterclass in eerste helft

Mei 2022. H.B.C. verovert de 2e klasse titel en het enthousiasme en optimisme is ongebreideld en het vertrouwen in de toekomst kent even geen grenzen in Heemstede, aan de boorden van de Ringvaart. ‘’Ook volgend seizoen in de 1e klasse gaan we bovenin meedraaien,’’ wordt met een flinke dosis zelfbewustzijn uitgesproken door spelers, beleidsbepalers en supporters.

Vooralsnog wordt de spijker op de spreekwoordelijke kop geslagen. Ga maar na: na 8 duels voert H.B.C. de ranglijst aan met een doelsaldo om van te watertanden ( 22-2). Vier punten los en bij twee naaste concurrenten (AGB en AFC ’34) werd keurig een remise uit het vuur gesleept. H.B.C. ligt dus op schema voor een toppositie.

Zondag kwam LSVV op bezoek. Een degelijke eersteklasser uit Zuid-Scharwoude, een plaats net boven Alkmaar. Zouden ze zich ingraven of brutaal hoog druk gaan zetten? Vanaf de eerste balomwenteling kwamen de gasten echter in een imponerende ’’H.B.C.-rondo’’ terecht en keken amechtig toe hoe de thuisclub ze bij de lurven nam. ’’Met afstand de beste helft die we dit seizoen hebben gespeeld,’’ oordeelde keeper Bram Verhage vol bewondering.

Voor de sterk spelende Jeroen de Bruijn in de 11e minuut de eerste goal van de middag scoorde na een flitsende, indrukwekkende aanval over rechts, had H.B.C. al wat mogelijkheden laten liggen. LSVV kwam steeds een stapje te laat in het ‘’Tikkie Takkie’’ voetbal van H.B.C. en mocht van geluk spreken dat er voor de rust slecht een luttele goal bij kwam. Shady Shehata zag een inzet van een ploeggenoot op de paal belanden en was uiterst attent bij de voortzetting: 2-0.

LSVV zag pas in de laatste paar minuten voor de pauze kans zich een paar kansen te creëren maar keeper Bram Verhage bleek een ware sta-in-de-weg. ‘’Blij dat ik vanmiddag belangrijk kon zijn voor mijn team want zoveel had ik eigenlijk niet te doen,’’ analyseerde hij na afloop.

‘’We acteren boven verwachting’’

Even leek het er op dat H.B.C. in de eerste tien minuten na rust het duel op slot zou gooien maar een combinatie van slordig afwerken en vaak niet de juiste man in scoringspositie te brengen, stonden meer goals in de weg. LSVV verzamelde moed, bleek uiterst strijdbaar, won plotseling duels op het middenveld en scoorde via Brian-Paul Tesselaar de aansluitingstreffer; 2-1.

Het gaf de Noord-Hollanders moed want plotseling was het duel volkomen in evenwicht. ’’Ze hadden het organisatorisch goed voor elkaar op het middenveld na rust en wonnen duel na duel,’’ zag ook Verhage die met twee katachtige reflexen spijkerharde uithalen tot corner wist te verwerken. Over een weer werd de aanval gezocht en de amusementswaarde voor vooral de neutrale toeschouwers steeg naar grote hoogte.

Er werd volop gewisseld door de coaches aan beide kanten. Pas in 90+2 was het invaller Arno Dijkstra die na een verdedigende LSVV mispeer met zijn linkervoet vrij voor de keeper diagonaal de bevrijdende 3-1 zege vastlegde op het spiksplinternieuwe en fraaie scorebord dat zondag voor het eerst werd beproefd.

’’We acteren boven verwachting. Onze tegenstanders zijn van een prima niveau en elke week moeten we er staan. We hebben al een periodetitel op zak en dat genereert natuurlijk de broodnodige rust maar nu we willen natuurlijk meer,’’ glimlachte de boomlange, atletische, uitblinkende goalie, alvorens hij op deze waterkoude middag de warme kleedkamer opzocht. De H.B.C. TGV lijkt op koers te liggen op weg naar hernieuwd succes.